Hlavní obsah

Zápisy prvňáčků se blíží. Poradíme, jak na to

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

U zápisů jsou děti většinou žádány o nakreslení obrázku.

Reklama

V průběhu dubna probíhají na základních školách zápisy do prvních ročníků. Kolik přihlášek lze podat? A co všechno by dítě mělo umět? Seznam Zprávy přinášejí přehled základních informací, které je třeba znát.

Článek

Kdy zápis probíhá

Zápisy probíhají vždy v období od 1. dubna do 30. dubna. Konkrétní termín si pak určují samotné školy. Je proto třeba sledovat internetové stránky vámi vybrané základní školy, většinou k zápisům vyhradí jeden nebo dva dny v průběhu dubna.

Co vše je k němu třeba

Do školního roku 2024/2025 musí být povinně zapsány děti, které před jeho začátkem dosáhly věku šesti let. Jedná se o děti narozené od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2018 a také o děti, kterým byl loni povolen odklad školní docházky o jeden rok.

V první řadě je třeba vyplnit žádost o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání. Formulář je většinou k dispozici na stránkách školy, lze si jej předem vyplnit a vytisknout. Nejčastěji se pak odevzdává osobně ve škole během formálního zápisu. Je ale možné zvolit i jiný způsob:

Způsoby podání přihlášky

  • osobně na vybrané škole,
  • do datové schránky školy,
  • e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem,
  • poštou, nejlépe doporučeně a s podacím lístkem.

Dále je třeba dostavit se do školy ve vypsaných dnech k formálnímu zápisu. Na některých školách se lze objednat na přesný čas. Pokud se ze závažných důvodů nemůžete dostavit, informujte sekretariát školy s žádostí o náhradní termín.

K zápisu je třeba mít s sebou vyplněnou žádost, rodný list dítěte, občanský průkaz zákonného zástupce. Školy budou také chtít vidět doklad o trvalém pobytu dítěte, pokud se liší od trvalého pobytu zákonných zástupců.

Do jaké školy mohu dítě přihlásit

Všichni žáci mají podle adresy trvalého bydliště vždy určenou takzvanou spádovou školu. Ta má povinnost dítě přijmout ke školní docházce. Pokud škole zbyde volná kapacita, může přijmout i žáka mimo spádovou oblast. Některé školy v této části dávají třeba přednost sourozencům svých současných žáků.

Přihlášku k zápisu je tedy možné podat i v jiné než spádové škole. Počet přihlášek navíc není omezen. Je pak ale třeba včas informovat školu, do které nakonec dítě nenastoupí.

Co by mělo dítě umět

Na webových stránkách Ministerstva školství je k dispozici materiál s názvem Desatero pro rodiče dětí předškolního věku. Jedná se o přehled základních dovedností dítěte, které by před vstupem do základní školy mělo ovládat.

Podoba zápisů ale není nijak centrálně určená a každá škola při něm postupuje jinak. Navíc pokud rodiče nechtějí nechat svého potomka přezkušovat, na zápis ho s sebou vodit nemusí.

Ministerské Desatero

Stručné shrnutí Desatera pro rodiče dětí předškolního věku. Podívejte se, co by podle něj měl zvládat nastupující žák první třídy:

1) Pohyb a sebeobsluhaUmí hodit a chytit míč nebo skákat na jedné noze. Je samostatné při jídle i osobní hygieně.
2) ZralostZvládá odloučení od rodičů a dodržuje pravidla.
3) Řeč a komunikaceVyslovuje správně hlásky, mluví ve větách a dovede vyprávět příběh.
4) Koordinace a motorikaUmí stříhat, kreslit a skládat papír. Rozlišuje pravou a levou.
5) Zrak a sluchSloží slovo z několika slyšených slabik a obrázek z několika tvarů.
6) Jednoduchá logikaPočítá na prstech, chápe, že číslovka vyjadřuje počet, a pozná základní geometrické tvary.
7) PozornostUmí udržet pozornost na 10–15 minut. Pamatuje si říkadla či básničky.
8) Sociální návykyUmí základní společenská pravidla, zapojí se do práce ve skupině.
9) TvořivostVnímá kulturní podněty a samo je vytváří (kreslení, zpívání...). Hraje námětové hry.
10) OrientaceVí, kde bydlí a kam chodí do školky, zvládá běžné praktické činnosti.

Podrobněji je popsáno na stránkách msmt.cz

Jak to chodí s odkladem

Může se stát, že je dítěti doporučen odklad nástupu do první třídy, a to například ze strany učitelky z mateřské školy nebo lékaře. Častými důvody jsou sociální a emoční nezralost. Někteří rodiče také volí cestu odkladu proto, že jejich děti dovršily šesti let v létě. O tom, kdy je odklad namístě, čtěte v rozhovoru s pedagožkou Marinou Šimanovou.

I v případě, kdy už zákonný zástupce předem ví, že pro své dítě odklad chce, musí ho nejprve přihlásit k plnění povinné školní docházky. Až následně podává žádost o odklad školní docházky. Většina rodičů ji přinese osobně přímo v době konání zápisů, v opačném případě je nutné ji podat do konce dubna.

Spolu s žádostí je třeba doložit ještě dva dokumenty:

  1. doporučení pedagogicko-psychologické poradny nebo speciálně pedagogického centra,
  2. doporučení odborného lékaře nebo klinického psychologa.

Pokud bude dítěti odklad povolen, nestává se dítě automaticky žákem dané základní školy pro následující školní rok. Rodič musí opět následující rok v době zápisu požádat o přijetí dítěte k povinné školní docházce.

Reklama

Doporučované