Hlavní obsah

Rusové dělají z židů viníky holokaustu. Příčí se to rozumu, říká analytička

Foto: Profimedia/Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Reklama

Článek

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Řeči Kremlu o „denacifikaci“ Ukrajiny popírají historii, upozorňuje ředitelka Herzlova centra izraelských studií UK Irena Kalhousová.
  • Také tvrzení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova o Hitlerově židovském původu podle analytičky patří jen do roviny konspiračních teorií.
  • Izrael byl zatím v kritice ruské invaze na Ukrajinu opatrný. Výroky o Hitlerovi a židovských předcích ale útočí na historickou roli Izraele coby ochránce historické paměti holokaustu, zdůrazňuje Kalhousová.

Mezi Ruskem a Izraelem se prohlubuje roztržka kolem výroků ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova o údajných židovských kořenech Adolfa Hitlera. V čem jsou pro izraelské představitele nepřijatelné? Jak je možné, že Moskva téměř 80 let po skončení druhé světové války obhajuje svůj útok na Ukrajinu „denacifikací”? Odkud se vzala teorie o údajném Hitlerově židovském původu? A v čem je nebezpečné, když politici používají historické reference týkající se holokaustu?

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v neděli během rozhovoru v italské televizi zašel dál, než je u něj běžné. Útok na Ukrajinu popisoval jako „denacifikaci Ukrajiny“. A řekl, že i když má ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj židovské kořeny, neznamená to, že jeho země není nacistická.

Své prohlášení navíc podpořil mnohokrát vyvráceným tvrzením, že i nacistický vůdce Adolf Hitler měl „židovskou krev“.

Podle analytičky a ředitelky Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy Ireny Kalhousové pro to jednoduše neexistují žádné důkazy. „Patří to do roviny konspiračních teorií,“ říká v podcastu 5:59. Objevila se podle ní už ve dvacátých a třicátých letech minulého století a po válce ji používali i sami nacisté jako odůvodnění pro prohru ve druhé světové válce.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Analytička Irena Kalhousová.

Lavrovovo prohlášení nicméně mělo ještě jednu zásadnější rovinu. „Když řeknete, že „Hitler byl žid“ a jako Lavrov dodáte, že největšími antisemity jsou samotní židé, tak de facto obviňujete židy z holokaustu,“ vysvětluje Kalhousová.

Není se tak podle ní čemu divit, že Izrael a další demokratické země Lavrova tvrdě odsoudily. Izrael byl přitom až dosud v kritizování války na Ukrajině opatrný. Prezident Zelenskyj ho dokonce opakovaně nařkl z toho, že zpustošené zemi dostatečně nepomáhá.

Po Lavrovově výstupu se to ale změnilo. „I premiér Naftali Bennett, který až dosud byl poměrně opatrný, výrok označil za lživý a za naprosto nepřijatelný,“ upozorňuje analytička.

Proč bylo prohlášení ruského šéfa diplomacie pro Izrael natolik pobuřující a jaký efekt to bude podle analytičky mít na jeho rozhodnutí nedodávat na Ukrajinu útočné zbraně, se dozvíte v podcastu 5:59. Poslechněte si ho v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, Česká televize, France 24, NBC News, Ma'ariv, Ynet, Úřad prezidenta Ukrajiny

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované