Hlavní obsah

Šok, vzápětí obrovská podpora. Kate podpořili i Harry a Meghan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @KensingtonRoyal

Princezna Kateřina na archivním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Princezně Kate se hrne podpora ze všech stran, krátké prohlášení vydal její tchán, král Karel III., ale i princ Harry s manželkou Meghan.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Král Karel III. pochválil svou snachu, princeznu Kate, za odvahu, s jakou promluvila o léčbě rakoviny. Prohlášení ale přišlo po týdnech mlčení, kdy Buckinghamský palác nechal média spekulovat, co se s ní děje.

Kate v pátek ve videu ozřejmila, co stojí za tajnostmi kolem jejího zdravotního stavu z posledních týdnů. Má blíže neupřesněnou rakovinu a od února podstupuje chemoterapii.

Ona sama označila moment, kdy se dozvěděla diagnózu, za šok. Ze všech stran se nyní hrne podpora jejímu boji se zákeřnou chorobou. V oficiálních prohlášeních se bez bližších podrobností uvádí, že naděje na její vyléčení je velká.

Podporu Kate vyjádřili i princ Harry s manželkou Meghan. „Přejeme Kate a její rodině zdraví a uzdravení a doufáme, že se jim to podaří v soukromí a v klidu,“ uvedli vévoda a vévodkyně ze Sussexu v prohlášení. Rodinný zdroj ale prozradil magazínu People, že princ Harry a Meghan byli ohledně operace Kate a jejího zotavování drženi v nevědomosti. „Jsou si vědomi všeho, co se děje v Anglii, ale o podrobnostech týkajících se Kate se nedozvídají,“ uvedl nejmenovaný zdroj.

Web BBC dodal, že od chvíle, kdy Harry oznámil, že se vzdává královských povinností, se jeho vztah s bratrem Williamem - manželem Kate - zhoršil. V posledních letech byli bratři společně spatřeni jen zřídka. Naposledy se v roce 2022  William, Kate, Harry a Meghan společně objevili na hradě Windsor po smrti královny.

V lednu jsem podstoupila úspěšnou operaci břicha a mělo se za to, že nemám rakovinu. Pozdější testy ale ukázaly, že tam rakovina byla.
Princezna Kate

„Král je tak hrdý za její odvahu,“ uvedl královský palác jménem Karla III. BBC uvedla, že král a „jeho milovaná snacha“ jsou v úzkém kontaktu.

Kate se léčí s rakovinou

V lednu 2024 podstoupila Kate operaci břicha, nikdo však nevěděl proč. Princezna se od té doby neukázala na veřejnosti a začaly se šířit různé spekulace a konspirační teorie. Dne 22. března bylo zveřejněno video, ve kterém Kate oznamuje, že jí byla diagnostikována rakovina v raném stadiu a právě prochází chemoterapií.

Prohlášení princezny Kate (s českými titulky).Video: Kensington Palace

Oba, Karla III. I Kate, léčí ta samá soukromá klinika v centru Londýna. Kate tam před pár týdny podstoupila plánovanou operaci břicha, králi přišli na rakovinu při vyšetření prostaty.

Ani u jednoho pacienta lékaři neuvedli, jaký druh zhoubného nádoru mají.

Krátká prohlášení s podporou pro Kate vydali prakticky všichni přední britští politici. Premiér Rishi Sunak například řekl, že princezna prokázala „obrovskou statečnost“.

Reklama

Doporučované