Hlavní obsah

Ukrajina tvrdí, že na Krymu poškodila stoletou ruskou záchrannou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: @NatalkaKyiv

Plavidlo Kommuna.

Reklama

Ukrajinská armáda poškodila ruské záchranné plavidlo. Jednalo se o jednu z nejstarších lodí ruského námořnictva. Rusové ji ale využívali v rámci záchranné operace, když ukrajinské síly potopily vlajkovou loď ruské flotily.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinská armáda v neděli oznámila, že v Sevastopolu, sídle Černomořské flotily Moskvy na okupovaném Krymu, zasáhla a poškodila ruské záchranné plavidlo. Mluvčí námořnictva Dmytro Pletenčuk uvedl, že plavidlo Kommuna bylo zasaženo v Sevastopolském zálivu v neděli ráno a je „jasné, že loď již není ve stavu, kdy by mohla plnit úkoly“.

V příspěvku na kanálu Telegram ukrajinských ozbrojených sil se uvádí, že loď je jednou z nejstarších lodí provozovaných ruským námořnictvem a byla spuštěna na vodu v roce 1913. 

Zprávy dále uváděly, že plavidlo bylo vysláno v rámci záchranné operace, když ukrajinské síly v dubnu 2022 potopily vlajkovou loď ruské flotily Moskva, píše server Ukrajinská pravda.

Pletenčuk na začátku tohoto měsíce uvedl, že ukrajinské operace vyřadily z provozu přibližně třetinu ruské flotily od začátku války, připomíná Reuters. Ruskem dosazený sevastopolský guvernér Michail Razvožajev situaci zlehčuje.

Podle něj ruské síly odrazily protiletadlový raketový útok na jedno ze svých plavidel v přístavu. Malé střepiny poté spadly a způsobily malý požár, který byl okamžitě uhašen.

Anexe Krymu

Není třeba jít do detailů, připomeňme jen základní obrysy průběhu anexe Krymu.

Bylo neuvěřitelné, že to šlo tak hladce. „Zelení mužíčci“, jak jim začali říkat novináři, se 27. února 2014 vyrojili na Krymu a obsazovali strategická místa a instituce. Nezasvěceným, a těch byla naprostá většina, to připadalo spíš jako nějaké operetní představení než válečná akce. Není přece možné, že ti „mužíčci“ jsou příslušníci ruských speciálních jednotek a že ruský prezident Vladimir Putin prostě za bílého dne krade Krym. Ale bylo to možné.

Reklama

Doporučované