Hlavní obsah

Z těžby kamene v Lánské oboře sešlo. Plán lesního Baláka zatrhl nový šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák byl loni nepravomocně odsouzen, že spřízněné firmě pod cenou prodal tisíce tun kamene z prezidentské obory. V polovině března ho čeká odvolací jednání.

Reklama

Nový ředitel Lesní správy Lány ustoupil od záměru těžit kámen v prezidentské Lánské oboře. Stalo se tak poté, co Seznam Zprávy zveřejnily informace, že jeho předchůdce Miloš Balák požádal před odchodem z funkce o povolení těžby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na samém konci mandátu prezidenta Miloše Zemana definitivně padl několikrát oživovaný plán Hradu těžit v Lánské oboře tisíce tun kamene.

Od nápadu, který krátce před koncem ve funkci začal opět uskutečňovat bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák, nyní ustoupil jeho nástupce ve funkci Pavel Rus.

„Oficiálním způsobem se to zastavilo,“ řekl Seznam Zprávám Rus. „Obešel jsem si zúčastněné strany. Tam jsem se ujistil ve svém názoru, v podstatě jednotném,“ uvedl s tím, že stáhl u ochranářů žádost, kterou podal jeho předchůdce Balák.

Konec plánu na těžbu přišel zhruba tři týdny poté, co o Balákově žádosti o povolení informovaly Seznam Zprávy.

Že Miloš Balák jako ředitel Lesní správy Lány zadal v oboře ležící na území chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko vyměření kamenolomu, upozornili reportéři už v roce 2021.

„Uspoříme mnoho milionů korun, které by jinak musely být vynaloženy ze státního rozpočtu,“ citoval tehdy mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na webu Hradu tehdejšího šéfa Lán Baláka.

Vyměření kamenolomu ovšem lesní správa zadala firmě Energie. Té – jak uvedl později soud – dříve jiné tisíce tun hradního kamene Balák prodal pod cenou.

„Výrazně nižší je i ekologická zátěž, protože se kámen nemusí dopravovat na velké vzdálenosti,“ hájil také Balák otevření oficiálního lomu.

Předtím kámen nechal v chráněné přírodě těžit načerno.

Loni v srpnu byl Miloš Balák za machinace s kamenem nepravomocně odsouzen. Před rokem pak Balák s manažerem Energie a samotnou kladenskou firmou v druhé kauze dostali tresty za to, že zmanipulovali jinou stamilionovou zakázku v Lánech.

Že se Balák navzdory odsouzení k myšlence těžit v chráněné oblasti kámen vrátil, zjistily Seznam Zprávy na přelomu letošního ledna a února.

Balák tři týdny před odchodem z postu lánského lesního ředitele loni v prosinci podal úřadům žádost, v níž těžbu kamene v oboře prohlásil za terénní úpravy skalního masivu. To by znamenalo jednodušší povolení těžby, s nímž Hrad dříve opakovaně narazil.

Balákův nástupce Pavel Rus, jehož jmenoval do čela lesní správy Vratislav Mynář, se netají tím, že by ve funkci zůstal i v éře nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. A zvolený prezident se pro Seznam Zprávy vůči těžbě vymezil.

Dlouhodobě proti ní protestoval i starosta přilehlé obce Běleč Lukáš Kocman. V „jeho“ katastru se území, kde Balák chtěl provádět odstřely, nachází.

„Můžu potvrdit, že jsem byl o stažení žádosti o povolení informován,“ řekl nyní reportérům Kocman.

Uvedl však, že pro něj věc s těžbou kamene nekončí. „Nyní budeme usilovat o objasnění okolností, za jakých byly v lesní správě předchozí tisíce tun kamene vytěženy,“ řekl Kocman.

Balák i Hrad tvrdili, že na to měli povolení. Soud, svědci i policie ale už dříve opakovaně uvedli, že lesní správa v někdejším areálu historického lomu těžila načerno. Starosta zdůrazňuje, že jde o přísně chráněnou oblast s cenným lesem a výskytem chráněných ptáků.

V kauze, kde je Balák stíhán za prodej kamene, by měl teď rozhodnout odvolací soud. Na pravomocný verdikt čeká Báňská správa, která pak případně může za nelegální těžbu udělit pokutu až 5 milionů korun.

Odvolací soud líčení nařídil až osm dnů po konci mandátu Miloše Zemana. Prezident tak Balákovi už případně nestihne znovu udělit milost jako v případě jeho prvního odsouzení za zmanipulovanou zakázku na zpevnění břehů lánské vodní nádrže. Tehdy před rokem ho milostí uchránil od tří let vězení .

Reklama

Doporučované