Hlavní obsah

Slavná michelinská restaurace v Paříži bude už jen vegetariánská

Foto: Profimedia.cz

Francouzský šéfkuchař Alain Passard pózuje ve své restauraci.

Michelinský šéfkuchař mění tvář gurmánské francouzské restaurace. Nově si návštěvníci budou vybírat z vegetariánského menu. K razantnímu kroku ho motivovala láska k přírodě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slavný šéfkuchař Alain Passard, který je známý svými pečícími postupy, bude ve své pařížské restauraci L'Arpège oceněné třemi michelinskými hvězdami připravovat téměř výlučně už jen pokrmy z neživočišných surovin. Výjimkou bude med z vlastních úlů restaurantu, píše agentura Reuters.

Nejnovější Passardovo rozhodnutí následuje po vyloučení červeného masa z jídelníčku restaurace na počátku nového tisíciletí. V aktualizovaném menu tak návštěvníci nenajdou už žádné maso, ryby ani mléčné výrobky. Passard řekl, že ho motivovala jeho láska k přírodě. Používání sezonní zeleniny podle něj také omezí dopad provozu restaurace na životní prostředí.

Osmašedesátiletý šéfkuchař přitom přišel ke slávě díky pečeným pokrmům jako „poulet au foin“ (kuře na seně). Postupně se ale stal lídrem rostoucí vegetariánské kulinářské scény v Paříži. „Všechno, co jsem dokázal udělat ze zvířat, zůstane úžasnou vzpomínkou,“ řekl Passard Reuters.

„Dnes se více posouvám směrem ke kuchyni emocí, kuchyni, kterou bych mohl popsat jako uměleckou. Má blíže k malování a šití… Dnes jsem jiný šéfkuchař,“ říká Passard.

Za jídlo až deset tisíc korun

L'Arpège je ve Francii první restaurací se třemi michelinskými hvězdami, která přešla na rostlinnou stravu. Připojila se tak k newyorskému podniku Eleven Madison Park, který se pod vedením šéfkuchaře Daniela Humma vydal podobnou cestou.

Na jídelním lístku pařížské restaurace je „mozaika“ z rajčat, flambovaného lilku s nakládaným melounem a pokrm z mrkve, cibule, šalotky a zelí. Nejdražší menu stojí 420 eur (zhruba 10 300 korun) a lehký oběd přijde na 260 eur.

V některých zemích se v posledních letech spotřebitelé odvracejí od masa, poznamenal Reuters. Na loňských olympijských hrách v Paříži se organizátoři rozhodli snížit množství masa podávaného sportovcům a divákům.

Doporučované