Hlavní obsah

Biden: Za smrt Navalného může Putin, jsem pobouřený

Foto: facebook.com/navalny

Alexej Navalnyj s manželkou na archivním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Na smrt ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného v trestanecké kolonii reagují evropští i čeští politici. Kromě kondolencí vyjadřují i jasný názor na viníka tragédie – ruského vůdce Vladimira Putina a jeho zločinecký režim.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spolupracovníci 47letého ruského opozičníka Alexeje Navalného se o jeho zdraví obávali už dlouho, přesto je ale jeho smrt pro svět šokem. Ohlasy přicházejí z celé Evropy i za zámoří.

„Nejsem tou zprávou překvapený, ale jsem pobouřený,“ prohlásil americký prezident Joe Biden. Šéf Bílého domu vyzdvihl Navalného odvahu a jeho rozhodnutí vrátit se do Ruska, i když měl možnost po otravě novičokem zůstat v exilu.

„Nenechte se mýlit. Za Navalného smrt je zodpovědný Putin,“ řekl Biden a označil úmrtí politika za další důkaz brutality ruského režimu. Podrobnosti o okolnostech smrti ale americký prezident prý nemá. Biden vyzval k „větší jednotě“ mezi státy NATO.

„Ať už si o Alexeji Navalném jako politikovi myslíte cokoliv, Kreml ho právě brutálně zavraždil. To je fakt a to je něco, co by člověk měl vědět o skutečné povaze současného ruského režimu. Upřímnou soustrast rodině a přátelům,“ napsal jako jeden z prvních na síti X litevský prezident Edgars Rinkevičs.

Na povahu ruského režimu poukázal i šéf francouzské diplomacie Stéphnae Séjourné: „Alexej Navalnyj zaplatil životem za svůj odpor vůči systému útlaku. Jeho smrt v trestanecké kolonii nám připomíná realitu režimu Vladimira Putina.“

Podle bývalého eurokomisaře a duchovního otce evropské klimatické politiky Franze Timmermanse si Putinův režim vyžádal další oběť. „Odvaha a nezdolnost nestačily čelit teroru,“ napsal Timmermans.

Vlivná europoslankyně Nathalie Loiseauová, která stojí v čele obranného výboru europarlamentu, označila Navalného smrt za atentát: „Vladimir Putin znovu dokazuje, že si udržuje moc zločinem,“ napsala.

Jak na smrt Navalného zareaguje Putinův režim, předvídá jeho známý kritik a podporovatel Magnitského zákona o sankcionování za porušování lidských práv Bill Browder: „Navalnyj byl včera v pořádku. Dokážu téměř předvídat jazyk, který budou používat: ‚přirozené příčiny‘, ‚žádné známky násilí‘, ‚neočekávaná smrt‘, atd.“

Smrt Alexeje Navalného se okamžitě stala i jedním z témat právě probíhající bezpečnostní konference v Mnichově. Julija Navalná, opozičníkova manželka, vyzvala v projevu k účastníkům konference mezinárodní společenství, aby se spojilo a bojovalo proti „strašnému režimu“ v Rusku. Řekla také, že pokud se smrt Navalného potvrdí, její viníci nezůstanou bez trestu.

„Ať už vyprávějí jakýkoli příběh, řekněme si to jasně, odpovědnost nese Rusko,“ řekla na konferenci americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

V podobně kritickém znění na adresu Kremlu přicházejí i reakce českých politiků.

Ministr zahraničí Jan Lipavský připomněl, že se Rusko chová stejně v zahraniční politice jako ke svým vlastním občanům. „Proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, jako Němcov nebo nyní Navalnyj – uvězněn a umučen k smrti za to, že se postavil Putinovi,“ připomněl Lipavský osud dalšího z Putinových kritiků.

Navalného odvahu, o níž mluví Timmermans, zmiňuje i český europoslanec Alexandr Vondra: „Vrátil se ze Západu do Ruska, které miloval, i když věděl, že bude Putinovým režimem perzekuován. Nakonec zaplatil nejvyšší cenu,“ napsal o Navalném.

Smrt Alexeje Navalného

Nekrolog

Navalnému se podle ruské vězeňské služby udělalo zle po procházce, zkolaboval a ztratil vědomí. Uvězněný ruský opoziční politik zemřel ve věku 47 let. V tomto textu najdete základní informace o jeho úmrtí a velký portrét.

Ohlasy

Na smrt ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného v trestanecké kolonii reagují evropští i čeští politici. Kromě kondolencí vyjadřují i jasný názor na viníka tragédie – ruského vůdce Vladimira Putina a jeho zločinecký režim.

Video

Telegramový účet Sota zveřejnil záběry ze soudu s Alexejem Navalným. Jsou jen 24 hodin staré.

O životě ve vězení

Ruský opozičník si za mřížemi odpykával devatenáctiletý trest. V těžkých podmínkách na samotce strávil dvě třetiny času.

Aktualizovali jsme o prohlášení Navalného manželky na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Reklama

Doporučované