Hlavní obsah

500 denně jako pomoc pro živnostníky. Ale zaplatí z nich odvody

Foto: vlada.cz

Od listopadu by měli živnostníci dostat výplatu kompenzačního bonusu, slibuje ministryně financí Schillerová.

Reklama

Kompenzace pro kraje, které kvůli pomoci drobným podnikatelům přijdou o příjmy, Sněmovna neschválila.

Článek

Pětistovku za každý den, kdy měli omezené podnikání. Pomoc podnikatelům zasaženým koronavirovými restrikcemi dnes schválila Sněmovna. Platí to pro osoby samostatně výdělečně činné a společníky malých společností s ručením omezeným.

Poslanci tak po dlouhé debatě odsouhlasili původní návrh Ministerstva financí bez úprav, které chtěla opozice nebo Senát.

Kraje tak nedostanou ze státního rozpočtu příspěvek 300 korun na obyvatele jako náhradu za výpadek daňových příjmů. Sněmovna dnes odmítla příslušný pozměňovací návrh Senátu. Sněmovna předlohu stvrdila v původně schváleném znění a nyní ji dostane k podpisu prezident.

Stejně tak nedošlo na návrhy opozičních stran. „Proč neříkáte lidem, že to není 500 korun, ale o třetinu méně, protože ti lidé musí zaplatit zdravotní a sociální pojištění? ANO, ČSSD a KSČM odmítly schválit odpuštění odvodů do konce roku,“ hřímal za pultíkem šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Podle něj opozice přesně tento návrh chtěla projednat.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pak uvedla, že pokud prezident rychle zákon podepíše, o čemž ministryně nepochybuje, bude moci její úřad začít s výplatami od 16. listopadu. Nárok pak vzniká za každý den od 5. října, kdy byl vyhlášen nouzový stav.

Minimální záloha platby na zdravotní pojištění je u osob samostatně výdělečně činných 2352 korun, minimální záloha na sociální pojištění pak 2544 korun. Což znamená, že pokud dostane za 30 dní náhradu od státu ve výši zhruba 15 tisíc, pak skoro 5000 odvede živnostník na povinných zálohách.

Obcím i krajům klesly příjmy ze sdílených daní, protože vláda z nich vyplácí příspěvek podnikatelům, takzvaný kompenzační bonus. Obcím už dříve parlament schválil příspěvek 1250 korun na obyvatele.

Oprava: V původní verzi článku bylo uvedeno, že se s výplatami kompenzací začne 16. prosince, správná infomace je o měsíc dříve, tedy 16. listopadu.

Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované