Hlavní obsah

Pavel: vláda i ANO jsou pro pozdější důchod. ANO však souhlas zpochybnilo

Ilustrační foto.Video: ČTK

 

Reklama

Zástupci vládní koalice i opozice dnes probírali důchodovou reformu. Pro hnutí ANO je zásadní, aby se řešil také druhý pilíř, podle Jurečky o něm bude možné debatovat. Jednání budou pokračovat v dubnu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Hradě se ve čtvrtek s prezidentem Pavlem sešel ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), za hnutí ANO dorazil místopředseda Karel Havlíček, šéfka poslanců Alena Schillerová a poslanec Aleš Juchelka. Schůzky se účastnil i poradce prezidenta a hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. Společně jednali o penzijní reformě, řešili mechanismus pro určování věku pro odchod do důchodu, o dalších bodech budou debatovat v dubnu. Schůzka s prezidentem měla politikům pomoci dojít ke shodě, aby nastavená pravidla vydržela i po volbách.

„Vítám, že jsme se shodli na několika bodech, tím hlavním je to, že nelze nekonat,“ uvedl ke schůzce prezident Pavel, jednání budou dále pokračovat 22. dubna, obě strany by měly dodat další podklady. Účastníci schůzky se podle něj shodli také na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat. Pokračovat prý bude debata o tématu náročných pracovních míst.

„Co se týče prodloužení odchodu věku do důchodu, chceme počkat na analytický materiál. Tam vyplyne doba dožití a důležitá data, která doteď nemáme,“ dodala nicméně k tématu prodloužení věku odchodu do důchodu Alena Schillerová na tiskové konferenci. ANO by podle ní chtělo jít jinou cestou, o čemž se bude debatovat příště.

„Bavili jsme se o způsobu, jakým to nastavit. Zda nastavit strop, což by byla spíš pro nás cesta, zda zachovat pětiletý interval, nebo tam nechat automatiku, kterou navrhuje ministr práce,“ uvedla.

Ministr Jurečka ocenil diskuzi, je otevřený debatě o způsobu, kterým by se určovala hranice věku pro odchod do důchodu. „Jestli to má být dlouhodobý mechanismus, který nebude už mít nějakou možnost revize ze strany budoucích vlád, je k debatě,“ doplnil.

Pokud jde o náročné profese a dřívější odchod do důchodu, plánuje doplnit podrobný postup a proces toho, jak společně s Ministerstvem zdravotnictví k návrhu došli. Druhý pilíř je podle něj k debatě v rámci tohoto volebního období.

Podle Havlíčka nad některými návrhy shoda nepanuje.

„Je pro nás zcela zásadní vytvořit další motivační pilíř, který bude spojen s garancemi státu. V tuto chvíli se nabízí, že je možné je spojit i s investicemi do jádra, do kterého se budou investovat stamiliardy korun a další se budou v čase vyplácet na úrokových sazbách,“ uvedl na schůzce. Nabízí se podle něj, aby se úrokové sazby splácely občanům, kteří si budou spořit na důchod. Stejně tak by se podle něj dalo přistoupit k budování dopravní infrastruktury nebo bydlení. Bez toho, aby se toto propojilo, podle něj nelze hovořit o důchodové reformě.

Vláda na základě dnešní schůzky nebude reformu projednávat až do další schůzky s prezidentem, která bude na konci dubna.

Vládní koalice má v plánu zvýšit důchodový věk nad 65 let podle rostoucí délky života, zavedení minimálního důchodu ve výši 20 procent průměrné mzdy, nižší výpočet nových penzí a dřívější důchod za práci v rizikovém prostředí. Reforma je podle ní nutná ke zmírnění propadu a udržitelnosti důchodů pro budoucí generace.

Opozice některá opatření kritizuje, zejména pak nižší nové penze a zvyšování důchodového věku. Ministr Jurečka ale již dříve tento týden uvedl, že od čtvrteční schůzky nalezení kompromisu neočekává, mohlo by k němu ale dojít na dalších jednáních.

Důchodová reforma od roku 2025

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil na začátku března poslední část vládního návrhu na důchodovou reformu. Pokud reforma projde schvalováním, jednotlivé body začnou postupně platit od roku 2025.

Například věk odchodu do důchodu se má postupně zvyšovat podle naděje dožití, pracovníci v rizikových profesích mají mít nárok na důchod dříve. Má zpomalit růst nově přiznaných důchodů, počítá se s růstem minimálního důchodu. Pracující důchodci mají mít odpuštěny platby sociálního pojištění, ale zároveň mohou přijít o navyšování důchodu.

Podrobně o celém návrhu reformy

Reklama

Doporučované