Hlavní obsah

Děkan Ševčík přišel o známku slavného atletického závodu

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Ševčík (vpravo) je ředitelem atletického mítinku Memoriál Josefa Odložila.

Reklama

Dlouhodobé spory ekonoma Miroslava Ševčíka s jeho bývalým kamarádem Pavlem Šourkem vyvrcholily: Ševčík přišel o ochrannou známku Memoriálu Josefa Odložila, který řídí. Právě Pavel Šourek ho v registraci na další roky předběhl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Miroslav Ševčík rád poutá pozornost. Ať už jako děkan na Vysoké škole ekonomické (VŠE), aktér protivládních demonstrací nebo jako ředitel mezinárodního atletického mítinku. V této roli se před kamery dostává každoročně při Memoriálu Josefa Odložila (MJO), který nese název po tragicky zesnulém olympionikovi a Ševčíkově strýci.

„Některé disciplíny v minulosti byly tak významně dobré, že ani některé závody Diamantové ligy nemají tak dobré rekordy jako Memoriál Josefa Odložila,“ chlubil se kvalitou akce Ševčík v televizi před několika lety.

Letos se však kritizovanému děkanovi Národohospodářské fakulty, kterého chce rektor VŠE odvolat kvůli problematickému chování, pořadatelství prestižního memoriálu komplikuje.

Seznam Zprávy zjistily, že Ševčík přišel o ochrannou známku závodu. Důvodem je konflikt s bývalým kamarádem a obchodním spolupracovníkem Pavlem Šourkem, který nyní po 20 letech zaregistroval ochrannou známku „Memoriál Josefa Odložila“ na sebe.

„Protože nemá právo používat název Memoriál Josefa Odložila, nesmí bez mého souhlasu mítink pořádat,“ řekl Šourek Seznam Zprávám s tím, že očekává soudní bitvu.

Když to Ševčík nedávno zjistil, požádal v únoru na Úřadu průmyslového vlastnictví o zapsání nových ochranných známek Memoriál Josefa Odložila 2023, Memoriál Josefa Odložila 2024 a Memoriál Josefa Odložila 2025.

Mimochodem: Ševčíka při zapisování těchto nových známek zastupuje právník Jan Vondráček, jenž je zároveň členem Akademického senátu Národohospodářské fakulty. Právě tento senát má příští týden řešit rektorovu žádost o Ševčíkovo odvolání z vedení fakulty. Podle serveru iRozhlas se má senát sejít 5. dubna. Vedle Vondráčka jsou členy senátu další dosud loajální lidé, kteří jsou s děkanem provázáni různými vazbami.

Jedeme dál

Na dotaz, zda přistoupí na Šourkovu výzvu závod pod takovým názvem nepořádat, odpověděl Ševčíkův strýc a jednatel firmy Memoriál Josefa Odložila, s. r. o. (Ševčík je jejím druhým jednatelem), která se na pořádání akce podílí.

„Žádného protiprávního jednání se nedopouštíme a věc řešíme právní cestou. Žádná žaloba nám nebyla doručena, není tedy koho o čem informovat. O nové ochranné známky jsme požádali pro další léta, co se týká názvu MJO, ten pan Šourek registrovaný nemá,“ tvrdí Rudolf Jakubík.

Má za to, že s Ševčíkem mohou název memoriálu používat nadále. „A to vzhledem k tomu, že jsme jej užívali před podáním přihlášky ochranné známky, tj. před 19. 8. 2022. Vycházíme z toho. Práva z nově registrované ochranné známky se na nás tedy nevztahují,“ dodal.

Český atletický svaz (ČAS) má v letošním kalendáři memoriál naplánovaný na začátek června. Předsednictvo svazu podle předsedy Libora Varhaníka kauzu projedná v polovině dubna. „V současné chvíli jsme požádali právní kancelář, se kterou Český atletický svaz spolupracuje, o rozklad a stanovisko a celou záležitostí se bude zabývat předsednictvo svazu na svém příštím zasedání, které bude 19. dubna 2023,“ napsala Seznam Zprávám ředitelka ČAS Karolína Farská.

Spor o známku už řeší i Národní sportovní agentura (NSA), která patří k hlavním partnerům memoriálu.

„Ohledně sporu máme informace, změna názvu akce samozřejmě na případné udělení dotace od NSA nemá žádný vliv. Nicméně vzhledem k tomu, že tento závod vzdává hold jednomu z nejlepších atletů československé historie, tak situaci velmi pozorně sledujeme a jsme v kontaktu s Českým atletickým svazem. V současnosti čekáme na dubnové zasedání předsednictva atletiky, které se bude touto problematikou zaobírat a rozhodne o dalším postupu,“ uvedl mluvčí NSA Jakub Večerka.

Důležitým partnerem závodu je i hlavní město, které zatím informacemi o sporu nedisponuje. „Na akci organizátoři každoročně žádají o grant, letošní granty zatím nejsou rozděleny,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Ať už spor kolem závodu dopadne jakkoliv, jisté je, že Ševčík začal vyklízet pozice ve vedení tuzemské atletiky. Jak Seznam Zprávy zjistily, Ševčík minulý čtvrtek rezignoval na funkci předsedy Disciplinární komise Českého atletického svazu. Podle její ředitelky tak učinil na vlastní žádost.

Ševčík na funkci dle svých slov rezignoval kvůli pracovnímu vytížení a změně činnosti komise. „Agenda týkající se dopingu přechází z disciplinárních komisí jednotlivých sportovních odvětví resp. svazů na jiný centrální orgán. Rezignoval jsem po 35 letech výkonu funkce, kterou jsem dělal dobrovolně na vlastní náklady. Za výkon funkce mi pan předseda ČAS Libor Varhaník písemně poděkoval. Podle informací rezignovali nebo budou rezignovat další členové komise,“ sdělil Ševčík.

Akce zápis

Pavel Šourek se zná s Miroslavem Ševčíkem od 80. let. Bývali blízkými kamarády. Josef Odložil, stříbrný běžec z olympijských her v Tokiu v roce 1964, byl Ševčíkův strýc a Šourka trénoval.

Po Odložilově tragické smrti v roce 1993 (zemřel po šarvátce se svým synem z manželství s Věrou Čáslavskou, který dostal milost od prezidenta Václava Havla) spolupracovali Šourek s Ševčíkem na pořádání atletického mítinku Memoriál Josefa Odložila. Jejich cesty se rozešly o deset let později.

„V průběhu roku 2003 jsem se dozvěděl, že si bez vědomí dalších společníků nechal registrovat ochrannou známku memoriálu na svou osobu. Požadoval jsem, ať převede známku na společnost Memorial Josefa Odložila, což odmítl,“ řekl Šourek Seznam Zprávám.

Ševčík si ochrannou známku MJO zaregistroval v roce 2001, znovu pak o deset let později. V minulém roce si ale Šourek všiml, že Ševčík o zápis po dalších deseti letech nepožádal. Učinil tak místo něho, úřad na začátku února značku zapsal a do srpna 2032 je jejím držitelem. Příští rok by rád mítink pořádal on.

„Rád bych navázal na úspěšný ročník 2003, letos se to nedá stihnout, příští rok ano. Po Ševčíkovi nechci nic. Spor určitě skončí u soudu, Ševčík to jinak neumí. Zápis za Ševčíka podal jeho podřízený z fakulty JUDr. Vondráček, který zastupuje Ševčíka v mnoha soukromých sporech u soudu,“ sdělil Šourek.

Ševčíkův strýc Jakubík s takovou interpretací nesouhlasí a odvolává se na vyhraný soud v minulosti. „Vztah s panem Šourkem skončil soudním sporem, kdy jeho nároky byly zcela zamítnuty a nárokům naší strany bylo zcela vyhověno. Rozsudek je pravomocný,“ uvedl Jakubík.

Ten v 80. letech pracoval jako rada na velvyslanectví ve Washingtonu a později jako poslední komunistický velvyslanec v Japonsku. V Archivu bezpečnostních složek je jeho jméno vedeno jako rozpracovaná osoba s názvem svazku Kajo. I on má k Odložilově memoriálu rodinné pouto.

„Memoriál pojmenovaný po mém švagrovi pochopitelně má rodinný odkaz a jeho účelem je připomenout si sportovní úspěchy Josefa Odložila, držitele stříbrné olympijské medaile na 1500 m z OH Tokio 1964,“ dodal Jakubík.

Reklama

Doporučované