Hlavní obsah

20 velkých firem na chov zvířat produkuje skleníkových plynů jako celé Německo

Foto: Kiyoshi Ota/Bloomberg / Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Dvacet společností zaměřených na masovou a mléčnou výrobu produkují vyšší množství skleníkových plynů než celé Německo, Velká Británie nebo Francie, uvádí nová studie ekologických aktivistů.

Článek

Nová studie ekologické organizace Přátelé Země uvádí, že 14,5 procent skleníkových plynů ve světovém měřítku vzniká ze živočišného zemědělství. Za neustálý růst živočišného průmyslu může podle autorů i vysoká míra finanční podpory tohoto odvětví.

Mezi lety 2015 až 2020 globální společnosti na výrobu masa a mléčných výrobků inkasovaly od 2 500 investičních firem, bank a penzijních fondů v Evropě i Severní Americe 478 miliard dolarů. S tak vysokou finanční podporou autoři zprávy předpokládají, že objem výroby masa dále poroste.

Největšími světovými producenty masa jsou Čína, Brazílie, USA a v Evropě Nizozemsko nebo Polsko. Právě masné velmoci by do roku 2029 mohly stále produkovat 60 procent veškerého masa na světě. Chov dobytka a potravinová výroba jsou přitom pro planetu významnou ekologickou zátěží. Až tři čtvrtiny veškeré zemědělské půdy padne jen na chov dobytka či pěstování potřebného krmiva.

V Brazílii, která v letech 2017 až 2019 vyprodukovala téměř 14 tisíc tun drůbeže a přes devět tisíc tun dobytka, se na chov využívá 175 milionů hektarů zemědělské půdy. To je dle autorů srovnatelné s veškerou zemědělskou půdou, kterou pro zemědělství využívá EU.

Studie dále uvádí, že produkce masa je prioritizována nad principy udržitelnosti. Ty se snaží dodržet především malí a lokální producenti masa, kteří jsou nicméně často pohlcováni mezinárodními koncerny, pro které udržitelnost není na pořadu dne.

„Všechno je to pro zisk a ve skutečnosti to neřeší základní problémy, které vidíme v současném potravinovém systému zaměřeném na živočišné bílkoviny, který má zničující dopad na klima, biodiverzitu a ve skutečnosti škodí lidem po celém světě,“ vysvětluje členka Přátel Země Stanka Bechevaová. Řešení vidí v redukci stád, vyšší regulaci firem a vedení k větší odpovědnosti vůči životnímu prostředí, prosazování jiného konzumačního modelu a především ukončení finanční podpory ze strany investorů a bank, včetně Světové banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

„Nevěříme, že jakékoliv potravinové odvětví je více nebo méně udržitelné než jiné. Existují ale více či méně udržitelné cesty, jak produkovat rostliny a chovat zvířata. My se na výrobu živočišného proteinu udržitelnou cestou zaměřujeme,“ uvedl zástupce Evropského svazu zpracovatelů masa Paolo Patruno v návaznosti na zveřejněnou zprávu.

„Také víme, že průměrný podíl na celkovém množství vypouštěných skleníkových plynů v EU z živočišné výroby je poloviční, sedm procent, oproti světovému podílu, který je 14 procent,“ dodává.

Reklama

Doporučované