Hlavní obsah

Investoři doufají, že nováček na burze zopakuje scénář Facebooku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

S akciemi sociální sítě Reddit se začalo obchodovat na newyorské burze. Reddit však není jedinou sociální sítí, která se objevila na burzovním parketu. Další platformy vstoupily na burzu již dříve, některé z ní už zmizely.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Populární sociální síť Reddit, která slouží jako místo pro diskuzi, sdílení obsahu a tvorbu různých komunit, nedávno vstoupila na akciovou burzu v USA. S akciemi Reddit se začalo obchodovat na burze v New Yorku minulý týden ve čtvrtek a premiéra to byla úspěšná.

Emisní cenu svých akcií společnost Reddit stanovila na 34 dolarů za kus. To celý podnik ohodnocovalo na zhruba 6,4 miliardy dolarů, tedy na necelých 150 miliard korun. Firma a její akcionáři v rámci primární veřejné nabídky (IPO) prodali 22 milionů akcií, což jim vyneslo 748 milionů dolarů.

Hned v první den akcie zpevnily o 48 procent. Akcie burzovního nováčka byly v hledáčku velkého množství investorů, mezi něž patří i známá dáma z Wall Street Cathie Woodová, která spravuje fond ARK Invest. Ta nakoupila necelých deset tisíc kusů akcií.

Mezi největšími investory se pak objevil Sam Altman, jeden z předních představitelů boomu kolem umělé inteligence, který spoluzakládal firmu OpenAI. Altman podle zpravodajské CNBC nakoupil akcie za více než 400 milionů dolarů.

„Společnost má v povědomí investorů a v kultuře sociálních médií nadstandardní postavení. Klíčovou roli hraje skupina WallStreetBets s 15 miliony členy. Přesto zůstává relativně malou ztrátovou firmou, jejíž uživatelé, tržby a tržní kapitalizace jsou stále jen zlomkem obdobných firem, jako jsou Meta, Snap a nyní nekótovaný X,“ uvedl tržní stratég Ben Laidler z investiční platformy eToro.

První LinkedIn

Reddit přitom na burze není sám, několik sociálních sítí už své akcie investorům v dřívější době nabídly. Některé společnosti již byly z veřejného trhu z různých důvodů staženy, ale s řadou z nich se stále na parketech burz aktivně obchoduje.

Jako vůbec první se rozhodla zpřístupnit akcie veřejnosti americká profesní síť LinkedIn, která funguje v podstatě jako online životopis. Firma spustila svou činnost v roce 2003 a o osm let později se její akcie objevily poprvé na burze ve Spojených státech.

Hodnota akcií se první den obchodování takřka zdvojnásobila a tržní hodnota firmy převýšila čtyři miliardy dolarů. V roce 2016 převzal kontrolu nad LinkedInem za 26,2 miliardy dolarů (tehdy asi 627 miliard korun) softwarový gigant Microsoft. Akcie firmy, které za svou dobu na trhu přinesly investorům výnos kolem 200 procent, byly posléze z burzy staženy.

Počáteční zklamání

Největší světová sociální síť Facebook, která nyní spadá pod společnost Meta Platforms, zahájila obchodování s akciemi na americkém trhu Nasdaq v polovině května 2012. Akcie nejprve zahájily den postupem na vyšší hodnoty od upisovací ceny 38 dolarů, ale nakonec se k této ceně vrátily.

Pro mnoho investorů byl debut firmy na burze velkým zklamáním. Očekávali totiž, že titul přidá hned v úvodu desítky procent růstu. Místo toho však v následujících měsících přišel pokles směrem k ceně 17 dolarů za akcii.

V polovině roku 2013 se však investoři už dočkali, od té doby cena akcií až do roku 2021 téměř nepřetržitě rostla. V roce 2022 sice přišel prudký pád o 64 procent, ale loňský růst o 194 procent vše vynahradil. Ve středu se jedna akcie firmy miliardáře Marka Zuckerberga obchodovala kolem 500 dolarů, od vstupu na burzu tak titul posílil téměř patnáctinásobně.

Musk Twitter stáhl z burzy a přejmenoval

Americká sociální síť Twitter vstoupila na akciovou burzu začátkem listopadu 2013. Cena jedné akcie společnosti založené v roce 2006 první den stoupla z 26 dolarů na 44,90 dolaru, což firmu ocenilo na 14 miliard dolarů. Do hry se v říjnu 2022 vložil americký podnikatel Elon Musk, který firmu za 44 miliard dolarů koupil a následně stáhl z burzy.

Loni společnost Twitter přestala samostatně existovat a sloučila se s nově vytvořenou Muskovou firmou X Corp. V létě se změnilo i logo sociální sítě, modrého ptáčka tak vystřídalo bílé písmeno X na černé ploše a síť se přejmenovala na X.

Růst a pokles Snapchatu

Americká firma Snap, která byla v roce 2011 založena jako Snapchat a která provozuje mobilní aplikaci pro sdílení fotografií a videa Snapchat, vstoupila na newyorskou burzu v roce 2017.

Premiéra to byla úspěšná, když za první den obchodování akcie zpevnily ze 17 dolarů na téměř 25 dolarů za kus a tržní hodnota firmy činila 24 miliard dolarů. Na své historické maximum kolem 83 dolarů za kus si akcie sáhly v září 2021, pak ale vlivem neuspokojivých finančních čísel přišel svižný pokles na současných 11 dolarů.

Akcie si během svého dosavadního sedmiletého působení na burze nevedou celkově dobře, když jsou za tu dobu níže zhruba o 60 procent.

Nástěnka obrázků

Druhou nejmladší sociální sítí na burze po Redditu je sociální síť pro sdílení obrázků a videí s názvem Pinterest, která na veřejný trh vstoupila v dubnu 2019. Společnost nabídla investorům akcie za emisní cenu 19 dolarů a hned první den cena poskočila nad 24 dolarů za akcii.

Trh tím tuto internetovou nástěnku obrázků a fotografií ocenil na 15,8 miliardy dolarů (tehdy asi 361 miliard korun). Aktuální cena akcie je kolem 35 dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované