Hlavní obsah

Turistický tahák Hřenska bude roky zavřený. Záběry z dronu ukazují proč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Oblíbená Edmundova soutěska pohledem z výšky.Video: NP České Švýcarsko, Prokop Pithart, Youtube.com

 

Reklama

Edmundova soutěska zůstane po ničivém požáru v národním parku České Švýcarsko roky zavřená. Případným návštěvníkům totiž hrozí úrazy. Obec Hřensko kvůli tomu přichází o velké peníze. Rozsah škod ukazují záběry z dronů.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při cestě do obce Mezná v národním parku České Švýcarsko nedaleko Hřenska návštěvník ještě i dnes zřetelně vidí důsledky jednoho z největších požárů v historii Česka. Shořelé stromy, které zničil oheň v červenci 2022, jsou popadané na svazích. Nadějí je, že krajina už se přece jenom začíná zelenat.

Hlavní turistická sezona se teprve rozjíždí. U jednoho z místních penzionů sedí na zahrádce u oběda skupina turistů z Německa a parta mužů z Česka u piva. Přicházejí i dvě dámy, zadýchané z výšlapu do kopce. Přijely na víkend z jižních Čech.

Hrozí pády stromů i skalních bloků

„Využíváme toho, co je. Víme, že je Edmundova soutěska zavřená, nedá se nic dělat. Kdyby byla otevřená, určitě se tam jdeme podívat,“ říká reportérovi Seznam Zpráv paní Petra.

O hrozbě pádu stromů nebo kamenů do soutěsky ví. „Předpokládám, že ti, co to rozhodli, vědí, co dělají. My projdeme České Švýcarsko křížem krážem. Ohořelé stromy nás neodradily, ty budou ohořelé ještě dlouho,“ dodává s úsměvem. A vydává se s kamarádkou zase na cestu.

V současné době je Edmundova soutěska zavřená a Divoká soutěska má omezený provoz.
Robert Mareš, vedoucí oddělení péče o les NP České Švýcarsko

Hřensko bylo největším požárem v Česku před dvěma lety poznamenáno nejvíce. Do té doby byla obec zvyklá na bohaté příjmy od turistů, kteří navštěvovali především vyhlášenou Edmundovu soutěsku. Dobré časy jsou ale podle místních politiků pryč. A světlo na konci tunelu nevidí.

Místostarosta Hřenska a zároveň vedoucí oddělení péče o les národního parku České Švýcarsko Robert Mareš v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jaká je aktuální situace.

„Edmundova soutěska je zavřená a Divoká soutěska má omezený provoz. To znamená, že není průjezdná celá, ale lodička jede tam a zpět. Okruh, který existoval v minulosti, to znamená Mezní Louka, Mezná a zpátky Mezní Louka, už neexistuje. Návštěvník, který přijde, musí z kopce dolů, tam se sveze na lodičce a pak musí zase nahoru,“ líčí.

Podle místostarosty Hřenska bude Edmundova soutěska z Hřenska zavřená tři roky, aby nedošlo ke zranění návštěvníků.

„Turistická stezka vede kaňonem řeky Kamenice, je obklopená prudkými svahy. Došlo ke shoření většiny stromů a bohužel i k narušení skalních bloků. Skály, stromy, případně i zemina mohou spadnout,“ vysvětluje.

Edmundova soutěska byla hlavním příjmem

Pro Hřensko to znamená, že přijede méně turistů, a obec tak přichází o peníze. „Situace je samozřejmě špatná, protože hlavní finanční příjem byl z Edmundovy soutěsky,“ potvrzuje Robert Mareš.

Podívejte se, jak to teď vypadá u Edmundovy soutěsky:

+6

Zastupitel Hřenska a vlastník resortu Mezná Roman Pluháček přitakává slovům místostarosty. Zavřená Edmundova soutěska nemá vliv jen na obec, ale i na místní podnikatele.

„Určitě to je velmi špatná zpráva nejen pro Hřensko, které z ní mělo dominantní zisky. Vnímáme i informace, které máme od kolegů napříč celým národním parkem. Možná úplně všichni negativně pociťujeme uzavření Edmundovy soutěsky.“

Správa Národního parku České Švýcarsko vyhodnotila výsledky expertních studií zaměřených na dvě často diskutované lokality národního parku – Edmundovu soutěsku a Gabrielinu stezku.

Park konstatuje, že obě jsou charakteristické příkrými skalními svahy porostlými jedněmi z nejpůvodnějších lesů Českého Švýcarska a obě byly v roce 2022 zasaženy rozsáhlým požárem.

Ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Petr Kříž vysvětluje, proč zůstanou oblíbená turistická místa v následujících letech uzavřená pro veřejnost.

„Jak je patrné z odborných studií i z průzkumu terénu, dosud stojící stromy zasažené požárem udržují vláhu na exponovaných jižních svazích Edmundovy soutěsky i Gabrieliny stezky. Jsou domovem mimořádně pestrého množství hmyzu, v jejich dutinách hnízdí ptáci a využívají je i netopýři. Kácení stromů zasažených požárem by dále uvolňovalo kameny různých velikostí, které by padaly se zvýšenou intenzitou,“ varuje.

Lesnický zásah? Nebezpečný pro pracovníky

Kříž také dodává, že lesnický zásah v prudkých svazích a na skalních stěnách by nevedl k vyšší bezpečnosti a naopak by ještě ohrožoval zaměstnance parku. „Současně by byl pro pracovníky velmi nebezpečný. Naopak, odrůstající nová generace stromů postupem času narušené svahy stabilizuje mnohem lépe, než by dokázal jakýkoli lidský zásah.“

I přesto v národním parku zůstává mnoho míst, která mohou turisté navštívit.

„Pravčická brána funguje jednosměrně, blízko je Vysoká Lípa, kde je Loupežnický hrad, Malá Pravčická brána. V Jetřichovicích jsou vyhlídky přístupné,“ láká k návštěvě zastupitel Hřenska Roman Pluháček.

Požár v Českém Švýcarsku

V neděli 24. července 2022 se národním parkem začal šířit požár, s nímž bojovalo přes 900 hasičů. Nasazeno bylo i sedm vrtulníků. Plameny se po deseti dnech podařilo dostat pod kontrolu a zcela zkrotit až v pátek 12. srpna. Přečtěte si veškeré informace o ničivém požáru v Českém Švýcarsku.

Reklama

Doporučované