Hlavní obsah

Muži v politice sází na fotky, které by ženám uškodily

Anna Hrdinová
redaktorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: instagram/soazigdelamoissonniere,

Francouzský prezident Emmanuel Macron, boxující do pytle.

Reklama

ANALÝZA. Fotky z tělocvičny i nebezpečných situací. Politici po celém světě předvádějí svoji mužnost. „Kdyby ženy zaujaly podobnou marketingovou strategii, tak neuspějí,“ poznamenává pro SZ publicistka Šárka Homfray.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Svaly v popředí, zatnuté zuby a francouzský prezident agresivně boxující do pytle. Fotografie mužného Emmanuela Macrona v tělocvičně zahalená do černobílého filtru obletěla svět. A zatímco u některých vyvolala posměch, jiní ho naopak vzývali coby silného lídra.

Došlo i na vtipy, zda se chystá vyzvat do ringu ruského diktátora Vladimira Putina kvůli jím vyvolané válce na Ukrajině. Není to přitom poprvé, kdy se francouzský lídr ukazuje v podobném světle. Minulý rok se Macron nechal zachytit, jak vypije lahev piva na ex, nedávno zase zveřejnil fotku z ležérního odpočívání na gauči s odhalenou hrudí.

A sází na osvědčený vzorec. Politické dějiny jsou plné lídrů, kteří používají vizuální prostředky k demonstraci síly. Dlouhou historii takových „chlapáckých“ fotografií má na kontě i Putin, který se nechal zachytit polonahý na koni, při lovu ryb i jeho oblíbeném judu. Právě ruského diktátora označil francouzský historik Éric Anceau za mistra „neopopulistické mužnosti“.

Pozadu ovšem nezůstává ani nynější americký prezident Joe Biden, který na záběrech z Bílého domu ukazuje, že zvládá posilovat a zároveň telefonovat se zahraničními lídry. Pro vizuální ukázku mužství v politice pak ani nemusíme chodit za hranice. Předseda SPD Tomio Okamura zásobuje své sledující fotkami i videi z posilovny.

Všechny tyto projevy i snímky naplňují definici maskulinity. Tedy souboru společenských norem a pravidel, které mužům říkají, jak by se měli ve společnosti chovat. Nařizuje mužům, aby byli vždy soběstační, odvážní, tvrdí a emocionálně silní, aby si udrželi své postavení a respekt jako muži.

Připomeňte si snímky „mužného“ Putina

+13

Fotografie politiků v situacích, jako jsou účasti na vojenských cvičeních, při lovu nebo sportu, mohou posilovat jejich image coby silných a autoritativních lídrů. Takové aktivity jim totiž podvědomě přisuzují atributy jako odvaha, rozhodnost a schopnost vést.

„Samozřejmě pro část lidí to může vypadat směšně, přehnaně nebo zastarale. Ale spousta lidí na to slyší a plní to jejich očekávání, že muž, který zastává vysokou pozici, bude vykazovat ty tradičně maskulinní charakteristiky, jako že je rozhodný a autoritativní, i v té fyzické podobě,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy právnička a publicistka Šárka Homfray, podle které mohou mít taková očekávání kořeny u středověkých panovníků.

Právě u nich byl velký apel na fyzické zdraví, neboť to zaručovalo i prosperitu země. Ačkoliv takový řád už stovky let neplatí, v lidech se idea i fyzicky silného lídra zakořenila.

S tím souhlasí i Michelle Irvingová působící na kanadské Memorial University. „Ať už si takové explicitní projevy mužnosti vysloužily jakékoliv reakce, politici na nich posilují své typicky mužské genderové role v politice, které jsou stále pro velkou část voličů zásadní při rozhodování,“ vysvětluje.

Homfray ale upozorňuje, že u každého lídra působí tyto snímky různě v závislosti na tom, jak jsou shodné s jeho autentičností. Jinak by tedy lidé vnímali stejné fotky poukazující na fyzické zdraví například u Petra Pavla a jinak třeba u Donalda Trumpa.

A úplně jinou otázkou pak je, jak by takové fotografie působily u žen.

Politika jako „mužská práce“

Zatímco jsou tyto maskulinní rysy spojovány s větší schopností v tzv. mužských politických otázkách, jako je ekonomika a bezpečnost, ženské rysy bývají spojovány s větší kompetencí v oblastech vzdělávání a péče o děti, tedy v „ženských“ politických otázkách, jak upozorňuje Irvingová.

Právě to vychází ze stereotypů, které ukazují i desítky let trvající výzkumy. U mužů se obecně předpokládá, že mají lídrovské vlastnosti jako asertivitu, ambicióznost, dominanci, sebevědomí a soutěživost, zatímco u žen se předpokládá, že mají komunitní vlastnosti jako vřelost, soucit, citlivost a upřímnost.

Tyto stereotypy pak mohou ovlivnit to, zda politici a političky uvažují o kandidatuře, jak se k ní staví a jak je vnímají média a voliči, napsala Daphne van der Pasová působící na Amsterdamské univerzitě.

Že jsou genderové stereotypy stále hluboce zakořeněné, dokazuje i průzkum OSN z minulého roku, podle kterého má 9 z 10 účastníků vůči ženám předsudky – ať už jde o politické, ekonomické, či vzdělanostní ukazatele. Zhruba polovina lidí se pak ztotožňuje s tvrzením, že muži jsou lepšími politickými lídry než ženy.

„Kdyby ženy zaujaly podobnou marketingovou strategii, tak neuspějí. Jednak to pravděpodobně nebude působit až tolik autenticky, ale i kdyby jo, tak budou označovány za chlapa v sukni,“ vysvětluje Homfray s tím, že taková situace tedy hraje do karet mužským politikům.

Voliči zpravidla očekávají, že se ženy a muži chovají podle určitých vzorců. Stejně tak od politiků očekávají, že se budou chovat určitým způsobem, který přísluší spíše mužům. To znamená, že v kampani se kandidátky snaží veřejnosti prezentovat vyvážený soubor tradičních mužských a ženských norem.

Jakmile se ale politička stane volenou představitelkou (např. premiérkou), je pravděpodobnější, že se bude veřejnosti prezentovat v kontextu více mužských rysů - se zaměřením na demonstraci síly, asertivity a moci.

Takový tlak popsala i estonská premiérka Kaja Kallasová, která je nyní díky tvrdé politice vůči Kremlu označována za novou „železnou lady“ Evropy.

Stereotypy i v české volební kampani

Během volební kampaně před několika lety jí její spolustraníci ovšem říkali, že by měla nosit spíše kalhoty, zkrátit si vlasy a mluvit hlubším hlasem. „Znělo to jako: ‚Buď víc mužná.‘ Měla jsem pocit, že na mně není nic špatného; jsem prostě jen jiného pohlaví,“ komentovala to tehdy Kallasová.

Homfray ale podotýká, že se objevují i nové modely politiky, tedy pečujícího a empatického lídra. Právě takové vlastnosti bývají častěji přisuzovány ženám než mužům. Takový přístup zastávala například novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, která se v zemi těšila rekordní popularitě.

Přestože se v poslední době počet žen v politických funkcích zvyšuje, zůstávají i nadále celosvětově početně nedostatečně zastoupeny. Právě na tom mají podíl i zažité stereotypy, které jen maskulinní fotografie posilují, uzavírá Homfray.

Reklama

Doporučované