Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Navalným se uskuteční v pátek v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Aleksey Dushutin, Shutterstock.com

Pietní místo za Navalného v Petrohradě.

Reklama

Před necelými dvěma týdny zemřel po třech letech ve vězení ruský opoziční politik Alexej Navalnyj. Poslední rozloučení s ním proběhne v pátek v Moskvě, uvedla jeho mluvčí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslední rozloučení s ruským opozičním politikem Alexejem Navalným, který podle ruských úřadů zemřel před dvěma týdny ve věznici, se bude konat v pátek odpoledne v Moskvě. Uvedla to dnes Navalného mluvčí Kira Jarmyšová, podle které bude poté kritik Kremlu pohřben na Borisovském hřbitově na jižním okraji ruské metropole.

„Alexejův pohřební obřad bude v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino 1. března ve 14:00 (12:00 SEČ). Přijďte včas. Pohřeb se bude konat na Borisovském hřbitově,“ uvedla Jarmyšová. V úterý oznámila, že se jí a dalším Navalného spolupracovníkům nedaří najít místo pro veřejné rozloučení, přičemž některá místa podle ní přímo odmítla po zmínce opozičníkova jména.

Opoziční předák Alexej Navalnyj se vrátil do Ruska v roce 2021. Tamní úřady ho ihned zatkly, Navalnyj tak strávil v ruských věznicích tři roky. Koncem minulé roku ho úřady přemístily do věznice Poljarnyj volk (Polární vlk) za polárním kruhem, kde 16. února zemřel.

Média nejdříve informovala, že Navalnyj zemřel kvůli ráně pěstí do srdce. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov ale koncem února uvedl, že podle jeho informací Navalnyj zemřel přirozenou smrtí.

Ruské úřady nejdříve nechtěly rodině vydat tělo, zřejmě proto, že se obávaly protestů. Nakonec ho ale vydaly jeho matce. Manželka Julija Navalná viní ze smrti svého manžela ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho režim. Podobně se vyjádřilo i několik zahraničních politiků, včetně amerického prezidenta Joea Bidena.

Zvláštní vydání 5:59: Navalnyj zemřel

Smrti Alexeje Navalného se podcast 5:59 věnoval ve zvláštním pátečním vydání. Co jeho smrt pro Rusko znamená, popisovali nezávislá novinářka původem z Ruska Marie Makeevová a redaktor ruské sekce Rádia Svobodná Evropa Jaroslav Šimov.

Reklama

Doporučované