Hlavní obsah

Roušek se nezbavíme ani v létě, varuje Arenberger

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Reklama

Roušky budou našimi stálými průvodci i v létě, potvrdil dnes ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Povinné budou ve vnitřních prostorách a při srocení většího počtu lidí také venku.

Článek

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera se roušek o prázdninách jen tak nezbavíme. „Ve vnitřních prostorách si budeme nejspíš muset zvyknout, že roušky nebo respirátory budou našimi průvodci,“ řekl Arenberger v pořadu Epicentrum pro Blesk.cz.

Ochrana nosu a úst proti šíření koronaviru by podle něj měla zůstat i v létě venku třeba ve skupinách více lidí.

„Léto budeme muset strávit s ochranou dýchacích cest. Neříkám, že za každých okolností,“ dodal Arenberger. Vysvětlil tak, že za určitých okolností by se venku roušky nosit nemusely. „Chceme probrat s epidemiology, aby se roušky venku nosily jen v rizikových situacích,“ řekl v pořadu.

Petr Arenberger už několikrát zmínil, že se nacházíme v křehké době pandemie a prudké rozvolňování by se nemuselo vyplatit. Lidé by tak podle něj neměli zatím ještě polevovat a chránit si ústa i nos stále stejně jako doposud.

Hlavním důvodem, proč roušky a respirátory budou Češi muset ještě nějakou dobu trpět, jsou nové mutace koronaviru, které jsou zpravidla nakažlivější. To je také obava Arenbergera, který tímto obhajuje nošení roušek i v létě. Řeč je především o jihoafrické a brazilské mutaci, ale i o indické mutaci, jež se v Česku objevila teprve o víkendu.

Zároveň potvrdil, že pro venkovní prostory je rouška plně dostačující. „Já si myslím, že roušky pro venkovní prostory už jsou plně dostačující, že by to nemusel být respirátor,“ řekl dnes Arenberger. Poukázal na to, že zatímco rouška chrání před šířením infekce jen okolí, respirátor i toho, kdo ho má nasazený.

V souladu s ministrem zdravotnictví se vyjadřuje i šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace Petr Smejkal, který tvrdí, že budeme respirátory nosit ještě dlouhou dobu, než se většina populace naočkuje. „Více lidí na jednom místě bez ochrany dýchacích cest je stále velmi rizikové. S rouškami a respirátory se musíme smířit i nadále,“ řekl pro Blesk.cz.

Nosit respirátory ve veřejném prostoru není nutné, tvrdí Prymula

Bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula by naopak respirátory na určitých místech odhodil. „Nosit je ve veřejném prostoru, tam si myslím, že už to vyloženě nutné není. Pokud tam tedy není větší kumulace osob. Tam, kde se potkává víc lidí, to s rouškami musíme ještě nějakou dobu vydržet,“ řekl Prymula pro Blesk.cz.

Podle něj by tak léto mohlo být ve vnějších prostorách bez roušek. Zároveň ale chápe, že je tu určitá obava z nových mutací. „To je nepochybně to hlavní, co stojí za tím, aby tady ty roušky a respirátory stále byly,“ dodal Prymula.

Od počátku března musejí lidé nosit v zastavěném území obce minimálně chirurgickou roušku, řada lidí ale přesto nosí respirátor. Respirátory s třídou ochrany nejméně FFP2, případně nanoroušky, jsou povinné v hromadné dopravě, obchodech a na dalších frekventovaných místech.

Reklama

Doporučované