Hlavní obsah

Praha se soudí s Prahou. Soud má nastavit pravidla školní „turistiky“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

K zápisu budou muset děti na Praze 6 dokládat i podrobnosti k trvalému pobytu.

Reklama

Městská část Praha 6 vyhlásila boj spádové školní turistice už loni. A letos ve snaze pokračuje. Nejen odmítáním účelových změn trvalého pobytu, ale také soudně. Spor s magistrátem „velké“ Prahy by mohl přinést unikátní precedent.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Loni to Praze 6 vyšlo. Městská část upozornila rodiče, že nebude tolerovat spádový turismus. Tedy situaci, kdy rodiče účelově změní trvalý pobyt dítěti, aby se dostalo na školu, kterou preferují.

Velký počet „turistů“ se městské části podařilo odradit. A to už tím, že o svém postupu otevřeně informovala. Počet prvňáků se meziročně snížil asi o dvě stovky. Loni evidovala Praha 6 celkem 1915 žádostí o přijetí, k zápisům přišlo 1270 dětí a do prvních tříd pak nastoupilo 1063 prvňáků, z toho 993 jich mělo bydliště v městské části.

Soud určí pravidla

Zároveň se ale otevřel jeden zásadní soudní spor, který do budoucna napoví, jak to se spádovou turistikou dopadne. Jeden z neúspěšných žadatelů o zápis, kterého Praha 6 označila za spádového turistu, se totiž hájil u hlavního města, a to mu dalo za pravdu.

Ostatně magistrát už dopředu deklaroval, že s postupem městské část nesouhlasí – podle magistrátu je protiprávní. Praha 6 se ale vůči rozhodnutí brání, a tak tento spor rozhodne soud.

„Je to poprvé v historii Prahy 6, kdy se městská část soudí s magistrátem. Nepokládáme to ale za spor na život a na smrt, ale společně se chceme dobrat pravdy,“ vysvětluje starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

Nejde přitom o konkrétního žáka, ten byl skutečně přijat a ani soudní rozhodnutí na tom nic nezmění. Praha 6 se chce ale dobrat precedentu, který by jí mohl i v budoucnu pomoct v boji proti spádové turistice.

„Pro nás by bylo nejlepší, kdyby se rozhodovalo v rámci odvolání na úrovni Nejvyššího správního soudu, a rozhodnutí by tak mělo judikativní charakter. Stalo by se tak modelem, jak mají rozhodovat všechny správní soudy v této oblasti,“ dodává Stárek.

Jednoduše Praha 6 doufá, že soudy potvrdí správnost jejího postupu. Tedy že by radnice mohla zjišťovat nejen, kde má rodina fakticky evidovaný trvalý pobyt, ale také jestli tam skutečně žije. Druhou cestou je totiž jedině změna legislativy.

Proč s dětmi nebydlíte?

Letos tak bude opět Praha 6 u zápisu zkoumat, jestli děti skutečně bydlí v místě, kam chtějí na školu nastoupit. K tomu má městská část připravenou i novou metodiku, podle které budou ředitelé jejích základních škol postupovat.

Dvě skupiny dětí tak nebudou základní školy automaticky považovat za spádové, tedy s přednostním právem zápisu:

  • Zaprvé žáky, kteří mají trvalý pobyt ve školském obvodu méně než tři měsíce před dnem konání zápisu, pokud tam zároveň alespoň jeden z rodičů není více než čtvrt roku hlášený.
  • Zadruhé děti, které sice splňují minimální tříměsíční lhůtu, ale zase jsou tam hlášeny bez zákonných zástupců.

„Budeme zkoumat, jak může nezletilé dítě žít samo na adrese bez zákonných zástupců. To je věc, která bude nová oproti předchozímu roku. Vnímám ji také jako důležitou, protože to mluví o jisté účelovosti trvalého pobytu,“ upřesňuje místostarostka Prahy 6 Mariana Čapková (Praha sobě).

Pokud ředitel přijde na některou z výše uvedených vad, vyzve zákonné zástupce k vysvětlení. Jestliže rodiče pochybnosti o účelovosti trvalého pobytu nerozptýlí, nepřijme dítě přednostně.

Praha 6 je sice první městskou částí v Praze, která spádové turistice brání, není ale jediná. Připojily se k ní také už minulý rok Nebušice. Daleko dříve pak k podobnému postupu sáhly v Pardubicích. Letos změnu připravil také Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

Rodiče se k účelovému přepisování svých dětí na jiné adresy uchylují kvůli tomu, že hledají pro svého potomka co nejvhodnější školu. Nejde ale jen o priority, v okolí velkých měst se často vůbec nedostávají kapacity škol. Rodiče tak přehlašováním místa trvalého bydliště řeší, aby dítě zapsali do školy v rozumné dojezdové vzdálenosti.

Reklama

Související témata:
Spádová turistika

Doporučované