Hlavní obsah

Sedmadvacetkrát na nekonečné samotce. Navalného věznili v drsných podmínkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Evgeny Feldman/Meduza via AP, Profimedia.cz

Alexej Navalnyj zemřel v ruském vězení ve věku 47 let.

Reklama

Ruský opozičník si za mřížemi odpykával devatenáctiletý trest. V těžkých podmínkách na samotce strávil dvě třetiny času.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj v pátek zemřel. Podle krátké oficiální zprávy ruské vězeňské služby byl na vycházce, po které se mu udělalo nevolno.

„To znamená, že tam chodí po dvorku na dvou metrech čtverečních. Tam se mu udělalo zle a ztratil vědomí. Zavolali se lékaři a záchranáři, ale ti vlastně už jen konstatovali smrt,“ shrnuje dostupné informace novinář a analytik ruského prostoru z Českého rozhlasu Ondřej Soukup.

Labytnangská nemocnice pro agenturu Interfax uvedla, že její záchranáři byli ve vězení za sedm minut. Další dvě minuty trvalo, než se dostali k Navalnému. Pokusy o resuscitaci podle ní trvaly více než půl hodiny.

Oficiální příčiny smrti nejsou známy. Stanice RT uvedla, že šlo zřejmě o utrženou krevní sraženinu.

Velmi tvrdé podmínky

Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na síti X napsala, že zpráva o smrti politika zatím není ověřená a na místo míří jeho advokát. Rodina zatím věc komentovat nebude, podle Navalného právníka Leonida Solovjova byl politik ještě ve středu v pořádku.

„Vědělo se to, že je znovu na samotce, kde trávil většinu svého trestu. Tam se zavírá za kázeňské prohřešky. Navalnyj tam byl zavřený už sedmadvacetkrát,“ vysvětluje Ondřej Soukup.

„(Trestanecká) kolonie Jamal se rozhodla překonat rekord v podlézání a potěšení moskevských úřadů. Právě mi napařili 15 dní na samotce,“ stojí v posledním příspěvku na Navalného sociálních sítích. Zveřejněný byl ve středu.

Odpůrce Kremlu v těžkých podmínkách na samotce strávil dvě třetiny svého trestu. V ruském vězení byl celkem tři roky a měl v něm strávit dalších 16 let.

„Na samotce není téměř topení, podmínky jsou velmi tvrdé. Navalnyj si stěžoval na zdravotní problémy. Trochu si z toho i utahoval. Říkal, že jestli někdo chce být v opozici a chystá se do vězení, ať si před tím nechá pořádně opravit zuby, protože žádná péče nebude,“ doplňuje Soukup.

Podrobnosti o zdravotním stavu Navalného známé nebyly.

Navalnyj ve vězení

Alexej Navalnyj si na podmínky ve vězení stěžoval už v minulosti. Například v roce 2021 v rozhovoru pro The New York Times uvedl, že musí osm hodin denně sledovat státní televize a propagandistické filmy. „Musíte sedět na židli a sledovat televizi, když zavřete oči, přijde bachař a zařve: Nespi! Koukej!“

Zima a hlad

Na podmínky na samotce v reakci na Navalného úmrtí upozorňuje i ruská lidskoprávní aktivistka Eva Merkačevová. „Člověk tam často mrzne a dokonce hladoví. Proto byla stanovena přísná pravidla, aby se nemohla samotka nařizovat na déle, než je předepsaný určitý počet dní,“ řekla rádiu MSK1.

Pravidla se ovšem obcházela tím, že se pobyt na samotce ukončil, a nařídil se okamžitě další kvůli novému údajnému kázeňskému přestupku. „Ten samý den je pak poslán znovu do cely,“ upozornila s tím, že podle ní mohlo smrt Navalného způsobit právě opakované umisťování na samotku.

Na režim Vladimira Putina nebude mít podle Soukupa smrt Navalného z krátkodobého hlediska vliv. „Celá Navalného organizace byla zlikvidovaná a jeho protikorupční fond byl označený za extremistickou a teroristickou organizaci. Všichni aktivisté jsou buď zavření, anebo v zahraničí,“ dodává novinář.

Smrt Alexeje Navalného

Nekrolog

Navalnému se podle ruské vězeňské služby udělalo zle po procházce, zkolaboval a ztratil vědomí. Uvězněný ruský opoziční politik zemřel ve věku 47 let. V tomto textu najdete základní informace o jeho úmrtí a velký portrét.

Ohlasy

Na smrt ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného v trestanecké kolonii reagují evropští i čeští politici. Kromě kondolencí vyjadřují i jasný názor na viníka tragédie – ruského vůdce Vladimira Putina a jeho zločinecký režim.

Video

Telegramový účet Sota zveřejnil záběry ze soudu s Alexejem Navalným. Jsou jen 24 hodin staré.

O životě ve vězení

Ruský opozičník si za mřížemi odpykával devatenáctiletý trest. V těžkých podmínkách na samotce strávil dvě třetiny času.

Reklama

Související témata:

Doporučované