Hlavní obsah

Arenberger zpochybnil otevření obchodů. Je to neférové, říkají obchodníci

Foto: Jaroslav Gavenda

„To, jak si ministr zdravotnictví Petr Arenberger hraje s termínem otevření obchodů, je neférové a neslušné,“ reagoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Další chaos. Zatímco v pondělí patrně otevřou služby jako kadeřníci, u dosud zavřených obchodů jistota nepanuje. Podle ministra zdravotnictví nebude v pondělí vývoj epidemie tam, kde ho vláda chce mít. Obchodníci jsou naštvaní.

Článek

Někteří obchodníci se už začali připravovat na otevření svých obchodů v pondělí 3. května. Vláda totiž dlouhodobě naznačuje, že to je právě den, kdy by se mohl otevřít i zbytek obchodů. Doposud měly výjimku například potraviny nebo obchody s dětským oblečením. Vláda má ale o rozvolnění rozhodnout až ve čtvrtek a ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) nyní vysílá signály, že k němu nemusí dojít.

Statistiky vývoje epidemie totiž podle ministra naznačují, že počet nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel neklesne v pondělí pod hodnotu 100, což je přitom hranice, kterou vláda pro rozvolnění vytyčila. Podle ministra Arenbergera se hranice podaří podle modelů dosáhnout později, až ke konci příštího týdne. Nyní je v Česku 163 nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel.

„To, jak si ministr zdravotnictví Petr Arenberger hraje s termínem otevření obchodů, je neférové a neslušné,“ reagoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza.

„Vyvolává to problémy a negativní nálady. Služby spojené s péčí o tělo jsou rizikovější než obchody, jejich obnovení provozu přitom podmíněno počtem nakažených koronavirem nebude. Pokud chce Arenberger pokračovat ve vyvolávání zmatků, dá se očekávat, že obchodníci začnou podávat žaloby o náhradu škody za nucené uzavření. Vyloučit nelze ani neuposlechnutí vládních nařízení,“ dodal Prouza.

„Komunikace ze strany vlády a ministra zdravotnictví jen zvyšují napětí mezi obchodníky. Oznámení o otevření obchodů k 3. květnu již všichni brali jako finální a aktuální zpochybnění tohoto termínu ze strany ministra zdravotnictví pana Arenbergera všechny zaskočilo. Toto jednání pouze prohlubuje beznaděj a frustraci na straně obchodníků, kteří jsou již čtyři měsíce uzavřeni,“ komentuje situaci Tomáš Míček, vedoucí retail sektoru a oddělení správy obchodních center v poradenské společnosti CBRE.

Doposud zavřené obchody tvoří podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) 24 procent z celkového maloobchodního trhu. O otevření obchodů od pondělí 3. května vláda podle něj definitivně rozhodne ve čtvrtek. Určující bude vývoj epidemické situace a přírůstek počtu nakažených koronavirem. V maloobchodě by měly platit současné podmínky pro provoz, se žádnými dalšími mimořádnými opatřeními se nepočítá. Havlíček to řekl novinářům na pondělní tiskové konferenci ke spuštění Modernizačního fondu.

V prodejnách by měl nadále platit limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových rozestupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest, uvedl Havlíček.

Bez ohledu na počet nakažených budou moci příští pondělí obnovit provoz služby spojené s péčí o tělo, jako třeba kadeřnictví, masáže či pedikúry, a s péčí o zvířata. Zákazníci se při vstupu budou muset prokázat potvrzením o negativním PCR nebo antigenním testu na koronavirus. Ještě se podle Havlíčka diskutuje o tom, zda by bylo možné v krajním případě využít i samotestovacích sad.

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky, obchody s dětským oblečením a obuví nebo květinářství. Otevřené jsou také některé služby, například zámečnictví, čistírny nebo servisy vozidel.

Kvůli druhé vlně pandemie vláda zakázala maloobchodní prodej od 22. října. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění povolila v prosinci, z důvodu špatné epidemické situace ale většina prodejen po Vánocích už nesměla obnovit provoz.

Reklama

Doporučované