Hlavní obsah

6000 tun podvodu. Firma místo mědi dostala jen obarvené kameny

Foto: Pixabay.com

Místo mědi dostala švýcarská společnost kameny. Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnost Mercuria Energy Group se stala obětí podvodu. V Turecku objednala 6000 tun mědi za 36 milionů dolarů, místo kovu však dorazily jen obarvené dlažební kameny. Podle policie šlo o organizovaný zločin.

Článek

Nadnárodní obchodní společnost Mercuria Energy Group se sídlem ve Švýcarsku loni v létě uzavřela s tureckým dodavatelem dohodu o koupi mědi za 36 milionů dolarů. Když ale kontejnery s objednávkou dorazily, místo mědi v nich byly jen obarvené kameny.

Celá situace připomíná gangsterský thriller. Švýcarská společnost podle agentury Bloomberg prohlásila, že se stala obětí podvodu. Než se kontejnery vydaly na cestu do Číny z tureckého přístavu poblíž Istanbulu, bylo vyměněno asi 6000 tun mědi ve více než 300 kontejnerech za dlažební kameny nastříkané tak, aby vypadaly jako kov.

Tento bizarní případ poukazuje na zranitelnost obchodníků s komoditami vůči podvodům, i když jsou na cestách zavedeny bezpečnostní a inspekční kontroly. Mercuria přijala v letech 2014 a 2015 opatření, která ji mají chránit před potenciálními ztrátami. Dříve se totiž setkala s tím, že jí v čínském přístavu Qingdao úřady zabavily kov v rámci vyšetřování podvodu.

Turecká policie už v souvislosti s „případem měď“ zatkla 13 lidí. Mercuria, jeden z pěti největších nezávislých obchodníků s ropou na světě, požaduje nápravu jak u tureckých soudů, tak u dodavatele mědi, společnosti Bietsan. Firma rovněž podala trestní oznámení u turecké policie a státních zástupců. Ponechává na úřadech, aby zjistily, kdo je za problémy zodpovědný.

Podle turecké policie pravděpodobně šlo o organizovaný zločin. „Kupující podal návrh na vyšetřování trestného činu proti prodávajícímu a dvěma zprostředkovatelům,“ uvedla policie. „Bylo zjištěno, že incident je výsledkem podvodu páchaného organizovaným způsobem.“

„Podezřelí, o nichž se předpokládá, že jsou zapojeni do různých částí tohoto organizovaného zločinu proti společnosti Mercuria, byli posláni do vazby,“ uvedla firma v prohlášení a rovněž v něm poděkovala istanbulskému oddělení finančních zločinů.

Podle právníka z istanbulské právnické firmy KYB Sianana Borovaliho dělníci měď naložili do kontejnerů, které však pod rouškou tmy zloději otevřeli a zásilku nahradili kameny. Na kontejnerech však byly plomby, které mají zabránit podobným podvodům. Byly ale falešné. Na podvod se nepřišlo, dokud lodě nedorazily do čínského přístavu Lianyungang.

Podle dokumentů, které obchodník s komoditami poskytl tureckým vyšetřovatelům, společnost Mercuria za zásilku zaplatila 36 milionů dolarů v pěti splátkách, přičemž poslední platba proběhla 20. srpna 2020.

Za normálních okolností by v takových případech, kdy zásilka není dodána, mohlo jít o pojistnou událost. Mercuria však zjistila, že pouze jedna ze sedmi smluv, které turecká společnost použila k zajištění nákladu, byla skutečná. Zbytek byl padělaný.

Reklama

Doporučované