Hlavní obsah

Zabíjejte Rusy, vyzývá někdo v parku s nacistickými symboly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Jeden ze sloupů pomalovaných neznámým pachatelem. Na dalších je nacistická symbolika.

Reklama

V pardubickém parku Na Špici někdo na venkovní tělocvičnu napsal výzvu k zabíjení Rusů a přimaloval neonacistickou symboliku. „Dopustil se nejméně dvou trestných činů. Překvapuje mě to,“ komentuje ředitel městské policie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hrazdy za dětským hřištěm v pardubickém parku Na Špici. Někdo černou fixou pomaloval konstrukci. Na prvním sloupu je nápis Kill the Russians. Na druhém stojí slovo Azovstal a číselná kombinace 14/88. Z opačné strany sloupu jsou runy a zřetelné SS. Na třetím je napsáno Shachtar 93. OMB, což zřejmě odkazuje na ukrajinskou 93. motorizovanou brigádu, která se účastní těch nejtvrdších bojů u Charkova, Bachmutu, aktuálně brání Časiv Jar.

Neonacistické poselství

„Celkové vyznění symboliky v jejím souhrnu obsahuje neonacistické poselství, a to vzhledem k použití číselné symboliky 14/88 (14 slov amerického neonacisty Davida Lanea a 88 je šifra pro ‚Heil Hitler!’) i symbolů SS,“ dešifruje nápisy na konstrukci Miroslav Mareš z Katedry politologie a Mezinárodního politologického ústavu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

„Poškozuje to i snahu prezentovat ukrajinskou jednotku Azov jako již oproštěnou od prvků neonacismu. V daném kontextu může mít trestněprávní relevanci i výzva k zabíjení Rusů. Pokud tedy byly uvedené nápisy a symboly napsány proto, aby skutečně vyjádřily mínění pisatele, a není to tedy provokace ‚pod falešnou vlajkou‘ s cílem poškodit Ukrajince, jedná se o jednání, které je z hlediska stávajících zákonů a jejich výkladu obvykle považováno za porušení trestního zákoníku,“ domnívá se politolog specializující se na extremismus.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Nacistická symbolika 14/88. 14 slov amerického neonacisty Davida Lanea a 88 je šifra pro „Heil Hitler!“.

Kdo by mohl být podle něj pisatelem a co symbolikou mínil?

„Tady jsou spekulace obtížné. Možný je nějaký ukrajinský teenager, který na Azov a ukrajinský boj nahlíží jako na aktivitu podporující jeho neonacistické přesvědčení. Ale vyloučit nelze ani snahu poškodit Ukrajince tak, aby vypadali jako neonacisté. Je zajímavé, že nápisy jsou psány latinkou. Ale jednoznačně si netroufnu určit, z jakých kruhů pisatel pochází,“ říká Miroslav Mareš.

Je to velmi neobvyklé

„Chodím tam s fukarem uklízet napadané listí, aby se tam klukům dobře cvičilo, ale tohoto jsem si vůbec nevšiml,“ krčí rameny správce hřiště Na Špici Petr Vanický.

Sprejeři tu sem tam pomalují dětské domečky, cedule, ale jedná se spíš o různé tagy a „klikyháky“. Nepamatuje si, že by se tu objevovaly neonacistické symboly.

Neonacistická hra s čísly

Nejvýrazněji šifrou „1488“ (častěji jako 14/88) provokoval bývalý banskobystrický župan Marian Kotleba, kdy sociálně slabším nabízel trojí vyplacení dávky v hodnotě 1488 eur. Nejvyšší soud mu za to uložil trest šest měsíců vězení s podmínkou půldruhého roku.

„Dost mě to překvapuje. Nafotím to vedoucímu na místním obvodě a určitě to odstraníme,“ dodává.

Seznam Zprávy upozornily na nápisy pardubickou policii.

„Tato informace ohledně poškození s takovýmto vyzněním je pro mě novinkou. Co se týče rasových věcí, tak nevím, že bychom tu měli nějaké problémy,“ podivuje se ředitel pardubické městské policie Jan Halada.

„Je to velmi neobvyklé. V jiných městech jsou hojně počmárané lampy veřejného osvětlení, autobusová nebo vlaková nádraží a podobně, kdežto v Pardubicích je toho spíš málo,“ dodává.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Tento symbol zřejmě odkazuje na ukrajinskou 93. motorizovanou brigádu, která se účastní těch nejtvrdších bojů u Charkova, Bachmutu, aktuálně brání Časiv Jar.

„Z mého pohledu to naplňuje skutkovou podstatu dvou trestných činů. Jednak založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a trestný čin sprejerství,“ vyjmenovává.

Vzhledem k tomu, že se jedná o podezření ze spáchání trestných činů, případem se bude zabývat státní policie.

Reklama

Doporučované