Hlavní obsah

400 let stará bible se našla v Nizozemsku. Před lety ji zloději ukradli z Pittsburghu

Ženevská bible je zpět v USA.Video: Tereza Brhelová

 

Reklama

400 let stará kniha se našla. Před dvaceti lety ji z pittsburghského muzea ukradl archivář. Doputovala až do Nizozemska.

Článek

Ženevská bible se po téměř dvaceti letech našla. V 90. letech ji zloději ukradli z pittsburghské knihovny Andrewa Carnegieho spolu s dalšími 321 historickými artefakty. Zloději tehdy udělali škodu 8 milionů dolarů. Vyšetřovatelé knihu našli v muzeu Otců poutníků v nizozemském Leidenu.

„Tato bible je víc než jen jeden z důkazů v trestním případu. Je to neocenitelný artefakt náboženského významu pro lidi mnoha náboženství,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci právník amerického okresu Allegheny Stephen Zappala.

Bibli z roku 1615 několik let vlastnil ředitel nizozemského muzea Jeremy Dupertuis Bangs. Knihu pořídil pro jednu z expozic muzea. V posledních letech sbíral knihy prvních evropských osadníků v USA z let 1620 až 1691. Měl v plánu celou kolekci vystavit na expozici k výročí vylodění Mayflower.

„Myslel jsem, že ji kupuji od spolehlivého překupníka starých knih,“ řekl Bangs CNN.

Loni ho s informací, že by kniha mohla patřit mezi kradené zboží, kontaktovala policie pittsburghského okresu.

Po měsících dohadů, jestli je žádost o vrácení knihy legitimní, vrátil nizozemský expert na kradené umění knihu americké ambasádě v Haagu.

„Čím víc ukradených artefaktů vrátíme do pittsburghské knihovny, tím víc zakryjeme ránu, kterou tyto krádeže naší komunitě uštědřili,” dodal Zappala.

Podle deníku New York Times jsou z krádeže a překupování historických knih obviněni dva muži. Archivář pittsburghské knihovny Gregory Priore a obchodník s knihami John Schulman. Priore podle všeho občas z knihovny vyšel s pár knihami a prodal je Schulmanovi.

„Nikdy jsem to neměl udělat,“ řekl Priore vyšetřovatelům. „Miloval jsem celou svou práci, pohltila mě chamtivost,“ vysvětlil a dodal, že ho Schulman naváděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované