Hlavní obsah

Polský teenager je podezřelý ze žhářského útoku na synagogu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Synagoga ve Varšavě.

Teprve šestnáctiletý mladík je podezřelý z útoku na synagogu ve Varšavě. Pokud soud rozhodne, že se má na chlapce nazírat jako na dospělého, hrozí mu až desetiletý trest.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V noci na středu došlo v Polsku k útoku na synagogu v hlavním městě Varšavě. Pachatel během útoku použil zápalnou lahev a poškodil fasádu budovy. Během útoku se v synagoze nikdo nenacházel, a nedošlo tak k žádným zraněním. Polská policie pak v souvislosti s trestným činem zatkla teprve šestnáctiletého chlapce, píše server AP News.

„Byl zcela překvapený, nechtěl mluvit a nesdělil ani své motivy,“ citovala agentura PAP policejního mluvčího Roberta Szumiatu. Szumiata dodal, že policie hodlá ve čtvrtek zaslat prokuratuře žádost o zahájení vyšetřování.

Mladíkovi, který v minulosti neměl žádný policejní záznam, hrozí v případě odsouzení až deset let vězení. Trestní zákoník totiž říká, že ten, „kdo způsobí událost ohrožující život či zdraví mnoha lidí nebo majetek velkého rozsahu v podobě požáru, bude potrestán odnětím svobody až na deset let“.

Soud musí nicméně rozhodnout, zda se bude na šestnáctiletého mladíka nazírat jako na dospělého, uvedl podle agentury PAP policejní mluvčí.

Doporučované