Hlavní obsah

„Chceme referendum!“ Lidé chtějí zvrátit stavbu kasin u Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Starosta Pavel Hrdlička (v modrém svetru) slyšel ze sálu hlavně smích a nesouhlasné výkřiky.

Reklama

Radnice obce u Prahy uzavřela smlouvy s provozovateli hazardu na deset let. Místní požadují, aby od nich odstoupila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zastupitelstvo Chrášťan u Prahy jedná o smlouvách, které v únoru podepsalo s hazardními společnostmi Bonver Win a CEC Praha. Zájem místních je tak velký, že se jednání muselo přesunout z radnice do sportovní haly.

„Jste starosta, tak čtěte!“ ozve se výkřik ze slušně zaplněného sálu sportovní haly. Na jednání zastupitelstva dorazilo asi tři sta lidí z obce, kde žije asi 1100 obyvatel.

Pavel Kudrna - místní občan a člen petičního výboru za vypsání referenda - vyzval starostu, aby nahlas přečetl pozvánku na únorové jednání zastupitelstva, na kterém radnice schválila podepsání dvou smluv s hazardními firmami.

„Chybí tam samozřejmě místo konání,“ připouští neochotně starosta při pohledu na pozvánku. Ze sálu se ozývá hlasitý potlesk a výkřiky.

+8

Lidé, kteří odmítají vznik dvou kasin v obci, se zřejmě právě tímto způsobem pokusí proti plánovaným střediskům hazardu bojovat. Smlouvy podle nich nejsou platné, protože je radnice neschválila na řádně svolaném veřejném jednání zastupitelstva.

Kudrna zároveň starostovi předal petici, kterou zatím podepsalo 343 místních obyvatel. Požadují, aby radnice smlouvy zneplatnila a vypsala referendum k zákazu hazardu na celém území obce. Starosta řekl, že sami zastupitelé nemohou vydat vyhlášku zakazující hazard.

„Podle našeho právního rozboru nemůžeme vydat obecně závaznou vyhlášku, to by bylo porušení smlouvy. To můžete udělat vy,“ řekl starosta Hrdlička s odkazem na referendum, jehož výsledek je ze zákona pro vedení obce závazný.

Zastupitelé kromě toho trvají na tom, že jejich postup byl v souladu se zákony. „Žádný z členů zastupitelstva na zbudování kasina nemá vlastní zájem,“ hájil kroky radnice zastupitel Jan Kimla. Sál reaguje pískáním a hlasitým smíchem.

K zastupitelům se posadili také dva zástupci hazardních firem. Pavel Žák za Bonver Win a Miloslav Bohůnek za CEC Praha přišli obyvatele přesvědčit, že jim kasina přinesou peníze. „My vás tady nechceme!“ a „Táhni!“, reagovali místní.

Chrášťanský starosta Pavel Hrdlička v únoru podepsal smlouvy, podle kterých musejí Chrášťany příštích deset let umožnit oběma firmám provoz kasin na území obce. Za to má vesnice dostat od každé firmy 10 milionů korun a dalších 250 tisíc korun ročně. Podpisu nepředcházela žádná diskuze s občany - o domluvě mezi radnicí a hazardními firmami totiž veřejnost nevěděla.

Na minulé jednání zastupitelstva na začátku dubna přišly na radnici desítky naštvaných lidí. Starostovi a ostatním zastupitelům ostře vyčítali, že smlouvu podepsali za jejich zády.

Starosta Pavel Hrdlička se bránil tím, že zastupitelstvo smlouvy řádné projednalo na únorovém zastupitelstvu.

V programu zasedání tehdy ovšem nebylo uvedeno, čeho se má spolupráce s firmami Bonver Win a CEC Praha týkat ani že jde o firmy provozující hazard. První zprávy o tom, že v obci s 1100 obyvateli mají vyrůst dvě velká kasina s desítkami automatů, se mezi místními začaly šířit až na začátku března.

Setkání ve sportovní hale předcházela intenzivní kampaň hazardních firem. Před restauraci, kde má vzniknout jedno ze dvou kasin, společnost Bonver Win zaparkovala kamion s reklamou. Přímo do restaurace svolal zástupce hazardní firmy okolní obyvatele, aby je přesvědčil o výhodách hazardu na začátku nové obytné čtvrti. Místní zároveň dostali do schránek propagační materiály hazardních firem.

Reklama

Doporučované