Hlavní obsah

Odmítá dotace, ale akce farmářů podporuje. AfD využívá protesty proti vládě

Foto: photocosmos1, Shutterstock.com

Šéf strany Alternativa pro Německo Tino Chrupalla.

Reklama

Německá krajní pravice v čele s AfD se postavila za protestující zemědělce, přestože zemědělské dotace ve svém programu odmítá. Podle kritiků nepokoje využívá, aby oslabila úřadující kabinet Olafa Scholze.

Článek

Protesty zemědělců v posledních dnech nadále komplikují německou dopravu. Dávají tak najevo svou nelibost vůči plánu kabinetu Olafa Scholze zrušit nejen podporu dieselu pro zemědělce, ale také daňové výhody. To zemědělci odmítají.

Fotografie traktorů, které vytváří kolony na ústřední dopravní tepny či blokují křižovatky, se hojně šíří na sociálních sítích. Za zemědělce se postavila německá krajní pravice reprezentovaná populistickou stranou Alternativa pro Německo (AfD), která přitom sama ve svém programu prosazuje zrušení dotací pro zemědělce.

K účasti na protestech vyzval například Björn Höcke, jeden z významných představitelů AfD, který se v minulosti účastnil neonacistických pochodů a je soudně uznaným fašistou. Řada politiků a expertů upozorňuje, že se AfD snaží protesty využít ke své vlastní politické agendě, a to oslabit vládnoucí koalici sociálních demokratů (SPD), svobodných demokratů (FDP) a Zelených v čele s Olafem Scholzem.

Jak podotýká server Politico, není to poprvé, kdy se krajně pravicová tělesa na německé politické scéně snažila využít protesty občanů ve svůj prospěch. Dělo se tak kupříkladu v souvislosti s nevolí k očkování během pandemie covidu-19 nebo v případě demonstrací proti vojenské pomoci Ukrajině. Průzkumy dokazují, že tato strategie funguje a podpora populistické AfD rychle roste.

,,Pravicový extremismus a další nepřátelé demokracie se snaží do protestů infiltrovat a využít je ve svůj prospěch,“ uvedla podle Politica německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Dodala, že tyto skupiny podněcují k nepokojům, a dokonce se snaží svrhnout vládu.

Šéf Svazu německých zemědělců Joachim Rukwied se od extremistických skupin distancoval. „Jsme demokraté,“ řekl Rukwied s tím, že svaz nestojí o podporu krajní pravice či jiných radikálních skupin, které by chtěly svrhnout vládu.

Reklama

Doporučované