Hlavní obsah

Nová vláda slibuje nižší daň na limonády a dýška bez odvodů. Prý pomohou gastru

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Chystaná koalice navrhuje sjednotit DPH na 12 procent pro stravovací služby a nealkoholické nápoje a zavést nulovou daň na spropitné. Podle restauratéra Luboše Kastnera jde o kroky, které mohou oboru výrazně ulevit.

Článek

Vznikající koalice ANO, SPD a Motoristů ve svém novém programovém prohlášení navrhuje sjednotit daň z přidané hodnoty pro stravovací služby a nealkoholické nápoje na 12 procent. Limonády jsou přitom zatíženy základní sazbou 21 procent, i kvůli jejich vlivu na zdraví.

Součástí návrhu je také změna v oblasti spropitného. To by se nově – ať už zaplacené kartou, nebo v hotovosti – mělo stát oficiálním příjmem zaměstnanců. Spropitné by přitom mělo mít nulovou daň.

Klíčové body programového prohlášení budoucí vlády

V pátek strany možné budoucí vlády pod vedením předsedy hnutí ANO Andreje Babiše zveřejnily své programové prohlášení. V něm popisují konkrétní plány budoucího kabinetu. Zde jsou ty nejdůležitější body, ke kterým se subjekty v textu zavazují. Seznam je rozdělen do kategorií, které využívají strany v programovém prohlášení.

Finance a hospodaření státu

  • Deficit státního rozpočtu pod třemi procenty, vyrovnaná bilance jako jeden z hlavních cílů hospodaření
  • Zavedení EET 2.0 od roku 2027 bez nutnosti fyzických účtenek
  • Žádné zvyšování daní během volebního období
  • Snížení daně z příjmu právnických osob na 19 %
  • Zastropování sociálních odvodů OSVČ na 35 % průměrné mzdy
  • Snaha o ukotvení koruny a platby v hotovosti v Ústavě České republiky
  • Zprůhlednění financování neziskových organizací napříč obory

„Sjednotíme DPH na stravovací služby a podávání nealkoholických nápojů na sazbě 12 %. Dobrovolné spropitné zaměstnancům v gastronomii osvobodíme za definovaných podmínek od odvodů na sociální a zdravotní pojištění a od daně z příjmů. Dýška zaplacená kartou i v hotovosti se tak stanou čistým, oficiálním příjmem zaměstnanců – což zásadně posílí pozici zaměstnanců v gastronomii před úřady, bankami i dalšími institucemi a zrovnoprávní jejich postavení s ostatními zaměstnanci ve službách,“ píše se v prohlášení.

Podle restauratéra, člena představenstva Asociace malých a středních podniků a člena Hospodářské komory Luboše Kastnera je snížení DPH vstřícný krok, který provozovnám usnadní existenci.

„Nesmírně to oceňuji. Pro obor to jsou blahodárné zprávy. Usilovali jsme o to dlouhodobě, nepřáli jsme si ani zvyšování DPH, které jsme velmi kritizovali – nepřineslo vůbec nic. Takže tohle, minimálně u těch nealkoholických nápojů, vítáme. Dává to smysl,“ říká.

Oceňuje také plánované změny týkající se spropitného, o které podle něj taktéž jménem Hospodářské komory dlouhodobě usilovali.

„Spropitné je dlouhodobě velké téma a jsme rádi, že s tímto návrhem nadcházející vláda pracuje. My jsme to komunikačně jeli už od léta, měli jsme několik diskuzí a oni pochopili, o co nám jde. Že tohle je budoucnost pro gastronomii. Potřebujeme mladé lidi, potřebujeme jim dát budoucnost. Současným nastavením jim ji nedáváme,“ vysvětluje Kastner.

Právě to je podle něj jeden z důvodů, proč v oboru gastronomie schází zaměstnanci. „Po vzoru Německa a dalších zemí jsme připravili návrh, budeme vládě dávat podporu a jsme rádi, že v tom máme spojence,“ dodává s tím, že počká, jestli se slova skutečně posunou v činy. Od možné vlády si slibuje také úlevu od byrokracie.

„Minimálně komunikace zatím probíhá dobře. Taková kooperace nám u předchozí vlády chyběla,“ uzavírá.

Projděte si celý dokument v galerii:

+34

Doporučované