Hlavní obsah

Bývalý šéf Frontexu chce „zachránit EU před migrací“. S lepenovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: IMAGO, Profimedia.cz

Spolu se šéfem strany Jordanem Bardellou navštívil Fabrice Leggeri město Menton na italsko-francouzské hranici.

Reklama

Dosavadní průzkumy ukazují, že francouzské Národní sdružení zvítězí s náskokem zhruba deseti procentních bodů a stane se jednou z nejsilnějších stran v europarlamentu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Národní sdružení (RN), strana dvojnásobné francouzské prezidentské kandidátky Marine Le Penové, získala pro volby do Evropského parlamentu vítanou posilu. Kandidaturu za ni překvapivě oznámil bývalý šéf Frontexu Fabrice Leggeri.

„RN má konkrétní plán a kapacitu k jeho realizaci. Jsme odhodláni bojovat s migračním přetlakem, který Evropská komise a eurokraté nepovažují za problém, ale spíše za projekt: Mohu to dosvědčit,“ objasnil své rozhodnutí v rozhovoru pro týdeník Journal du Dimanche.

Jako příklad uvedl podzimní migrační pakt, na němž se shodla sedmadvacítka a pro nějž hlasovaly i jinak k migraci skeptické země, jako je Česko. Dohoda podle Leggeriho přemění Evropu „v jednu obří neziskovku na přijímání migrantů“.

Pětapadesátiletý úředník vedl Frontex, tedy Evropskou agenturu pro pohraniční a pobřežní stráž, v letech 2017 až 2022. Nyní tvrdí, že tyto volby představují „jedinečnou příležitost vrátit Francii i Evropu na správnou cestu“.

Jeho rozhodnutí už na síti X kvitoval šéf strany a jednička kandidátky Jordan Bardella, jenž zmínil i to, že Leggeri byl donucen z čela Frontexu odejít.

K rezignaci z výkonného vedení Frontexu došlo v dubnu 2022 po zahájení disciplinárního vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Leggeri se stal terčem kritiky v neveřejné zprávě organizace, jež mu vyčítala „nedodržování postupů, projevy neloajality vůči Evropské unii a špatné personální řízení .

„Pokud jde o tato obvinění, je důležité říct, že ani Evropský parlament, ani představenstvo Frontexu nenašly konkrétní důkazy, které by je podpořily,“ citoval Leggeriho server The Huffington Post.

Jak se stát Francouzem? Narodit se na Mayotte

Na ostrov v Indickém oceánu se kvůli problémům s migrací vydal francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Na místě oznámil zrušení takzvaného práva půdy:

Fašista v čele Frontexu?

Prezidentova strana Obnova na síti X informovala, že Leggeri byl donucen odstoupit, protože byl nekompetentní.

Europoslanec za Zelené Damien Carême, který v eurosněmu působil jako zpravodaj u několika migračních témat, o Leggerim řekl, že už v té době „měl barvu a vůni Národního sdružení“. Jeho socialistický kolega Christophe Clergeau bez okolků napsal, že „Frontex měl ve svém čele sedm let fašistu“.

Marine Le Penová svého kandidáta hájila. „Pan Leggeri rezignoval, když viděl, že se mu nepodaří udělat z Frontexu nástroj na ochranu evropských hranic, a tedy nástroj na ochranu před nelegálním přistěhovalectvím,“ prohlásila. Radovala se při tom z toho, že bude mít na kandidátce „někoho, kdo ví zevnitř, co se děje“.

Leggeri skvěle pasuje do strategie normalizace strany, o kterou se Le Penová snaží už roky – absolvent elitářské úřednické školy ENA pracoval několik let v různých funkcích na ministerstvu vnitra, poté i v Evropské komisi a následně ve Frontexu.

Europoslankyně Nathalie Loiseauová v této souvislosti připomněla výrok šéfa lepenovců Jordana Bardelly, který Frontex označil za „cestovní kancelář pro migranty“. A to v době, kdy ji právě Leggeri vedl. Teď je to zapomenuto a Bardella s Le Penovou věří, že jim Leggeri pomůže přesvědčit váhající voliče.

Dosavadní průzkumy ukazují, že Národní sdružení zvítězí s náskokem zhruba deseti procentních bodů a stane se jednou z nejsilnějších stran v europarlamentu.

Frontex (Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž)

Agentura Frontex, Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž, byla zřízena v roce 2004 s cílem pomoci členským státům EU a zemím přidruženým k Schengenu chránit vnější hranice prostoru volného pohybu EU.

Mezi její hlavní náplň patří boj proti ilegální migraci, obchodu s lidmi a infiltraci teroristů, harmonizace hraničních kontrol a zprostředkování spolupráce mezi pohraničními orgány jednotlivých států. Dále poskytuje technickou podporu a odborné znalosti.

Sídlem Frontexu je Varšava. Národním partnerem v České republice je Ředitelství služby cizinecké policie.

Reklama

Doporučované