Hlavní obsah

Ševčík je zatím bez nástupce, fakulta zůstává v jeho rukách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Demonstrace studentů proti bývalému děkanovi (březen 2023).

aktualizováno •

Jeden z kandidátů na místo odvolaného děkana odstoupil z boje, druhý získal jen jeden hlas. Exděkan Miroslav Ševčík na fakultě zůstává, nástupce vybere až nový senát. Ten se volí ve čtvrtek, ale žádný personální otřes nelze čekat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

První pokus vybrat nástupce za ekonoma Miroslava Ševčíka, patrně nejznámějšího děkana v zemi, nevyšel. O jeho místo na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze se původně ucházeli dva lidé zevnitř školy, ale jeden den před volbou odstoupil z boje a druhý získal jen jeden hlas.

Ševčíka loni odvolal rektor VŠE Petr Dvořák s odůvodněním, že kazí dobré jméno školy a jeho fakulta nevykazuje dobré výsledky. Fakulty však mají ve zdejším systému vysokých škol velkou autonomii, a tak Ševčík po celou dobu zůstává šéfem jedné z kateder a díky loajálnímu přístupu lidí ve svém okolí si udržuje velký neformální vliv.

Děkana volí akademický senát fakulty a k volbě došlo paradoxně na poslední schůzi ve stávajícím složení. Ve čtvrtek se volí senát nový. Senátory vybírají pedagogové, minoritní hlas mají také studenti. A je pravděpodobné, že nový senát bude opět na Ševčíkově straně.

Už předminulý týden se volil velký senát celé VŠE a z výsledků na Národohospodářské fakultě je jasné, že Ševčík si udržuje mezi personálem na „své“ fakultě dobré postavení. Jeho loňské odvolání má tedy v praxi daleko menší dopad, než se původně očekávalo. A přes častou kritiku zvenčí i od studentů nelze zatím čekat na fakultě žádné velké změny.

Jako favorit na post nového děkana se zpočátku jevil Ševčíkův kolega z katedry a bývalý člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek. Svou kandidaturu oznámil před měsícem s plánem pozvednout kvalitu výuky. Pak ji ale na poslední chvíli v pondělí, den před volbou, stáhl.

Je tu další predátor?

Učinil tak krátce poté, co se na vedení VŠE obrátil jiný ekonom Jiří Novák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy s upozorněním, že Řežábek je adeptem na další případ s takzvanými predátorskými časopisy. Tedy že v minulosti publikoval v pseudovědeckých žurnálech, o kterých se ví, že za úplatu a bez hlubší oponentury tisknou i práce nevalné kvality, a dávají tak akademikům snadnou cestu k rozšíření publikační činnosti.

Na existenci predátorských časopisů předtím nechtěně upozornil neúspěšný kandidát TOP 09 na post ministra pro vědu a výzkum Pavel Tuleja. Sám svou kandidaturu před týdnem vzdal poté, co uznal, že placené nafukování tvorby není přijatelné. S podobnou sebereflexí přišla i někdejší rektorka Mendelovy univerzity a kandidátka do europarlamentu Danuše Nerudová, když Seznam Zprávy tento týden zjistily, že predátorské časopisy využívala také.

Novák je známý svým vhledem do dění na Národohospodářské fakultě, loni problémové stránky dlouholetého působení Miroslava Ševčíka důkladně zmapoval pro Deník N. Se svými námitkami vůči Řežábkovi ho chtěl přímo konfrontovat během veřejného slyšení kandidátů minulý čtvrtek.

Na jeho dotazy se však nedostalo, a tak se obrátil na rektora VŠE Petra Dvořáka a poté v otevřeném dopise také na akademický senát Národohospodářské fakulty a média. V dopise upozornil na čtyři problematické Řežábkovy články a vyzval rektora, aby nechal publikační činnost kandidátů raději podrobně prověřit.

Za Nováka a za jeho kritiku Řežábkova psaní se postavili i jiní uznávaní ekonomové. „Naprostá většina jeho publikací, vydávaných za vědecké, je z pohledu branže slabá, ne-li pochybná,“ uvedl k Řežábkově tvorbě šéf institutu IDEA a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Münich, který líčí pofiderní publikační činnosti zdejších akademiků za systémový problém a dříve rozebral i Ševčíkovy autorské slabiny.

„Buď vyšly v časopisech vydávaných takzvaným akademickým samizdatem, tedy skrze spřízněné vydávající instituce nebo osoby v redakčních radách, nebo šlo o časopisy vydávané nakladatelstvími, jež jsou známa podivnými publikačními praktikami jako MDPI a Frontiers. Anebo jde spíše o lokální profesně odborné a v principu nevědecké časopisy,“ dodává nyní Münich.

Řežábek kritiku odmítá. „Kdybych věděl o otevřeném dopise, neodstupoval bych, aby to nebylo dáno do souvislosti. Problematika vydavatelství považovaných za predátorská je mnohem složitější,“ uvedl k svému odstoupení. Proč narychlo odstoupil, však vysvětlit nechtěl.

Hlasy pro Ševčíkovy spojence

V soutěži o post děkana tak v úterý zůstal jen jediný kandidát Zdeněk Chytil. Na Národohospodářské fakultě působí jako profesor, v letech 2018–2022 ji vedl jako děkan. Před ním i po něm ji vedl Ševčík. Chytila jako děkana Ševčík podporoval a na fakultě s ním zůstal během jeho šéfování jako zástupce. Nyní už však vystupují jako soupeři.

„Je tady určitá autokratická mocenská struktura, která drží své pozice, a jak je vidět, drží si je dobře. Fakulta svým způsobem nemá vizi budoucnosti,“ uvedl po prohrané volbě Chytil pro Český rozhlas. Od končícího senátu získal jen jeden hlas, což si Chytil vysvětluje tím, že proti Ševčíkovi veřejně vystupoval už dříve.

Ševčík a Režábek naopak vyčítali poslední dobou Chytilovi to, že personálně zodpovídal za udělování nových profesur, což je pravomoc, o kterou škola před měsícem přišla. Národní akreditační úřad to zdůvodnil „nedostatečnou publikační činností a nízkým zapojením do vědeckých a výzkumných projektů“ a Ševčíkovi oponenti to považují hlavně za kritiku adresovanou jemu.

Další volba děkana je naplánovaná na 29. května, kdy už bude rozhodovat nový senát. Jeho složení závisí na hlasech učitelského sboru. Když pedagogové volili minulý týden delegáty do takzvaného velkého senátu celé VŠE, na „Ševčíkově“ fakultě obsadili všechna tři místa jeho blízcí spojenci – dcera Michaela, mluvčí Daniel Váňa a Ševčíkův advokát Jan Vondráček.

Vedením Národohospodářské fakulty je od prosince provizorně pověřena proděkanka Adéla Zubíková, která je na škole brána také za Ševčíkova spojence. Některým akademikům se nyní jeví jako logická další kandidátka. Když příští uchazeč či uchazečka uspějí u malého senátu, musí je pak stvrdit ještě rektor.

Ševčík vedle slabých výsledků fakulty proslul jako hodně viditelná postava zdejší opoziční politické scény. V minulosti agitoval za SPD a Trikoloru, je častým řečníkem na protivládních demonstracích.

Loni se po jedné z nich střetl s policií při pokusu o stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. I kvůli tomu ho rektor Dvořák loni z postu odvolal. Ševčík se kvůli tomu nyní se školou soudí. S pokusem domoci se odkladného účinku v únoru neuspěl, věcně se spor zatím u soudu nedostal na řadu.

Doporučované