Hlavní obsah

Navalná v europarlamentu: Sankce Putinovi neublíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Evropský parlament

Julija Navalná v Evropském parlamentu.

Reklama

aktualizováno •

Manželka někdejšího ruského opozičního lídra europoslancům řekla, že pokud chtějí porazit Vladimira Putina, musí být kreativní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vražda Alexeje Navalného podle jeho ženy Julije ukázala, že ruský prezident Vladimir Putin „je schopen čehokoliv a není možné s ním vyjednávat“. Navalná to řekla v projevu v Evropském parlamentu.

Potvrdila také, že má ambici bojovat proti současnému režimu v Kremlu. „Můj manžel nikdy neuvidí, jak krásné bude Rusko budoucnosti, ale my ho vidět musíme. A já udělám vše pro to, aby se jeho sny staly skutečností,“ pronesla odhodlaně. „Zlo ustoupí a přijde krásná budoucnost.“

Svého manžela, který zemřel před necelými dvěma týdny v trestanecké kolonii za polárním kruhem, označila za vynálezce. „Neustále hledal nové myšlenky a nápady - především v politice. Byl schopen svými myšlenkami inspirovat miliony lidí,“ řekla.

Popsala také, jak to dokázal. „Nesmíte do televize? Naučte se natáčet videa na YouTube. Nesmíte kandidovat? Vymyslete způsob, jak režimu uškodit jinak,“ nastínila. „I z Putinova gulagu dokázal Alexej předávat nápady na projekty, které by v Kremlu vyvolaly paniku,“ podotkla.

Ve svém projevu zmínila i ruskou agresi vůči sousední Ukrajině. Sankce či rezoluce ale podle ní ruskému prezidentovi neublíží. „Nemáte co do činění s politikem, ale s krvavou zrůdou,“ prohlásila Navalná. „Putin je vůdce gangu organizovaného zločinu.“

Za svůj projev sklidila aplaus. Mnozí europoslanci jí vyjádřili soustrast a zdůrazňovali, že boj jejího manžela za demokracii proti zkorumpovanému režimu podle nich nebyl marný, podotýká ČTK.

„Představoval naději, naději na lepší zítřky, na svobodné Rusko, na budoucnost, naději, že odvaha může zvítězit. Jeho vrazi se snažili krutě vymýtit tuto naději, ale neuspěli,“ prohlásila předsedkyně EP Roberta Metsolaová.

Budu pokračovat

Vdova po Alexeji Navalném Julija na sociálních sítích zveřejnila video, v němž z manželovy smrti obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina. „Víme, proč konkrétně Putin Alexeje před třemi dny zabil. Brzy vám o tom řekneme,“ prohlásila.

Podle svých slov je také odhodlaná bojovat za svobodné Rusko. „Budu pokračovat v práci Alexeje Navalného. Pokračovat v práci za naši zemi a vyzývám vás, abyste stáli po mém boku,“ nabádala Rusy ve videovzkazu.

Vzkaz Julije Navalné.Video: twitter/yulia_navalnaya

Reklama

Doporučované