Hlavní obsah

„Vyráběli“ v Praze děti na zakázku. Teď jdou na Ukrajině před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vyšetřování „výroby dětí na zakázku“ neslo jméno Operace Španěl. Podle národnosti jednoho z otců, který z Prahy odletěl s miminkem. Snímek je ilustrační.

Reklama

K soudu míří jeden z nejcitlivějších případů, s jakým se kdy čeští policisté specializovaní na organizovaný zločin setkali. Týká se zneužívání náhradního mateřství k vydělávání peněz.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Státní zastupitelství na Ukrajině podalo obžalobu na skupinu lidí, která – jak říkají sami detektivové – „vyráběla a prodávala“ na zakázku novorozence. Děti přicházely na svět v Praze a z Česka také putovaly do celého světa.

Jedno miminko stálo kolem 60 tisíc eur.

V kauze, již loni podrobně popsaly Seznam Zprávy, jsou hlavními obviněnými Ukrajinci. Čeští policisté v rámci rozsáhlého mezinárodní vyšetřování zajišťovali v Praze klíčové důkazy – například výslechy aktérů. Zjistili rovněž, že úřady vůbec netuší, kde miminka končí a jak je o ně postaráno.

„Ano, můžeme potvrdit, že skutečně ve věci byla na Ukrajině podána v prosinci 2022 obžaloba, avšak hlavní líčení ještě nezačalo, neboť se v současné době řeší otázka příslušnosti soudu,“ řekla redakci česká zástupkyně evropské jednotky pro justiční spolupráci Martina Hluštíková, která pomáhala sladit vyšetřování případu napříč evropskými státy.

Popsané případy se týkají takzvaného náhradního mateřství. Tedy případů, kdy cizí žena odnosí embryo biologických rodičů.

Klinika lékaře Alexendera Feskova v ukrajinském Charkově nabízela tuhle službu zájemcům z celého světa: stejnopohlavní páry nebo osaměle žijící singles si nejprve vybrali na klinice dárkyni vajíčka, dítě pak odnosila náhradní matka. Většinou chudá žena, podle zjištění policie za odměnu 10 tisíc dolarů.

Před porodem se náhradní matka přesunula do Prahy, kde na ni čekal celý profesionální tým spolupracovníků kliniky: zařídili porodnici, vyřízení všech dokumentů a hlavně jednání na matrikách Prahy 5 a Prahy 8, kde náhradní matka a klient kliniky předstírali, že jsou pár (ačkoli se viděli poprvé v životě). A společně „napsali“ dítě na otce, který pak s pár dní starým novorozencem odletěl domů – do Švédska, Německa, Španělska nebo do Řecka.

Klinika: Jsou to jen domněnky

Na Ukrajině je podle tamních úřadů takový postup nelegální: náhradní mateřství smějí využít jen sezdané páry, které prokazatelně nemohou mít děti.

Podle policistů se právě proto finále, tedy porod a jednání před úřady, odehrávalo v Praze. Česko totiž nemá zákon o náhradním mateřství, který by jasně stanovil pravidla.

„Je to pouze domněnka, která se může rovnat pomluvě,“ reagovala klinika doktora Feskova prostřednictvím české advokátky Aleny Tibitanzlové na tvrzení českých vyšetřovatelů, že klinice nešlo o pomoc neplodným párům, ale jen o byznys, který není na Ukrajině povolený.

Dodala, že vždy pracuje v rámci platných zákonů na Ukrajině i v zahraničí.

V Česku nikdo v téhle kauze stíhaný nebude. Zaprvé proto, že ukrajinští spolupracovníci kliniky odjeli z Prahy domů. A navíc, jak už zaznělo, Česko na rozdíl od Ukrajiny nemá tohle jednání popsané v trestní zákoníku.

„Neexistuje trestný čin, pod který bychom ho podřadili,“ řekla Martina Adámková z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 8, která vyšetřování dozorovala.

Neznámý osud dětí

Vyšetřovatelé museli osudy třiceti dětí narozených v Praze složitě dohledávat v cizině. Zatímco v běžných případech náhradního mateřství jsou noví rodiče i dítě pod dohledem úřadů, o takhle „vyrobené“ děti se nikdo nestará.

Nepotvrdilo se sice podezření, že děti končí u pedofilů nebo se že jim daří špatně. Policisté ovšem narazili při výsleších otců na ruzyňském letišti na ty, kteří dítě v Praze pořídili jen proto, že chtěli své matce dopřát vnouče. Nebo dítě brali jako doplněk k luxusnímu životnímu stylu.

V jednom případu se policistům však nepodařilo dítě vůbec dohledat, zmizelo kdesi ve Spojených státech.

Po zveřejnění této kauzy čeští politici napříč stranami slíbili, že na zákonu začnou pracovat.

Reklama

Doporučované