Hlavní obsah

Novinky v případu Slopné: Ozvala se část rodiny i jeden ze svědků

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Maroš Straňák a David Šimon odsouzení za vraždu seniora ve Slopném ve věznici Kuřim.

Reklama

Článek

Vražda seniora, která se stala před 12 lety ve vesnici Slopné na Zlínsku, se znovu dočkala mediální pozornosti. Přispěla k tomu práce investigativních novinářek Seznam Zpráv Adély Jelínkové a Christine Havranové, které v případu objevily nové důkazy. Jejich podcastová série Slopné: Kdo je vrah? v šesti dílech ukázala na zásadní nedostatky ve vyšetřování i závěrech soudů. Co se od vydání posledního dílu v případu slopenské vraždy stalo?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Telefonickou konfrontaci vnuka oběti vraždy s odsouzenými Davidem Šimonem a Marošem Straňákem.
  • Jak na podcastovou sérii Slopné: Kdo je vrah? reagují zaměstnanci věznice v Kuřimi a proč ji ještě odsouzení Straňák se Šimonem neslyšeli.
  • Jaké jsou podmínky, za kterých by mohl být soudní proces ve věci vraždy ve Slopném obnoven.

„Ten případ stojí na dvou základních důkazech: Jedno z toho jsou pachové stopy, čemuž jsme se věnovaly v celém jednom dílu, zpochybnily jsme to, jak se pachové stopy v Česku dělaly do roku 2018,“ říká v podcastu 5:59 Adéla Jelínková, investigativní reportérka Seznam Zpráv.

Jiná epizoda pojednává o svědectví bratranců Ludvíka a Milana Rakašových, druhém zásadním důkazu, ke kterému soud přihlédl.

Rakašovi se s jedním z odsouzených, Marošem Straňákem, potkali ve vazbě. Milan Rakaš tvrdil, že se mu tam Straňák k tomuto činu přiznal, později to samé dosvědčil i jeho bratranec Ludvík. Reportérkám Seznam Zpráv se ale s druhým jmenovaným podařilo po deseti letech spojit a on se jim svěřil, že si svědectví vymyslel. Prý výměnou za nižší trest, který jeho bratranci Milanovi měl slíbit státní zástupce Leo Foltýn.

Právě jeho možné nezákonné počínání (Foltýn je podezřelý z toho, že zatajoval některé klíčové informace) teď zkoumá Ministerstvo spravedlnosti. Případ prošetřuje i žalobkyně z Karviné a detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Adéla Jelínková při natáčení podcastové série Slopné: Kdo je vrah?

Šokovaný vnuk zavražděného

Novinářkám se po odvysílání první epizody podcastu podařilo mluvit s vnukem zavražděného Miroslava Sedláře. Ten Adélu Jelínkovou kontaktoval přes sociální sítě s tím, že ho podcastová série svými odhaleními šokovala. Sám teď neví, kdo jeho dědečka skutečně zavraždil.

Reportérky se proto za vnukem oběti vydaly, aby mu popsaly, co zatím o případu vědí. Během rozhovoru Jelínkové zavolal odsouzený David Šimon, který má z vězení denně nárok na 20 minut telefonního hovoru. A tak se podařilo vnuka oběti i s odsouzeným propojit.

„My jsme byli jako poškození rádi, že někoho odsoudili a nikdo to neřešil. Víš, jak to myslím?“ ptal se Sedlářův vnuk odsouzeného Šimona. „Rozumím, prostě jste to chtěli mít uzavřený,“ odpovídá Šimon. „Prostě se to nějak uzavřelo a teď se to zase začalo vytahovat, holky začaly rozplétat ty uzlíčky. Kdo ví, jak to dopadne, a třeba si dáme pivo,“ pokračoval v telefonním hovoru vnuk Miroslava Sedláře.

Poslechněte si předchozí díly podcastové série:

  • První díl o vraždě, která se v obci Slopné v roce 2011 odehrála
  • Druhý díl o odsouzených Maroši Straňákovi a Davidu Šimonovi
  • Třetí díl o pachových stopách, které byly jedním z klíčových důkazů
  • Čtvrtý díl o klíčovém svědectví dvou bratranců
  • Pátý díl o DNA slovenského bezdomovce na zakrvácené kukle
  • Šestý díl o napojení zavražděného seniora na slovenské mafiány

Podle novinářky Jelínkové měl už od prvního dílu podcastové série příbuzný zavražděného velké pochybnosti o tom, že soud potrestal opravdové viníky.

„Víceméně mi přišlo, jako kdyby toho Davida Šimona podporoval, ať to vydrží, že věří, že se ten případ znovu otevře, a že chce zjistit, kdo to tomu dědovi udělal,“ dodává reportérka.

Co bude dál?

Klíčové se pro další vývoj v případu ukazuje být svědectví Ludvíka Rakaše. „Ta jeho výpověď před námi probíhala tak, že jsme jenom otevřely dveře, já jsem mu řekla, o co se jedná, a on to ze sebe okamžitě vysypal, jako kdyby na to v podstatě deset let čekal,“ popisuje novinářka. „A já jsem věděla, že tohle bude zásadní a budou se ho muset ptát policisté a bude to muset zopakovat před soudem na té obnově,“ líčí Jelínková.

Případem se tak nyní zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu, Okresní státní zastupitelství v Karviné a Ministerstvo spravedlnosti. Soudní jednání ohledně možného znovuotevření případu se mělo konat v první polovině listopadu, nakonec bylo ale odročeno. Nové datum zatím vypsáno není.

Podle reportérky Adély Jelínkové, která má spolu s kolegyní Christine Havranovou na soudu svědčit, by stání mohlo proběhnout na začátku příštího roku.„Přece jenom ten čas těch lidí, kteří jsou v tom vězení, je už hrozně drahý, už je to dlouho,“ uzavírá reportérka.

V podcastu 5:59 uslyšíte také další rozhovor s jedním z klíčových svědků soudního líčení o vraždě ve Slopném, který se reportérkám ozval po odvysílání prvních dílů podcastové série. Poslechněte si audio na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Eduard Freisler

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované