Hlavní obsah

Půlení bitcoinu je za dveřmi. To může nakopnout poptávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Blíží se půlení bitcoinu, což znamená, že odměny pro lidi, kteří těží nové bitcoiny, se sníží na polovinu. Nové bitcoiny tak budou přicházet na trh pomaleji, což může vést k větší poptávce po této kryptoměně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už v pátek 19. dubna se kryptoměnový svět dočká dlouho očekávané události. Řeč je o půlení bitcoinu neboli takzvaném „halvingu“. To je automatický proces zakódovaný přímo do DNA nejslavnější kryptoměny, který slouží ke snížení množství nových bitcoinů.

Půlení bitcoinu je pravidelně se opakující událost, která má zajistit vzácnost této digitální měny a tím i její hodnotu v čase. Při každém halvingu se počet nových bitcoinů emitovaných jako odměna za těžbu nového bloku sníží na polovinu.

Předpokládá se, že k událostem halvingu bude docházet až do roku 2140, kdy bitcoin dosáhne limitu své celkové nabídky 21 milionů. K halvingu dochází vždy po vytěžení 210 000 bloků, tedy přibližně každé čtyři roky.

Hlavním účelem halvingu je podle Ondřeje Pilného, country manažera kryptoměnové burzy Binance pro Česko a Slovensko, kontrola inflace bitcoinu snížením tempa, jakým jsou nové bitcoiny uváděny na trh. „Tato konstrukce je přímou reakcí na inflační tendence, které se často objevují u tradičních fiat měn,“ vysvětluje Pilný.

Pomalejší emise bitcoinů má dlouhodobě zásadní efekt na vývoj jeho ceny. Stejně tak jako u jiných aktiv, když nabídka klesne a poptávka zůstane stejná – nebo se zvýší – cena musí jít zákonitě nahoru.

„Půlení se na ceně bitcoinu jednoznačně projevuje. Často k tomu dochází už před samotným halvingem. Jelikož lidé očekávají, že se cena zvedne, tak začnou bitcoin nakupovat. Neočekávám, že by v den půlení došlo k nějakému zásadnímu efektu. Spíše můžeme očekávat krátkodobé ochlazení trhu. Na cenu bitcoinu má půlení spíše dlouhodobý efekt,“ dodává manažer Binance.

Půlení bitcoinu je velká událost

Událost halvingu pozorně sleduje řada individuálních investorů, ale i institucí a obchodníků. Nadcházející čtvrtý halving je v ekosystému bitcoinu jedinečný a vyznačuje se výrazným nárůstem zapojení institucí.

Kromě toho se bitcoin stává součástí běžných finančních produktů, jako jsou například fondy obchodované na burze (ETF), což jsou fondy dostupné pro běžné investory podobně jako akcie. Toto vše naznačuje, že bitcoin se stává stále více uznávaným a začleněným do tradičního finančního systému.

Historie ukázala, že halving může mít významný vliv na celý kryptoekosystém, přičemž každá předchozí událost vedla k výrazným pohybům cen a zvýšenému zájmu veřejnosti o bitcoin a celé odvětví kryptoměn.

Přestože historie naznačuje možný pozitivní vliv halvingů na cenu bitcoinu, je důležité brát v úvahu, že trh s kryptoměnami je ovlivněn mnoha faktory, včetně makroekonomických trendů, regulačního vývoje, politické situace i technologických inovací.

„Vývoj ceny bitcoinu po posledním půlení sice naznačuje, že halving může podněcovat optimismus na trhu, zároveň ale zdůrazňuje nutnost opatrnosti a důkladné přípravy. Pro investory a účastníky trhu je klíčové nejen sledovat historické vzorce, ale také rozumět širšímu kontextu, ve kterém se bitcoin a kryptoměnový trh jako celek pohybují,“ vysvětluje dále Pilný.

V polovině března se bitcoin vyšplhal až na nové rekordní maximum do blízkosti 73 800 dolarů, ale poté část zisků odevzdal. Od začátku roku je jeho hodnota výše o více než 40 procent. Jedním z hlavních faktorů tohoto růstu byly nedávno schválené burzovně obchodované fondy na spotový bitcoin, což vyvolalo zvýšenou poptávku po této kryptoměně, ale i zmiňovaný halving.

Reklama

Související témata:

Doporučované