Hlavní obsah

Francouzský ostrov trápí migrace. Vláda proto zruší „papírové děti“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr vnitra a zámoří Gérald Darmanin (vpravo) na archivním snímku z června 2023 během návštěvy ostrova Mayotte v Indickém oceánu.

Reklama

Na Mayotte denně přijíždějí na rybářských lodích stovky běženců z Komorských ostrovů. Jasně sem míří za právem půdy, stěžuje si tamní poslankyně Estelle Youssouffaová.

Článek

Jedna z českých cestovních kanceláří popisuje ostrov Mayotte jako „kousek Afriky a Madagaskaru v malém, s evropskými standardy, obklopen nejkrásnější korálovou lagunou“.

Toto tvrzení o ostrově v Indickém oceánu s necelými 300 tisíci obyvatel sice platí, tropickým rájem ale také v posledních měsících zmítá politická a bezpečnostní krize. Tamní obyvatelé vyšli do ulic, aby protestovali proti neustávající vlně migrace – do pevninské Francie je to sice z ostrova daleko, když se ale na jeho půdě narodí dítě, získává francouzské občanství. A to se pro mnoho lidí z nedalekých Komorských ostrovů stalo velkým lákadlem.

Krizi na ostrově přijel v neděli řešit francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin, o němž se spekuluje i jako o jednom z možných nástupců prezidenta Emmanuela Macrona.

„Přijmeme radikální rozhodnutí, kterým je ukončení práva půdy na Mayotte,“ oznámil už v letadle novinářům Darmanin. Už nebude možné stát se Francouzem, pokud sami nebudete dítětem francouzských rodičů,“ upřesnil chystanou změnu, kterou musí ještě dodatkem ústavy potvrdit hlava státu.

Takzvané právo půdy přitom už francouzské úřady na Mayotte omezily v roce 2018. Pokud se na ostrově narodí dítě cizím rodičům, musí jeden z nich pobývat v době narození alespoň tři měsíce na území Francie. Tato úprava ve zbytku země neplatí.

Migrace: Francouzi chtějí tvrdší postup

Prosincový průzkum agentury CSA, do kterého se zapojilo tisíc osob, ukázal, že Francouzi mají z přílišné migrace obavy a přejí si, aby politici výrazně přitvrdili.

Téměř tři čtvrtiny občanů (73 %) se domnívají, že pokud jde o vyhoštění, musí mít bezpečnost Francie přednost před individuálními právy cizinců.

67 % Francouzů si myslí, že francouzské právo musí mít přednost před evropským.

65 % dotázaných si naopak přeje zpomalit pracovní imigraci, a to navzdory vládním plánům zákonem usnadnit příchod imigrantů bez dokladů v nedostatkových profesích. Zpomalení pracovní migrace si z velké části přejí i voliči prezidentské strany Obnova, a to 59 %.

60 % Francouzů se domnívá, že by mělo být zastaveno automatické získávání francouzského občanství pro děti narozené ve Francii cizím rodičům. Toto ustanovení stále podporují pouze voliči levicových stran.

71 % respondentů se domnívá, že by měla být zrušena francouzsko-alžírská dohoda z roku 1968, která podporuje alžírské přistěhovalectví do Francie.

Dětem migrantů, kteří míří na ostrov s cílem získat pro ně občanství, říkají Francouzi „papírové děti“.

„Je to nutné. Na Mayotte máme s 12 tisíci narozených dětí nejvyšší porodnost Evropy, 80 procent dětí se rodí cizím rodičům. Je jasné, že sem míří kvůli právu půdy,“ vysvětlila v rádiu RTL Estelle Youssouffaová, poslankyně Národního shromáždění za Mayotte.

Na pláže ostrova podle ní přijíždějí ilegálně denně stovky cizinců: „Cizinci si sem přijíždějí udělat papírové děti. S tím je potřeba skončit,“ myslí si.

Kromě zrušení práva půdy oznámil Darmanin i vytvoření námořní „železné opony“ proti přistěhovalectví – konkrétně půjde o investice do radarů a další techniky, která by měla úřadům na Mayotte umožnit zachytávat rybářské lodě s migranty už na moři.

Darmanin chystá také pokračování operace Wuambushu, kterou oznámil loni na jaře. Jejím cílem byl boj proti nehygienickému bydlení a nelegální migraci. Nyní přijde na řadu operace Wuambushu 2. Jak ale řekli serveru FranceInfo někteří místní obyvatelé, operace žádné problémy nevyřešila. Darmanin nicméně trvá na její úspěšnosti – jak v ničení nelegálních slumů, tak i v boji proti kriminalitě. Zatčeno a uvězněno bylo podle něj na 60 vůdců gangů.

Názory na řešení krize na Mayotte se liší. Zatímco levice žádá slovy europoslankyně Manon Aubryové „více republiky a sociálních služeb na ostrově“, krajně pravicový vůdce Éric Zemmour prosazuje, aby bylo právo půdy zrušeno v celé Francii.

Reklama

Související témata:

Doporučované