Hlavní obsah

Úřady vydaly Navalného tělo jeho matce. Nikdo neví, jaký pohřeb režim povolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Stig Alenas, Shutterstock.com

Pomníček Navalného před ruskou ambasádou v Kodani.

Reklama

Mluvčí Alexeje Navalného uvedla, že tělo mrtvého ruského opozičníka předaly ruské úřady jeho matce. Navalnyj podle tvrzení vězeňské správy zemřel už v pátek 16. února. Rodina se od té doby domáhala jeho těla, aby ho mohla pohřbít.

Článek

Tělo předního ruského opozičníka Alexeje Navalného bylo podle jeho mluvčího vráceno jeho matce. Kira Jarmyšová ve svém příspěvku na sociální síti X poděkovala všem, kteří požadovali, aby úřady vydaly jeho ostatky. Uvedla také, že „pohřeb se teprve uskuteční“.

Navalného matka Ljudmila údajně souhlasila s „tajným“ pohřbem, který měl být podmínkou úřadů, píše BBC. Pokud by odmítla, byl by pohřben ve vězeňské kolonii, kde zemřel.

Poslední týden strávila ve městě poblíž věznice, kde zemřel, a snažila se nejprve potvrdit, kde se nachází jeho tělo, a poté požadovala, aby jí bylo vráceno. Jarmyšová uvedla, že plány pohřbu stále nejsou jasné.

„Nevíme, zda úřady nebudou bránit tomu, aby byl proveden tak, jak si rodina přeje a jak si Alexej zaslouží,“ řekla.

Už dříve v sobotu obvinila vdova po Navalném Julija Navalná Vladimira Putina, že drží tělo jejího zesnulého manžela jako „rukojmí“, a požadovala jeho vydání bez jakýchkoli podmínek.

Zvláštní vydání 5:59: Navalnyj zemřel

Smrti Alexeje Navalného se podcast 5:59 věnoval ve zvláštním pátečním vydání. Co jeho smrt pro Rusko znamená, popisovali nezávislá novinářka původem z Ruska Marie Makeevová a redaktor ruské sekce Rádia Svobodná Evropa Jaroslav Šimov.

„Vydejte nám tělo mého manžela,“ požadovala ve videoposelství, ve kterém opět obvinila ruského prezidenta z toho, že jejího muže zavraždil. „Mučili jste ho zaživa a teď ho dál mučíte mrtvého. Posmíváte se ostatkům mrtvého.“

Navalného matka už ve čtvrtek uvedla, že jí sice ukázali synovo tělo, ale úřady podle ní chtějí, aby ho pochovala tajně, bez obřadu, a vyhrožovaly, že pokud nebude souhlasit, může se s tělem „něco“ přihodit. Vyšetřovatel řekl, že čas není na mé straně a že tělo podléhá rozkladu, dodala Ljudmila Navalná ve vyjádření na serveru YouTube.

Navalnyj zemřel 16. února v ruském vězení za polárním kruhem. Podrobnosti o tom, co se mu stalo, zůstávají skoupé. Opozičníkův tým nabídl bezpečnostním pracovníkům odměnu 20 000 eur a pomoc při odjezdu z Ruska výměnou za informace o jeho smrti ve vězení.

Alexej Navalnyj byl dlouhá léta nejhlasitějším kritikem ruského vůdce. Kvůli tomu byl i v srpnu 2020 otráven nervově paralytickou látkou Novičok skupinou atentátníků z ruských tajných služeb. Z  otravy se zotavoval v Německu, odkud se v roce 2021 vrátil do Ruska, kde byl okamžitě zatčen.

Právě kvůli jeho postojům se pokusy o připomenutí jeho smrti setkávají s tvrdou reakcí ruských úřadů, které odstranily provizorní pomníky a zatkly stovky lidí, kteří chtěli jeho památku uctít.

Smrt Alexeje Navalného

Nekrolog

Navalnému se podle ruské vězeňské služby udělalo zle po procházce, zkolaboval a ztratil vědomí. Uvězněný ruský opoziční politik zemřel ve věku 47 let. V tomto textu najdete základní informace o jeho úmrtí a velký portrét.

Ohlasy

Na smrt ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného v trestanecké kolonii reagují evropští i čeští politici. Kromě kondolencí vyjadřují i jasný názor na viníka tragédie – ruského vůdce Vladimira Putina a jeho zločinecký režim.

Video

Telegramový účet Sota zveřejnil záběry ze soudu s Alexejem Navalným. Jsou jen 24 hodin staré.

O životě ve vězení

Ruský opozičník si za mřížemi odpykával devatenáctiletý trest. V těžkých podmínkách na samotce strávil dvě třetiny času.

Reklama

Doporučované