Hlavní obsah

Bráníme realitní bublině. Ceny nemovitostí jsou nadhodnocené o 10 procent, říká viceguvernér ČNB

Máme se bát přehřátí české ekonomiky a hrozí prasknutí realitní bubliny?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Žádné další intervence proti silné koruně v blízké době nechystáme, upozorňuje ve Výzvě viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. To by mohlo Čechům mimo jiné zlevnit třeba dovolené.

Článek

Obava z přehřátí ekonomiky bude nutit centrální banku k opatřením, která povedou k posilování koruny, tvrdí někteří analytici. „Další intervence, podobná jako v minulosti, není na stole ani za rohem. Ale nevylučujeme, že v budoucnosti se ukáže, že k intervencím proti silné koruně sáhneme,“ říká viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

Dodává ale, že v současné době se národní banka snaží zabránit tomu, aby nedošlo k velkému přehřátí ekonomiky. „Už jsme třikrát zvýšili úrokovou sazbu, mírně brzdíme, aby nenastaly problémy, kdy ekonomika jede vyšší rychlostí, než na jakou konstrukčně má,“ vysvětluje Hampl.

Obavy z realitní krize

Podobné obavy u analytiků budí i hrozba realitní bubliny, kdy hlavně v Praze, Středočeském kraji a některých dalších velkých městech dramaticky stoupají ceny bytů a domů.

„Ano, ceny nemovitostí, zejména v některých částech ČR, jsou mírně nadhodnocené. Zhruba o deset až patnáct procent. Snažíme se zabránit, aby se roztáčela spirála, aby se realitní bublina nenafoukla a nebyla velká,“ připouští Hampl, že obavy ČNB bere vážně.

Pomohly, nebo uškodily české ekonomice zásahy ČNB proti silné koruně? Jak národní banka ohlídá, aby realitní bublina nenarostla? Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované