Hlavní obsah

Kapr zlevnil. Kolik letos stojí sváteční večeře?

Foto: Petr Makovička, Proženy.cz

Štědrovečerní tabule. Ilustrační snímek

Štědrovečerní večeře je v Česku klasika a všichni vědí, co má obsahovat. Ta letošní pro čtyři osoby zlevnila o 32 korun. Hlavní zásluhu na tom má především zelenina a máslo.

Článek

Na tradičních pokrmech na vánoční tabuli, které zastupuje především rybí polévka a kapr či řízek s bramborovým salátem, letos Češi druhým rokem po sobě mírně ušetří. Výsledný účet za nákup potravin a nápojů se snížil z 1292 na 1260 korun. Co vše považujeme za ingredience potřebné ke slavnostní tabuli, je uvedeno v tabulce níže.

Útrata za slavnostní večeři může být ještě nižší, protože námi počítaný modelový nákup zahrnuje slevové akce z listopadu. Novější data zatím nejsou k dispozici. Řetězce však právě v těchto dnech vedou ostrý cenový souboj, protože Češi v předvánočním nákupu utrácejí až 5000 korun, a tak mohou být aktuální nabídky třeba na pivo, vepřové maso, majonézu nebo sekt, ještě lákavější.

Cena potravin, které nejvíce zatíží rozpočet domácnosti, se za rok dramaticky nezměnila. Třeba vepřová kýta (pokud by si někdo chtěl pochutnat třeba na řízku) zdražila jen nepatrně, ze 127 na 129 korun.

Kapr na ústupu

Kilogram chlazeného kapra na vánoční stůl zlevnil o pět korun na 199 korun. K cenovému srovnání používáme ceny z databáze Českého statistického úřadu, pokud je to možné, a ten počítá s cenami v obchodech. Ze zkušeností je však zřejmé, že většina lidí si raději koupí o něco levnějšího kapra z kádě.

„Dle informací od producentů by ceny měly zůstat na loňské úrovni, odhaduji tak 90-120 Kč/kg u chovatelů na sádkách,“ sdělil jednatel rybářského sdružení ČR Michal Kratochvíl. Maloobchodní prodejci a stánkaři si pak určují ceny dle svého uvážení, záleží i na místě. Lidé, kteří chtějí mít s kaprem co nejméně práce, si k této ceně musejí připočítat další poplatky za služby jako je kuchání, škrábání šupin, porcovaní, filetování apod.

Kapr je sice stále považován za tradiční rybu, která je součástí slavnostní tabule Čechů, nicméně realita je už jiná. Podle vánočního průzkumu supermarketu Košík.cz si rybu o Vánocích dá na stůl 79 % domácností, ovšem kapra má jako hlavní jídlo už jen 39 procent. Na vzestupu jsou zároveň „dietnější“ kuřecí řízky (62 % domácností), na tabuli však máme i tradičnější vepřový řízek.

Jak zdražila vánoční večeře

PoložkaMnožstvíCena 2024Cena 2025Rozdíl KčRozdíl %
Hladká mouka500 g7,356,84-0,51-6,94
Pečivo bílé500 g32,3933,51,113,43
Vepřová kýta bk1 kg126,73128,711,981,56
Šunkový salám200 g33,834,680,882,6
Kapr chlazený1 kg204,35199,43-4,92-2,41
Mléko polotučné1 l15,4115,460,050,32
Bílý jogurt150 g10,5711,651,0810,22
Smetana0,5 l70,1570,09-0,06-0,09
Vejce10 ks47,5655,127,5615,9
Máslo250 g60,5651,33-9,23-15,24
Olej rostlinný0,5 l22,8821,24-1,64-7,17
Citrony250 g12,1116,924,8139,72
Mrkev1 kg21,7218,94-2,78-12,8
Celer1 kg43,8424,87-18,97-43,27
Cibule0,5 kg9,878,93-0,94-9,52
Brambory1,5 kg24,8919,65-5,24-21,05
Káva mletá/rozpustná100 g90,0988,66-1,43-1,59
Bohemia Sekt demi sec0,75 l168,82168,23-0,59-0,35
Pilsner Urquell sklo6 ks193,14192,36-0,78-0,4
Majonéza Hellmans405 ml95,593,24-2,26-2,37
CELKEM1291,731259,85-31,88-2,47

Zdroj: Český statistický úřad, vlastní výpočty

Poměrně dost peněz letos zákazník ušetří na zelenině. Ta se objevuje jak v rybí polévce, tak ale hlavně v bramborovém salátu. Nejvíc, a platí to v procentuálním i peněžním vyjádření, zlevnil z loňské ceny celer. Kilogram zlevnil ze 44 na 25 korun, tedy o 19 korun (43 procent). O pět korun zlevnily brambory do salátu a o tři koruny mrkev. Citrony (na dochucení ryby) naopak o pět korun zdražily.

Větší dvouciferné pohyby se týkají několika položek. Máslo zlevnilo o 16 procent, ze 61 na 51 korun a ušetřilo v letošním menu 9 korun. Tuto výhodu ovšem v podstatě zase vymazala drahá vejce, jejichž cena za rok stoupla o 8 korun na 55 korun za balení deseti kusů.

Máslo zlevnilo z několika důvodů, jak vysvětluje šéf Českomoravského mlékárenského svazu Jiří Kopáček. Celosvětově je letos o 2,5 procenta víc mléka, v EU zhruba o 1 procento. Zvýšila se navíc takzvaná sušina, mléko má tedy vyšší tučnost a více bílkovin.

Podle Kopáčka se ale poměrně výrazně snížila výroba sýrů, které jsou koncentrátem právě tuku a bílkoviny. Cenové indexy na globální burze 16 týdnů padají, což už se přenáší i do České republiky.

Dalším důvodem je cenová válka řetězců, vysvětluje zástupce mlékařů. „Od včerejška se v Německu prodává kostka másla za 0,99 EUR (tedy asi 24 Kč), tedy za cenu, za kterou se máslo při současné ceně mléčné suroviny absolutně nedá vyrobit,“ poznamenal s tím, že „cenovou válku“ odstartoval Lidl v Německu. K tomu se přidalo ještě vyskladňování másla z mrazírenských zásob.

V bližší době by z toho však mohli těžit spotřebitelé, protože souhra popsaných efektů se pravděpodobně promítne i do českého velmi konkurenčního trhu.

Doporučované