Hlavní obsah

Slovenská vládní koalice chce označovat nevládní sektor financovaný z ciziny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB/Robert Fico

Podle slovenského premiéra Roberta Fica skončila éra „vlády nevládních organizací“.

Slovenští poslanci schválili v prvním čtení návrh novely zákona o nevládních organizacích „se zahraniční podporou“. Tamní opozice přirovnává návrh ke kontroverznímu maďarskému zákonu, který je v rozporu s právem Evropské unie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nevládní organizace na Slovensku, které jsou financovány ze zahraničí, by ve svém názvu nově až na výjimky měly používat také označení „organizace se zahraniční podporou“. Vyplývá to z návrhu novely příslušného zákona, kterou dnes v prvním čtení hlasy vládních poslanců schválil slovenský parlament. Sněmovna by měla o předloze definitivně rozhodnout na své příští schůzi.

Opozice předlohu kritizovala a místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová minulý týden při návštěvě Bratislavy uvedla, že zákon v případě schválení v předložené podobě by byl v rozporu s evropským právem. V příštím klíčovém druhém čtení bude moci sněmovna návrh ještě upravit prostřednictvím pozměňovacích návrhů.

Zmíněné označení by měly používat ty spolky na Slovensku, které během jednoho roku dostanou ze zahraničí nebo od jiné slovenské instituce s označením „organizace se zahraniční podporou“ příspěvky přesahující částku pět tisíc eur, což je zhruba 126 tisíc korun. Do tohoto limitu se nebudou zahrnovat peníze z evropských fondů.

Návrh do sněmovny předložili poslanci vládní nacionalistické Slovenské národní strany, která je nejmenší ze tří stran v kabinetu premiéra Roberta Fica. Slovenská opozice a také Jourová předlohu přirovnaly k maďarskému zákonu z roku 2017, který zavedl zvláštní požadavky pro nevládní organizace financované ze zahraničí. Soudní dvůr EU pak v roce 2020 rozhodl, že tento zákon je v rozporu s právem Evropské unie.

Proti části nevládního sektoru na Slovensku dlouhodobě vystupuje již čtyřnásobný premiér Fico. Po vítězství své strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) v loňských parlamentních volbách Fico řekl, že skončila éra, kdy v zemi vládly nevládní organizace. Některé z nevládních organizací v zemi dlouhodobě upozorňují na přešlapy úřadů a institucí.

Doporučované