Hlavní obsah

„Naoko“ zaměstnával manželku. Soud potvrdil vinu francouzského expremiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

François Fillon, někdejší premiér Francie.

Reklama

Někdejší francouzský premiér François Fillon „naoko“ zaměstnával svou ženu Penelope coby asistentku, která si díky tomu přišla na milion eur. Vinu obou dvou ve středu finálně potvrdil kasační soud.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzský kasační soud dnes definitivně potvrdil vinu bývalého premiéra Françoise Fillona v kauze fiktivního zaměstnávání manželky. Soud ale zároveň nařídil nový proces o výši trestu a pokuty pro 70letého politika, který vedl tři francouzské vlády v letech 2007 až 2012. Nový soud před odvolacím soudem v Paříži, který je nižší instancí než soud kasační, by měl začít v nejbližších měsících, informovala agentura AFP.

Kauzu známou ve francouzských médiích jako Penelopegate spustilo v roce 2017 odhalení časopisu Canard enchaîné, že Fillon „naoko“ zaměstnával svou manželku Penelope. Jako fiktivní asistentce jí pak z veřejných prostředků nechal vyplatit celkem milion eur – což je zhruba 25 milionů korun.

Skandál tehdy otřásl Fillonovými šancemi na úspěch v prezidentských volbách, což otevřelo cestu k vítězství centristickému kandidátovi Emmanuelu Macronovi.

Soud první instance v červnu 2020 vyměřil Fillonovi pětiletý trest, z toho dva roky nepodmíněně. Politik se také deset let nesměl ucházet o volené funkce a měl zaplatit pokutu 375 tisíc eur – 9,4 milionu korun – která měla zčásti sloužit jako náhrada za škody způsobené Národnímu shromáždění.

Penelope Fillonová odešla od soudu jako komplic s tříletým podmíněným trestem a stejnou pokutou. Oba se proti rozsudkům odvolali.

V květnu 2022 odvolací soud Fillonovi zkrátil trest na čtyři roky vězení, z toho na rok nepodmíněně, pokutu a zákaz veřejných funkcí potvrdil. Manželé Fillonovi se opět shodně odvolali, tentokrát ke kasačnímu soudu. Ten dnes potvrdil vinu i výši trestu pro Fillonovou, zatímco u expremiéra potvrdil jen jeho vinu a o výši trestu nařídil nové přelíčení u odvolacího soudu v Paříži.

Reklama

Doporučované