Hlavní obsah

Francouzští poslanci podpořili návrh zákona proti „vlasové diskriminaci“

Foto: Shutterstock.com

Kvůli pracovním pohovorům si ženy barví nebo rovnají vlasy, ukazuje průzkum. Ilustrační fotografie.

Reklama

Návrh zákona zakazující diskriminaci na pracovišti kvůli účesu nebo struktuře vlasů odhlasovala ve čtvrtek dolní komora francouzského parlamentu. Ještě ho musí schválit Senát.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dolní komora francouzského parlamentu ve čtvrtek schválila návrh zákona, který zakazuje diskriminaci na pracovišti na základě struktury vlasů.

Olivier Serva, nezávislý poslanec Národního shromáždění za francouzské zámořské území Guadeloupe a předkladatel návrhu zákona, uvedl, že zákon bude postihovat jakoukoli diskriminaci na pracovišti na základě „účesu, barvy, délky nebo struktury vlasů“, cituje francouzský deník Le Monde.

Návrh byl schválen poměrem 44 hlasů ku dvěma a nyní se čeká, jak dopadne v horní komoře, kde je jeho budoucnost zatím nejistá.

Kritici zákona tvrdí, že je to zbytečné, protože diskriminace kvůli vzhledu je již zákonem zakázána. Zavedení by dle nich bylo spíše „symbolické“. „Je to typický příklad špatného nápadu: neexistuje zde žádné právní vakuum,“ řekl agentuře AFP Eric Rocheblave, právník specializující se na pracovní právo. Jak dodal, zákoník práce již stanovuje, že fyzický vzhled nemůže být důvodem k diskriminaci, i když „výslovně neupravuje diskriminaci na základě vlasů“.

Naopak podle průzkumu CROWN 2023 provedeného společností Dove&Linkedin, je u žen s texturovanými vlasy 2,5× pravděpodobnější, že budou vnímány jako méně profesionální. U rasově smíšených či černošských žen s přírodními vlasy je pravděpodobnost, že se setkají s mikroagresí na pracovišti, dvojnásobná než u žen s rovnými vlasy. Dvě ze tří Afroameričanek si vlasy kvůli pracovním pohovorům upravují, přičemž 41 procent z nich si kudrnaté vlasy narovná. Více než polovina dotazovaných se domnívá, že takto mají větší šanci u pohovoru uspět.

Problém se ale netýká pouze afroamerických žen: 31 procent dotazovaných blondýn si vlasy obarvilo nahnědo, aby působily inteligentněji. Lidé se zrzavými vlasy trpí ve škole a v práci šikanou kvůli barvě svých vlasů. Také 30 procent plešatých mužů uvedlo, že je menší pravděpodobnost, že ve firmě postoupí.

„Je to závažné téma, které není pouze otázkou estetiky,“ tvrdí Kenza Bel Kenadilová, influencerka a aktivistka proti vlasové diskriminaci. „Nikdo si neničí vlasy jen proto, aby vyhověl kritériím krásy. Diskriminace kvůli vlasům má dopad na sebevědomí, identitu a kořeny lidí,“ cituje aktivistku francouzská TV5 Monde.

Reklama

Doporučované