Hlavní obsah

Prosperita jen tak neskončí. Češi ale na dobré časy nejsou mentálně připravení, říká exšéf centrální banky Singer

Platová nerovnost se bude dál snižovat. Nejnižší mzdy porostou, odhaduje Singer.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká ekonomika nebývale šlape, pracovních míst je dost, mzdy rostou a vyhlídky do budoucnosti jsou pořád dobré. Přesto ve společnosti přetrvává skepse, hodnotí situaci bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.

Článek

Za obavami z budoucnosti je podle Singera mimořádně špatná zkušenost z minulé hospodářské krize. „Zažili jsme nebývale těžkou situaci a nejsme mentálně připravení na to, že ekonomický růst je normální. Proto v nás zůstává strach,” říká ekonom, který dnes pracuje jako hlavní ekonom Generali CEE Holdingu.

Ekonomika má sice letos mírně zpomalit, z loňských 4,6 na letošních 3,6 procenta. Čísla to jsou ale podle Singera pořád velmi dobrá.

Ani současná prosperita ale Čechům nezajistí, že v dohledné době příjmy a životní úrovní doženou německé sousedy, jak o tom po generace sní. „Německé mzdy nejsou průměr Evropy, máme prostě velmi bohatého souseda. S Německem se nemůžeme srovnávat, nemáme tolik kapitálu a jsme levnější země,” vysvětluje.

Jak vidí známý ekonom platové a regionální rozdíly v České republice? Proč je česká společnost rovnostářská? Potřebuje český trh pracovní sílu ze zahraničí? A jak dlouho nám porostou platy? Odpovědi Miroslava Singera sledujte ve videu nad tímto článkem.

Pořad Výzva sledujte každý všední den v 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované