Hlavní obsah

5 věcí z královské svatby, které by vám neměly uniknout

Svatba princezny Eugenie: Pět věcí z královské svatby, které by vám neměly uniknout.Video: Martin Zíta, Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Zjizvená nevěsta či „nevhodné“ chování královské rodiny. Nejlepší momenty svatby princezny Eugenie.

Článek

Britská královská rodina má za sebou další ze série oficiálních oslav rodinných záležitostí. Po pěti měsících od sledovaného sňatku prince Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou opět pořádala honosnou veselku. A opět byla výjimečná, byť ne tak ostře sledovaná.

V pátek své „ano“ řekla obchodníkovi s alkoholem Jamesi Brooksbankovi princezna Eugenie, vnučka královny Alžběty II. A pro dům Windsorů šlo o první svatbu královské princezny po 45 letech. Naposledy šlo o první sňatek královniny dcery princezny Anny. Když se pak rozvedla a vdávala se podruhé, šlo jen o skromný obřad bez velkých ceremonií.

To ale není jediný důvod, proč byl obřad výjimečný. Server Seznam Zprávy pro vás připravil výčet pěti pozoruhodných momentů, které stály za pozornost.

Zjizvená nevěsta

Princezna Eugenie, mimochodem aktuálně devátá v linii nástupnictví na britský trůn, vstoupila do manželství s „mužem z lidu“ v nákladných, na míru šitých šatech. To se dalo čekat. Zvolila ovšem střih, který krom jiného odhaloval její záda. A na nich má dcera prince Andrewa a vévodkyně Sarah Fergusonové výraznou jizvu. Ve dvanácti letech totiž podstoupila operaci skoliózy a památka na náročný lékařský zákrok jí zůstala dodnes. Britská média to mimo jiné hodnotí jako vzkaz od princezny, že za podobné nedokonalosti se není třeba stydět. Zároveň je to i dík rodičům, kteří jí pomohli a dodávali jí sebevědomí, když byla „hrbatou princeznou“.

Tradice a symboly

Královská rodina si při svatebních obřadech potrpí na řadu symbolů a tradic. A ani tentokrát tomu v kapli svatého Jiří na windsorském hradě nebylo jinak. Můžeme zůstat u nevěstiny róby. Na míru šité šaty z dílny britské značky Petera Pilotto. Bohatý vzor modelu z hedvábí, žakáru, viskózy a bavlny kombinuje motivy trojlístků jetele, tedy národního symbolu Irska, odkud je vévodkyně Sarah, a skotských bodláků. To je zase jistá poklona směrem k babičce, která svůj skotský hrad Balmoral zkrátka miluje. Ostatně královna Alžběta tradičně nevěstě zapůjčila tiáru z rozsáhlé klenotnice. Zde jde o šperk z dílny Boucheron z 20. let s dominantními smaragdy.

Nevraživost v rodině

Jako tradičně trochu prostořeký královnin manžel princ Philip před obřadem avizoval, že se obřadu zúčastní jen, pokud vstane. Oficiálně to bylo zdůvodňováno chatrným zdravím 97letého vévody z Edinburghu. Pravda ovšem je, že princ nemá v lásce matku nevěsty. Vévodkyně Sarah totiž proslula ještě v době trvání manželství s princem Andrewem několika skandály, včetně fotek „nahoře bez“. Princ nakonec královnu do kaple doprovodil.

Naopak svou nevraživost nedokázala potlačit vévodkyně Camilla, manželka prince Charlese. Ta nemusí kvůli údajnému politikaření právě otce nevěsty prince Andrewa, a tak nechala jít prvního následníka trůnu na svatbu samotného a raději odjela na venkov.

Přehlídka značek a spekulace

Jako tradičně byly ostře sledovány outfity členů královské rodiny a především dvou dam – vévodkyní Kate a Meghan. Manželky princů Williama a Harryho totiž platí za módní ikony. Takže trojnásobná matka Kate dorazila v ostružinových šatech značky Alexander McQueen a kloboučku od dvorního kloboučníka Philipa Treacyho. Novopečená vévodkyně Meghan pak v oblíbeném Givenchym námořnicke modré barvy. Její volný a teplý kabát pak zavdal uživatelům sociálních sítí námět ke spekulacím, zda není těhotná. Je to však velmi nepravděpodobné, protože se s Harrym chystá na cestu do Austrálie a navštíví také třeba souostroví Tonga, kde hrozí nakažení virem zika, který by mohl být nebezpečný pro dítě.

Sledované byly rovněž modely celebrit, které na královskou veselku dorazily. Objevili se například Naomi Campellová, Demi Mooreová, Robbie Williams nebo Liv Tylerová. Třeba právě u poslední zmíněné herečky vzbudil údiv extrémně konzervativní outfit. Pravdou je, že hollywoodské star mívají většinou strach z toho, že by v rámci královského protokolu šláply vedle, tak se drží co nejusedlejších modelů.

Nekrálovské „přešlapy“

Kamery a fotografové mimochodem zachytili několik momentů, kdy členové královské rodiny sami vystoupili z diktátu protokolu aneb Hodili za hlavu přísná pravidla a chovali se jako lidé. Princ Andrew třeba před vstupem do kostela sám rovnal „neprincovsky“ nekonečně dlouhou vlečku své dcery. Princ Harry a Meghan zase odcházeli z kostela a lehce se objímali. A dokonce i jinak více striktní Kate s Williamem si dovolili na veřejnosti důvěrnosti, když vévodkyně manžela hladila v kostele po stehně.

Reklama

Doporučované