Hlavní obsah

Glosa: Traktory v Berlíně. Scholzova vláda se otřásla v základech

Petr Holub
reportér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

„Kvůli půlmiliardě úspor na zemědělské naftě způsobila vláda plošný požár v celé zemi,“ napsal Die Welt. Traktory nespokojených zemědělců na třídě 17. června v Berlíně.

Reklama

Zavádět úsporný balíček rok po skončení energetické krize není úplně šťastný nápad. Právě kvůli balíčku zablokovaly německá města traktory. České vládě prozatím jen klesla popularita.

Článek

Je pondělí 15. ledna. Stovky traktorů projíždějí Braniborskou bránou, rolníci zabrali i všechny okolní ulice. Přidávají se řidiči kamionů, veřejná doprava v německé metropoli nefunguje. Ozývají se klaksony a transparenty typu „No Farmers, No Food, No Future“ zaplavily veřejný prostor. Atmosféru všeobecného zmaru posiluje kázání misionáře, který dorazil ze severu země. „Kromě Ježíše nás nic nezachrání. Všude je plno vykořisťování, všude je zlo,“ varoval muž reportéra bulvárního deníku Bild…

Protesty zemědělců už v Evropě nikoho příliš nevzrušují. V Berlíně však na něco takového nejsou zvyklí, zvláště když se jich podle policejních odhadů zúčastnilo přes šest tisíc traktorů a dalších vozidel. Pokud místní média hledají srovnání, vracejí se k selské válce v šestnáctém století.

Přesto návštěvník z ciziny úplně nechápe. Důvodem mohutných protestů jsou podle šéfa rolnického svazu Joachima Rukwieda vládní úspory, v Česku by se řeklo „úsporný balíček“. V rámci německého balíčku se mělo ušetřit půl miliardy eur na „zelené naftě“ pro zemědělce, další půl miliardy na zrušení výjimky z automobilové daně pro traktory. To nejsou v rámci rozpočtu až tak velké částky.

Šéf protestů ze spolkové země Brémy v rozhovoru pro týdeník Die Zeit připustil, že zrušení výhod nebylo až tak bolestivé, střední zemědělské podniky by ročně přišly o částku v řádech tisíců eur. Po prvních projevech nespokojenosti navíc vláda ustoupila. Nejdříve slíbila, že se výjimka pro traktory rušit nebude a že odbourání dotací na zelenou naftu se rozloží na několik let. Nakonec se ministr zemědělství Cem Özdemir zavázal, že naopak miliardu eur přidá na dotacích pro obnovu zemědělských podniků.

Podívejte se na záběry z minulých protestů:

Ale ani to nezabránilo, aby po týdenních protestech v celé zemi nedorazily z celého Německa tisíce traktorů. Důvodem zřejmě byla nešťastná vládní strategie: „Kvůli půlmiliardě úspor na zemědělské naftě způsobila vláda plošný požár v celé zemi,“ napsal v deníku Die Welt komentátor Don Alphonso.

Zemědělci museli v uplynulých letech investovat do opatření proti klimatické změně včetně omezení pesticidů a umělých hnojiv, předloni je zasáhla energetická krize. Minulou zimu k protestům nedošlo jedině z toho důvodu, že se spolková vláda rolníkům postiženým energetickou drahotou snažila pomoci. Jenže před dvěma měsíci ústavní soud vládě zakázal další půjčky a Scholzův kabinet pak vydal svůj úsporný balíček. Z pohledu zemědělců chtěli ministři náklady za svou neschopnost přesunout na venkov.

Podle hodnocení Zeitu se v letošních protestech ventilovala rok stará frustrace z drahých energií. V tomto směru si může vláda Petra Fialy gratulovat, že právě zemědělce do svého úsporného balíčku nezahrnula. Na druhou stranu, popularita české vlády po vydání balíčku poklesla ke dvaceti procentům, stejně hluboko jako kabinet Fialova kolegy Scholze. A pád popularity se v obou případech dosud nezastavil.

Reklama

Doporučované