Hlavní obsah

Langšádlová: Na TikToku bych netančila, ale komunikace mohla být lepší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Helena Langšádlová na odchodu z vlády.

Reklama

Podcenila jsem, že agenda je roztříštěná mezi ministerstva, říká odcházející ministryně pro vědu a výzkum. Radu, jak lépe komunikovat, pro svého nástupce nemá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Helena Langšádlová odchází z vlády po kritice z vlastní strany, že nebyla dostatečně viditelná a nedokázala „prodat“ svoji práci. Jasno v tom, kdo ji na postu ministra pro vědu a výzkum nahradí, zatím TOP 09 nemá.

Langšádlová si stojí za výsledky svojí práce. Podcenila prý ale, že ministr bez ministerstva a rozpočtu má jen omezené možnosti, jak své nápady prosadit.

Mezery v komunikaci přiznává. „Mrzí mě to, že se nám to nedařilo více vysvětlovat veřejnosti. Ale moc se těším, že to nový kolega zvládne třeba líp,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

S jakými pocity odcházíte z postu ministryně? Není vám to líto?

Že se mění ministři, to je naprosto běžné a je to součást politického života. Já jsem ve vládě téměř dva a půl roku, bylo to nesmírně náročné, protože jsme spoustu věcí museli dělat úplně od začátku. Hloupé je odejít z vlády po 14 dnech, ale není ostuda odvést svou práci a odejít po dvou a půl letech.

A cítíte, že jste tu práci odvedla?

Samozřejmě si říkám, že by nebylo špatné tu práci dokončit. Proto je pro mě velmi důležité, aby ten, kdo po mně má přijít, tu práci dokonal.

Z vašich vyjádření plyne, že demise nebyla váš nápad, nebylo to vaše přání. Naopak tam byla kritika ze strany. Byla pro vás tahle situace překvapení, nebo jste výtky slýchala už delší dobu?

Já už se k tomuhle opravdu nechci vracet. Přijala jsem odpovědnost za tu pozici. Je pravda, že jsem v tu chvíli nevěděla, že podle kompetenčního zákona je věda pod Ministerstvem školství, že ta agenda zůstane na ostatních resortech. Asi jsem tohle podcenila, ale to už se nedá nic dělat. Udělala jsem maximum a tím to pro mě končí.

Ta pozice určitě není jednoduchá v tom, že například nemáte vlastní ministerstvo, vlastní rozpočet. Takhle zpětně viděno, má vůbec v takových podmínkách ta funkce smysl?

Pro mě bylo největší bolestí sestavování rozpočtu, protože to je důležitý nástroj. Věda a výzkum se ale financuje přes 16 kapitol státního rozpočtu, částečně skrze institucionální podporu. Bojovala jsem za rozpočet hodně, až jsem možná štvala ministra financí. A mrzí mě, že se mi nepovedlo vybojovat víc.

Řekla jste teď předsedkyni Pekarové, že jestli chce lepší výsledky, bude muset v těchto věcech strana víc zatlačit? Aby měl nový ministr silnější pozici.

Takhle nepřímo ne. Ale rozpočet na příští rok bude největší výzva pro mého nástupce. A držím mu v tom palce. Musí zohlednit, že tady v posledních letech byla téměř dvacetiprocentní inflace a my jsme na to nedokázali v rozpočtu reagovat.

Předsedkyně vám vytýká špatnou komunikaci, vy sama přiznáváte, že se vám to zcela nedařilo.

Vědní politika se těžko komunikuje, ale tím se nevymlouvám. Víc jsem asi komunikovala s těmi aktéry systému než s veřejností.

Řekli vám ve straně, jak by si to představovali lépe? Že jste se měla víc chodit někam fotit, nebo si zařídit TikTok?

Kdyby mi strana řekla, ať tancuji na TikToku, tak bych to odmítla. Ale to věřím, že by nenavrhovali.

To myslím v nadsázce, ale je něco konkrétního, co byste dělala v té komunikaci jinak?

Vydávala jsem tiskové zprávy, dělala jsem tiskové konference, jezdila jsem na odborná pracoviště. Mrzí mě to, že se nám to nedařilo více vysvětlovat veřejnosti. Ale moc se těším, že to nový kolega zvládne třeba líp. Moc mu to přeju.

A máte pro něj nějakou radu?

Kdybych byla bývala věděla, jak to dělat lépe, tak bych mu tu radu dala.

Reklama

Doporučované