Hlavní obsah

Aby vítr neodfoukl plameňáky. Zoo v Česku se kvůli vichru uzavřely

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

V pondělí kvůli orkánu Sabine neotevřely zoologické zahrady v Ústeckém kraji, Praze, Dvoru Králové nebo Ostravě.

Článek

Orkán Sabine hrozí od nedělní noci po celém Česku. Silný vítr může dosáhnout v nárazech až 110 kilometrů za hodinu. Problémy nepůsobí jen v dopravě nebo dodávkách elektřiny. Návštěvníkům se uzavřely i některé české zoologické zahrady.

„Je to kvůli bezpečnosti návštěvníků i zvířat. Všechna zvířata, která mají přístup i ven, jsme už včera odpoledne pozavírali ve vnitřních ubikacích,“ popsala v pondělí dopoledne preventivní opatření Zoo Praha její mluvčí Lenka Pastorčáková.

Silný vítr by totiž mohl ublížit třeba některým ptákům. „Plameňáky by nám vichr mohl někam odfouknout, ohrozit by mohl také papoušky. Preventivně jsme ale uzavřeli všem zvířatům přístup ven,“ říká Pastorčáková.

Pro pražskou zoologickou zahradu je to výjimečná situace. Naposledy kvůli silnému větru neotevřela v roce 2017. Říjnová vichřice Herwart tehdy způsobila škody za milion korun a pracovníci zoo museli dva dny odklízet popadané větve.

Tentokrát ale pražská zoo předpokládá, že v úterý brány opět otevře, pokud se nestane nic mimořádného. „Dá se to očekávat, ale nechci nic slibovat. Bude se to odvíjet od momentální situace a povětrnostních podmínek,“ uvedla Pastorčáková.

Bez návštěvníků bude během pondělí nejen pražská zoologická zahrada. Brány zůstaly zavřené také v Liberci, Ostravě, Hluboké nad Vltavou, Dvoru Králové a všech zahradách v Ústeckém kraji.

„Chystáme se podobně jako na každou větší vichřici. Zvířata dnes pracovníci nevypouštěli do venkovních expozic, protože nevíme, jestli a případně kdy něco přijde. Připravené jsou i záložní zdroje energie kvůli vyhřívání a údržbě akvárií,“ vyjmenovala pro Seznam Zprávy jednotlivá opatření mluvčí Zoo Dvůr Králové Markéta Grúňová.

V podkrkonošském safari neradi vzpomínají hlavně na rok 2016, kdy silná bouře zbořila oplocení ve výběhu antilop a utekla desítka vodušek červených. Tomu se tak dnes chtějí vyhnout.

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Naposledy řádila vichřice v areálu zoologické zahrady v Olomouci. Loni v březnu poničila výběhy, ze kterých utekli kozorožci a jeleni.

Některé zoologické zahrady v Česku ale mohou během pondělí zájemci navštívit, a to například zlínskou, hodonínskou nebo plzeňskou. Otevřená zůstává i Zoo Olomouc. Na svých webových stránkách ale varuje návštěvníky, že se dnes kvůli silnému vichru může otevírací doba zkrátit.

Reklama

Doporučované