Hlavní obsah

Němečtí farmáři zablokovali dálniční nájezdy, do Norimberku svolali protest

Protesty zemědělců v Německu vyvrcholí v pondělí 15. ledna.Video: twitter/RADARIDNEWS

 

Reklama

Němečtí zemědělci dál protestují. V rámci rozsáhlé demonstrace v Norimberku, která má trvat až do odpoledne, zablokovali i klíčové dálniční nájezdy po celé zemi. Spolkový ministr zemědělství ze situace viní předchozí vládu.

Článek

Němečtí farmáři dnes znovu zablokovali klíčové dálniční nájezdy po celé zemi, aby tak protestovali proti rušení daňového zvýhodnění dieselu v zemědělství. Do Norimberku svolali rozsáhlou demonstraci, které se zúčastní tisíce lidí.

Do Norimberku se v sedmi proudech vydaly kolony čítající asi 2000 traktorů. Policie předem varovala řidiče, aby se připravili na možné zácpy a další dopravní komplikace. Zablokovány jsou také dálniční přivaděče v okolí. Cílem zemědělců je norimberský areál pro slavnosti, kde organizátoři očekávají až 8000 demonstrantů.

Účast na akci v Norimberku, která potrvá do odpoledne, přislíbil bavorský konzervativní premiér Markus Söder. Ten podobně jako další konzervativní premiéři z jiných spolkových zemí farmáře v jejich protestech proti vládě sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze podpořili.

Spolkový ministr zemědělství Cem Özdemir dnes v ranním pořadu veřejnoprávní televize ZDF připsal spoluodpovědnost za hněv zemědělců předchozí vládě, kterou vedla konzervativní kancléřka Angela Merkelová. „Nemyslím si, že by to vše bylo kvůli dieselu pro zemědělství,“ řekl Özdemir. Poznamenal, že farmáři po desetiletí dostávali sliby od předchozích vlád, které ale nikdo nedodržel.

Německá vláda kvůli nezbytnosti šetřit chtěla skončit s podporou dieselu pro zemědělce a s daňovým osvobozením zemědělských vozidel. Následně pod tlakem kritiky částečně ustoupila a nakonec schválila zachování daňového osvobození vozidel pro zemědělství, podporu dieselu chce ale postupně do roku 2026 zastavit.

Protesty v zemi tak nadále pokračují. Velké blokády dnes zemědělci uspořádali v Sasku na nájezdech na dálnicích z Drážďan do Saské Kamenice, do Zhořelce a do Berlína. Neprůjezdné jsou i dálniční nájezdy mezi saským Plavnem a bavorským Hofem a na dálnici ze Saska do Durynska. Problémy ohlásila policie rovněž na dálnici A11 z Berlína do polského Štětína. Nynější akční týden, jak blokády a protesty zemědělci nazývají, vyvrcholí v pondělí 15. ledna velkou demonstrací v centru Berlína u Braniborské brány. Farmářům přislíbili podporu autodopravci a řidiči nákladních vozů, kteří do německé metropole v pondělí rovněž přijedou.

Reklama

Doporučované