Hlavní obsah
Online

Od pondělí ke kadeřníkovi, obchody jsou nejisté

Foto: vláda.cz

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo koronavirové padnemie v Česku sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- Od pondělí 3. 5. se otevřou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, masérské, kosmetické nebo regenerační služby, péče o zvířata nebo lázeňská léčebně rehabilitační péče. O otevření obchodů rozhodne vláda ve čtvrtek. Karlovarský, Královéhradecký a Plzeňský kraj v pondělí otevřou základní školy rotačně i pro druhý stupeň. Zda se k nim přidá Praha a Středočeský kraj rozhodne vláda ve čtvrtek.

- Česko by mělo zvládnout očkování proti covidu schválenými vakcínami. Jejich dodávky se postupně zvyšují. Nebude tak třeba hledat alternativní očkovací látky jako Sputnik V, řekl vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček.

- Vývoj epidemie v Česku zpomaluje, potvrzují čísla z posledních dní. Na koronavirové mapě Česka nejlépe vypadají okresy Cheb a Trutnov, nákaza ale ustupuje všude. Mapa ZDE.

- Očkování zpomaluje. Slib premiéra, že v dubnu se bude očkovat 100 tisíc denně, se nedaří naplnit. V posledních dnech počty očkovaných padly k hranici padesáti tisíc dávek různých vakcín denně. Očkovací mapa ČR ZDE.

- K očkování proti covidu-19 by se mohli od středy registrovat Češi ve věkovém rozmezí od 55 do 59 let. Premiér Andrej Babiš (ANO) to v pondělí navrhne vládní radě pro zdravotní rizika. Jde o skupinu 750 000 lidí, řekl na sociálních sítích.

  • Další dávky vakcín jsou na cestě

  • V jižních Čechách je 4442 pozitivních, letos nejméně

    Hygienici v Jihočeském kraji zaznamenali za posledních 24 hodin 47 nových případů koronaviru. Vyléčilo se 1171 nemocných. Počet aktuálně pozitivních klesl o 1126 na 4442 lidí, což je nejméně v letošním roce. Podobně málo jich bylo naposledy koncem loňského prosince. Dva nemocní nově zemřeli.

  • Roušky v létě? Uvidíme, řekl ministr neurčitě

    Ministr zdravotnictví Arenberger se vyjádřil ke svým vlastním slovům, která řekl dopoledne deníku Blesk, totiž že by se roušky měly nosit i v létě, a to ve vnitřních prostorech a při větším seskupení i venku. „Předpokládám, že roušky by se mohly eventuálně sundat o prázdninách, ale musíme mít na mysli, jaká bude epidemická situace. Tedy také to, jestli nás nezasáhne vlna nových mutací a podobně,“ řekl ne zcela konkrétně.

  • Neúspěšní maturanti budou letos moct zkoušku opakovat už před prázdninami

    „Neúspěšní maturanti dostanou letos navíc možnost opravy didaktických testů v červenci a opravy praktické zkoušky do konce léta,“ řekl Plaga. Ministerstvo navýší počet opravných pokusů z běžných dvou na tři. Pokud maturanti neudělají napoprvé praktickou zkoušku, budou si ji moct opravit do konce léta.

  • Arenberger: Karanténní hotely pro cestovatele jsou zbytečné

    Arenberger na tiskové konferenci odpovídá na dotaz, jak je to s avizovanými karanténními hotely pro lidi, kteří se vrátí z rizikových zemí. „Projednávali jsme to dnes ráno s Ministerstvem zahraničí. Konstatovalo se, že existuje několik faktorů, proč to nemá význam: nemáme přímé lety z rizikových oblastí, nejsme schopni exaktně identifikovat, kdo z jaké oblasti přiletěl, mám na mysli přestupy ve Vídni, Frankfurtu, Dubaji. Někdo může z letiště ve Vídni přijet autem a nedohledáme ho. Navíc, některé velké linky ruší lety do rizikových oblastí,“ konstatoval.

  • Úřední maturita nebude

    Úřední maturity se letos patrně neuskuteční. „Od ledna jsme připravili spoustu úprav a úlev maturitní zkoušky, abychom vyšli vstříc, ale zároveň uchovali hodnotu maturitní zkoušky do budoucna,“ řekl Plaga. Sněmovna podle něj chce, aby Ministerstvo školství upravilo interním předpisem úřední maturitu. „Což je nemožné,“ řekl Plaga.

    Ve zkratce to znamená, že podle Plagy úřední maturita nebude.

  • V Praze a středních Čechách by se měly otevřít mateřské školy a druhý stupeň základek

    „Situace podle dnešních dat vypadá velmi pozitivně v Praze a Středočeském kraji. V těchto dvou krajích je i pravděpodobné, že ve čtvrtek přijmeme rozhodnutí, že se tady od 3. května mohou plně otevřít mateřské školy bez testů a roušek a zároveň se i tady budou moci vrátit žáci druhého stupně základních škol do rotační výuky,“ dodal Plaga. Podmíněno je to podle něj dobrým vývojem epidemické situace v těchto krajích. Finální verdikt prý padne ve čtvrtek.

  • Ve třech krajích se do rotační výuky vrátí žáci druhého stupně

    „Když jsme tu představovali tři kraje (Karlovarský, Královéhradecký, Plzeňský – pozn. red.), říkali jsme, že dnes potvrdíme, a pokud se situace nezhorší, tak vyhlásíme, že od 3. května se v nich mohou vrátit žáci 2. stupňů rotačně. Situace v těchto krajích zůstává dobrá. V těchto třech krajích se proto žáci druhého stupně do škol vrátí,“ uvedl po vládě ministr školství Robert Plaga (za ANO).

  • Rozhodnutí o otevření obchodů padne možná až příští týden

    Ve čtvrtek zřejmě padne rozhodnutí, zda se 3. května otevřou obchody. „Rozhodneme pozitivně, pokud se celostátní incidence bude ve čtvrtek blížit 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel,“ uvedl Arenberger. Připustil ale, že verdikt může padnout až v dalším týdnu. „Už víme o třech krajích, kde k 3. květnu k dosažení incidence buď dojde, nebo došlo – Karlovarský, Královéhradecký a Plzeňský. Možná se tam ještě dostanou někdy příští týden dva kraje, ale nemůžeme to slíbit, že to bude hned 3. května,“ dodal ministr.

    V minulých dnech uvedl, že hranici se blíží Praha a střední Čechy.

  • Nově otevřené služby mohou lidé využít jen s profesionálním testem

    Klienti, kteří začnou 3. května využívat nově otevřené služby, musí podle Arenbergera absolvovat testy. „Nakonec jsme se shodli, že preferujeme opravdu testy provedené profesionálem – antigenní test v odběrovém místě, platí 72 hodin od odběru. Nebo PCR s platností 7 dnů,“ řekl ministr. Služby mohou využívat i lidé, kteří prodělali v posledních 90 dnech covid.

  • Dnes začne pro Čechy platit zákaz cest do Indie

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po jednání vlády řekl, že od půlnoci „nabyde účinnosti opatření, kdy se indická republika přiřadí do seznamu zemí s extrémním rizikem nákazy. Od půlnoci je zakázáno cestovat do Indie, sem se mohou navrátit pouze Češi a rezidenti. Musí před odletem absolvovat PCR test a do 24 hodin po vstupu na území České republiky opět PCR test a ještě třetí PCR test mezi 10. a 14. dnem od příletu. Během celé doby musí být v karanténě.“

  • Soutěž na 5,6 milionu testů do škol zkrachovala, nikdo nesplnil podmínky

    Správa státních hmotných rezerv (SSHR) zrušila tendr na 5,6 milionu testů na koronavirus do škol. Ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky, a to ani v dodatečném termínu, a tak správa musela všechny firmy vyloučit. Dnes to řekl předseda SSHR Pavel Švagr. Ministerstvo školství přitom chtělo tuto další dodávku testů do škol ve skladech správy už 3. května. Švagr uvedl, že o záležitosti už informoval ministra školství Roberta Plagu (za ANO). Vítěz poslední zakázky, firma Masanta s testy Singclean, v pátek oznámil, že se do současného tendru nepřihlásil. Plaga na začátku dubna uvedl, že SSHR má zajistit nákup dalších antigenních testů na covid pro školství do konce školního roku. Kabinet podle něj schválil rámec pro nákup 14,4 milionu testů, což by mělo stačit.

  • Jak budou fungovat kadeřnictví a masáže? Jeden na jednoho

    Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dnes řekl, jak budou fungovat služby, které otevřou 3. května: „Ve službách by měl být zaveden režim jeden na jednoho, klienti se budou muset prokázat negativním testem na koronavirus.“

    Lidé budou moci od pondělí znovu využívat služeb spojených s péčí o tělo. Otevřou se tak holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, masérské, kosmetické nebo regenerační služby. Uvolnění se týká také služeb péče o zvířata nebo lázeňské léčebně rehabilitační péče.

    Jak se český obchod a služby připravují na rozvolňování? A co by pro ně znamenal možný odklad? Na to se budeme ptát Tomáše Prouzy v úterý od 11:00 na webu Seznam Zprávy.

  • Vláda schválila prominutí daně související s odpočty u vzdělávání

    Vzdělávací instituce a firmy nepřijdou o možnost daňového odpočtu za pořízení majetku. „Vláda dnes totiž schválila hromadné prominutí daně z příjmů, kterou by za standardních okolností musely instituce zaplatit kvůli nedodržení zákonných podmínek při pořízení majetku na odborné vzdělávání,“ řekla dnes po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Přestože koronavirus znemožnil praktickou výuku a tím i splnění podmínky pro daňový odpočet za pořízení majetku, subjekty o možnost odpočtu nepřijdou. Díky právě schválenému daňovému pardonu jim bude možné uznat splnění této podmínky až v následujících letech,“ uvedla ministryně. Prominutí daně z příjmů se týká období od 1. dubna 2019 do 30. dubna 2021 v případě právnických osob, tedy firem.

  • Od pondělí se otevřou služby, potvrzuje Havlíček

  • Praktická výuka posledních ročníků provoz na VŠ moc nezvýšila

    Obnovení praktické výuky pro poslední ročníky výrazně nezvýšilo provoz na vysokých školách. Zahájení výuky se dnes podle jejich zástupců obešlo bez větších potíží. Školy vše organizují podle opatření Ministerstva zdravotnictví a doporučení Ministerstva školství. Praktická výuka se může konat ve skupinách do 25 lidí.

    „Vzhledem k tomu, že výuka v semestru pro končící ročníky již skončila, tak se provoz na univerzitě příliš nezvýšil. Nyní je zkouškové období a příprava na státní závěrečné zkoušky. Nejčastěji jde o individuální konzultace, zkoušky a v některých případech také o dodatečnou výuku profilových předmětů jako intenzivní příprava na státní závěrečné zkoušky,“ uvedla mluvčí České zemědělské univerzity v Praze Karla Mráčková.

  • Půl milionu lidí stále čeká na termín očkování. Ve středu se přitom může hlásit další skupina

    Premiér Andrej Babiš plánuje od středy rozšířit možnosti registrace na očkování o další ročníky, téměř půl milionu lidí ale zatím stále čeká na termín. Data přitom ukazují, že očkování skutečně funguje.

  • Vakcíny proti covidu-19 by mohl od července rozvážet jeden distributor

    Všechny vakcíny proti covidu-19 by mohl od července rozvážet jeden distributor, kterého pojišťovny vyberou ve výběrovém řízení. To se nyní připravuje. Zdeněk Kabátek, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která je v ČR největší, dnes řekl, že v příštích týdnech by měla být hotová zadávací dokumentace pro tendr. V současnosti se v Česku očkuje čtyřmi vakcínami proti covidu-19. Kromě očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech, kterou rozváží sám výrobce, pojišťovny na ostatní vakcíny uzavřely samostatné smlouvy s jednotlivými distributory.

    „V tuto chvíli už je rozjetá příprava velké zakázky. Dvakrát týdně se scházejí pracovní skupiny s tím, že v horizontu jednotek týdnů by měl být hotov návrh zadávací dokumentace pro zadávací řízení, které by od července tohoto roku umožnilo distribuovat očkovací látky proti covidu-19 jedním distributorem,“ řekl Kabátek.

  • Obchodníci jsou naštvaní. Arenberger oznámil, že v pondělí neotevřou

    Další chaos. Zatímco v pondělí patrně otevřou služby jako kadeřníci, u dosud zavřených obchodů jistota nepanuje. Podle ministra zdravotnictví nebude v pondělí vývoj epidemie tam, kde ho vláda chce mít. Obchodníci jsou naštvaní.

Reklama

Hlavní zprávy