Hlavní obsah

Abe: Japonsko je v ohrožení nejsilněji od druhé světové války

Japonsko se cítí být ohoržené KLDR.Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Japonský premiér Šinzó Abe prohlásil, že současná bezpečnostní situace v Japonsku je nejhorší od druhé světové války. Japonsko čelí zejména provokacím severokorejského diktátora Kim Čong-una. Vztahy s KLDR se zhoršily zejména poté, co Severní Korea v listopadu provedla svůj šestý, a také největší jaderný test.

Článek

Šinzó Abe se zavázal, že posílí obranu Japonska. „Mám v úmyslu společně s mezinárodním společenstvím zvýšit tlak na Severní Koreu a učinit tak maximum pro vyřešení otázky severokorejských jaderných zbraní, raket a únosů,” uvedl Abe.

Pchjongjang se v roce 2002 přiznal k únosu 13 japonských občanů, kteří měli pomáhat severokorejským agentům s výukou japonštiny a znalostmi japonské kultury. Pět unesených a jejich rodin se později mohlo vrátit do Japonska. Pchjongjang tvrdí, že zbývajících osm japonských občanů je již po smrti.

KLDR v posledních dnech překvapila smířlivými gesty vůči Jižní Koreji. Severokorejský vůdce Kim Čong-un se ve svém novoročním projevu vyslovil pro zlepšení mezikorejských vztahů a uvedl, že zvažuje vyslání severokorejské výpravy na únorovou olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu.

„Nepřeháním, když řeknu, že bezpečnostní situace kolem Japonska je na nejhorší úrovni od druhé světové války,” konstatoval Abe na tiskové konferenci.

Reklama

Doporučované