Hlavní obsah

28letý mladík i obětavá laborantka. Za oběti střelce z Ostravy bude Česko truchlit

Foto: FNO

U ostravské fakultní nemocnice zapalují lidé na památku obětí střelce svíčky.

Reklama

Ve čtvrtek vystoupal počet obětí úterní střelby v ostravské nemocnici na 7 lidí. Těžkým zraněním totiž v nemocnici podlehla i postřelená žena.

Článek

Jedna z nejtragičtějších událostí v novodobé historii České republiky má dohromady už sedm obětí. Jsou mezi nimi i bývalá zaměstnankyně nemocnice, osmadvacetiletý mladík nebo rovnou tři pracovníci Vězeňské služby.

Právě ti se v nevelké čekárně v úterý sešli jen shodou náhod. Na oddělení traumatologie dorazili ve svém osobním volnu. Nepřežil ale ani jeden. Jaké jsou jejich příběhy?

První z nich, 49letý Petr L., sloužil ve Věznici Heřmanice. V době, kdy střelec vytáhl zbraň a začal střílet, vlastním tělem bránil svoji dvanáctiletou dceru. Ta se nakonec dostala do bezpečí. Kulka muže zasáhla do hrudníku, svým zraněním později podlehl.

„Volala mi jeho manželka, snad kolem deváté hodiny, že se Péťovi něco stalo nebo že se snad něco děje ve fakultní nemocnici a že nemá zprávy. Myslela asi už v tu chvíli na to nejhorší…“ řekl v ČT jeho kolega Ondřej Kubek. „Veselý kluk, přátelský, kolektivní. Tady není nikdo, kdo by o něm řekl špatné slovo.“

Druhý muž, také Petr, také dlouholetý pracovník Vězeňské služby, tentokrát jako řidič ve Vazební věznici Ostrava. Na traumatologii docházel Petr Š. na pravidelné kontroly po úraze kotníku.

Smrt devětatřicetiletého muže potvrdila policie v úterý kolem půlnoci.

„Pro Vězeňskou službu má událost ještě tragičtější rozměr. Protože ze čtyř mužů, kteří byli včera zastřeleni, dva patřili k aktivním příslušníkům Vězeňské služby. I třetí ze čtyř zastřelených mužů v minulosti působil u Vězeňské služby,“ doplnil pak ve středu generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

Tím třetím má být Robert P. Muž z obce nedaleko Ostravy a milovník motosportů pro stát sloužil jako příslušník justiční stráže. Vězeňskou službu však opustil už před 10 lety.

Poslední a nejmladší mužskou obětí úterního útoku je pak teprve 28letý Oskar J. Ostravský rodák také zemřel neprodleně, na následek střelného zranění.

„Každý den jsme ho potkávali ve škole jako velmi veselého, milého a sympatického kluka,“ popsala v televizi Nova jeho bývalá učitelka.

„V těchto těžkých chvílích si uvědomujeme, jak naše děti máme zdravé a živé. Cítím s jeho matkou,“ napsala pak na Facebooku jedna z jeho blízkých.

Dalšími oběťmi až do čtvrtka zůstávaly dvě ženy. Poté přibyla i třetí. Tou je žena na invalidním vozíku, která v nemocnici bojovala se střelným zraněním hlavy.

„Ten člověk pak přišel a co si pamatuji, že tam seděla paní na vozíku, poměrně mladá, a prostřelil jí hlavu. Když jsem ležela na zádech a kryla se, toho člověka jsem zahlédla. Sesypala jsem se až doma,“ popsala jednání dvaačtyřicetiletého Ctirada V. svědkyně Kateřina Veselková, která se před střelcem v čekárně ukrývala společně s dcerou.

Stav ženy zůstával dlouho kritický, ve čtvrtek večer se však ještě zhoršil. Její smrt následně potvrdila mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

A o život při úterní tragédii přišla podle serveru Novinky.cz i žena, která v budově Fakultní nemocnice Ostrava strávila velkou část života. „Byla vždy usměvavá, obětavá, pacienti ji měli rádi,“ popsala její bývalá kolegyně.

V nemocnici, hned vedle budovy polikliniky, totiž pracovala jako laborantka. V úterý 10. prosince už žena oddělení traumatologie navštívila jako důchodkyně. Střelným zraněním ale podlehla okamžitě.

V úterý 17. prosince se na uctění památky obětí rozezní sirény. Spustí se v poledne a budou houkat dvě minuty 20 vteřin.

Reklama

Doporučované