Hlavní obsah

Rakouský neonacista a politici AfD. Plán deportací sestřelil šedou eminenci

Foto: Profimedia.cz

Alice Weidelová a Roland Hartwig na snímku z května 2020.

Reklama

Do německé politiky zasáhlo „paslovo roku“ – remigrace. Název, pod který pravicoví extremisté schovali plán na masové deportace, doběhl i opoziční Alternativu pro Německo. Spolupředsedkyně strany se teď zbavila šedé eminence.

Článek

Zatímco vládní koalice sociálních demokratů, Zelených a liberálů čelí mohutným protestům německých zemědělců proti zrušení dotací na motorovou naftu, politika u sousedů žije ještě dalším tématem.

Nadále neutichá kauza z minulého týdne, která přímo souvisí s opoziční Alternativou pro Německo (AfD).

Investigativní skupina Correctiv odhalila, že krajní pravice loni v listopadu na tajné schůzce řešila plán na deportace milionů lidí s přistěhovaleckým původem, a to i těch s německým občanstvím a za použití násilí. O plánu účastníci hovořili jako o „remigraci“.

Schůzky takzvaného Düsseldorfského fóra se ve vile u Postupimi účastnili členové spolku WerteUnion, příslušníci krajně pravicového Identitárního hnutí a také členové AfD.

Weidelová bez pravé ruky

Spolupředsedkyně AfD Alice Weidelová se teď kvůli tomu zbavila svého poradce Rolanda Hartwiga.

Exposlanec má podle médií ve straně vliv na nejvyšší rozhodovací orgány a platí za „neoficiálního generálního tajemníka“ a „pravou ruku“ Weidelové. A podle Tagesspiegelu přislíbil, že nápady ze schůzky bude tlumočit ve vedení strany.

Vedení AfD na odhalení reagovalo prohlášením, že se oficiální postoj k imigrační politice nemění, a že nešlo o oficiální stranickou akci.

Kromě Hartwiga se schůzky účastnili i poslankyně AfD Gerrit Huyová či saskoanhaltský zemský poslanec AfD Ulrich Siegmund. Ten například chce, aby se zvýšil tlak na restaurace s cizokrajným menu, a tím jejich klientele snížila atraktivita života v Německu.

Proti aktivitám krajní pravice se v německých městech také demonstruje. V neděli i v pondělí vyšly do ulic tisíce lidí. Protestovalo se například v Essenu, Lipsku nebo Rostocku.

Aféra se dotkla i opoziční křesťanskodemokratické CDU. Akce se zúčastnil minimálně jeden její člen a ze strany už zní volání po vyloučení dotyčných.

Populární, ale protiústavní AfD?

Popularita AfD, která se posunula politicky ještě více doprava, v poslední době stoupá. Podle průzkumů by teď vyhrála volby v Sasku a Durynsku se ziskem přes 30 procent a velkým náskokem nad CDU, SPD i Zelenými.

Strana je zároveň pod tlakem. Úřad na ochranu ústavy (BfV) ji v Sasku, Durynsku a Sasku-Anhaltsku vyhodnotil jako „pravicově extremistickou“. Čile se debatuje i o možném zákazu strany. Online petici za to, aby o zákazu strany rozhodl ústavní soud, už podepsalo přes 680 tisíc lidí.

5000 eur za akci „aktivních vlastenců“

O listopadové schůzce v Postupimi se píše přímo jako o rasistické akci politiků AfD s „neonacistickými mentory“ z Rakouska.

V pozvánce se psalo o „exkluzivní síti“ aktivních vlastenců a „šanci dostat zemi zpět k normálnímu, zdravému kurzu“. Podmínkou byl členský poplatek minimálně 5000 eur, tedy v přepočtu asi 123 tisíc korun.

Akce se konala ve vile Adlon na břehu jezera Lehnitzsee. Organizátoři si v penzionu pronajali konferenční místnost bez obsluhy.

Ředitel penzionu Thomas Gottschalk tvrdí, že o akci nic nevěděl. „To, co jsem o tom teď četl, je šílené. Úplně šílené – jako v nacistické éře. Zcela se od toho distancujeme,“ komentoval věc pro deník Bild.

Podle Zeitu ale ve vile nešlo o první schůzku krajní pravice. O spolumajitelce Mathildě Martině Hussové píše týdeník jako o horlivé zastánkyni pravicových konspiračních narativů a rasových teorií, ke kterým se hlásili nacisté.

Mimochodem: vila Adlon leží jen osm kilometrů od dějiště nacistické „konference“ ve Wannsee z roku 1942, na kterém se plánoval holokaust evropských židů.

Foto: Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Vila Adlon u Postupimi.

Rakušan z plakátů

Za organizací schůzky v postupimském penzionu stál Gernot Mörig, bývalý zubař z Düsseldorfu a exlídr mládežnické neonacistické organizace Heimattreue Deutsche Jugend zakázané v roce 2009.

Koncept deportací nazvaný „remigrace“ měl na akci prezentovat rakouský extremista Martin Sellner, který byl léta mluvčím a tváří krajně pravicového Identitárního hnutí. Účast na akci potvrdil.

Pětatřicetiletý Sellner na sebe podle Sternu poprvé upozornil v roce 2006, když na synagogu nalepil nálepky s hákovým křížem. Sám vysvětloval, že do roku 2011 byl neonacistou, což označil za „hřích mládí“.

Foto: Profimedia.cz

Martin Sellner na snímku z roku 2019.

Se založením Identitárního hnutí v roce 2012 vsadil na „společensky přijatelný“ pravicový extremismus a posouvání hranic veřejného projevu. Podle Sternu pod zakamuflovanými fašistickými, rasistickými a xenofobními hesly hlásal, že chce zachovat etnickou, případně evropskou kulturu či „rasu“ a bránit ji před údajnou hrozbou ze strany jiných etnických skupin.

Získal si stovky mladých přívrženců v Rakousku, Německu a Švýcarsku. Díky sympatickému a mladistvému vzhledu jde o „tvář na plakáty“ krajní pravice o „tradičních hodnotách“.

Sellner potvrdil, že součástí jeho rasové teorie o remigraci je návrh na postavení „modelového města v severní Africe“, kam by se lidé, kteří nezapadají do jeho vidění světa, měli přesunout.

„Remigraci“ vyhlásili jazykovědci z hesenského Marburgu „paslovem“ roku 2013. Porota uvedla, že slovo slouží extremistům jako „krycí výraz pro skutečné záměry“.

Takový princip má podle vědkyně Heike Radvanové u krajní pravice dlouhou tradici. Podle akademičky z Braniborské technické univerzity, která s zabývá výzkumem krajní pravice, je zřejmé, že politický obsah a cíle hlásané na setkání u Postupimi jsou nelidské, proti základním právům a protiústavní.

Reklama

Doporučované