Hlavní obsah

Adam Vojtěch hledá náhradu za náměstka Prymulu. První kandidát mu řekl ne

Foto: Profimedia.cz

Ministr Adam Vojtěch si hledá náhradu za Romana Prymulu.

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš nabídne epidemiologovi místo na Úřadu vlády.

Článek

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch si začal hledat náhradu za svého náměstka Romana Prymulu.

Uznávaný vakcinolog Prymula, který se stal jednou z hlavních postav postupu proti koronavirové epidemii, už před několika dny pro Seznam Zprávy oznámil, že chce na konci května na ministerstvu skončit.

Původně sice náměstek uvedl, že myšlenky na odchod může změnit splnění dvou podmínek, o nichž podle svých slov informoval premiéra Babiše, avšak nyní se zdá, že se jeho konec na ministerstvu skutečně přiblížil.

To, že Prymulův odchod z resortu je nejspíše definitivní, dokresluje mimo jiné fakt, že ministr oslovil první kandidáty na jeho místo.

Jedním z těch, kdo podle informací Seznam Zpráv dostal nabídku stát se náměstkem ministra, je epidemiolog Rastislav Maďar.

Ten je koordinátorem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro uvolňování opatření přijatých proti šíření epidemie. Vedle toho pracuje jako ordinující lékař a vysokoškolský pedagog.

Kvůli tomu podle informací Seznam Zpráv nabídku odmítl. Že ji dostal, Rastislav Maďar nepopřel, na přímou otázku se však odpovědi vyhnul.

„Snad se nebudete zlobit, když to nebudu komentovat. Můj názor je, že by tyto věci neměly zbytečně procházet médii,“ uvedl Maďar na dotaz Seznam Zpráv.

Ministr Vojtěch ani mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová pak na otázky kolem hledání případného Prymulova nástupce (nástupkyně) zatím nereagovali.

Prymula v úterý večer v televizi Nova potvrdil, že se na odchodu z funkce ke konci května domluvil s premiérem Andrejem Babišem. Nevyloučil, že s Babišem vyjednává o možném „vládním angažmá“. O jaký post by mohlo jít, ale neřekl.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy naznačoval, že za odchodem je jeho postavení na ministerstvu. Vztahy s ministrem označil za „celkem vlažné“.

To pak nepřímo potvrdil i ministr Vojtěch, když zprávy o zamýšleném odchodu možná nejvýraznějšího člověka svého úřadu komentoval jen tím, že jde o Prymulovu osobní věc a že se o odchodu dozvěděl až z médií.

Roman Prymula zároveň stále nemá bezpečnostní prověrku, kterou ministr Vojtěch od svých náměstků vyžaduje a dal na její předložení lhůtu do konce června. Náměstek však v už zmíněném rozhovoru uvedl, že nařízení prověrky považuje za účelové.

„Vnímal jsem to jako účelovou věc, protože se mě tady bojí, to je jednoduché vysvětlení,“ řekl Roman Prymula a na dotaz, proč by se ho na ministerstvu měli bát, řekl: „Kvůli popularitě.“

Celý rozhovor s Romanem Prymulou:

Prymula také řekl, že byl v minulosti konfrontován s nabídkou stát se ministrem zdravotnictví. „Pokud bych měl nabídku teď, tak bych o tom vážně uvažoval, ale spíš bych to odmítl,“ uvedl v rozhovoru.

Po vypuknutí epidemie koronaviru v Česku Roman Prymula řídil Ústřední krizový štáb, od konce března stojí v čele Centrálního řídícího týmu COVID-19, který má na starosti projekt Chytré karantény, přípravu nemocnic, otázku léků, laboratoří či zabezpečení lůžek pro nakažené.

Premiér Andrej Babiš ve středu na serveru idnes.cz oznámil, že Prymulovi po jeho odchodu z Ministerstva zdravotnictví nabídne místo na Úřadu vlády. Později odpoledne pak předseda vlády v České televizi prozradil, že Prymula by měl být státním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Reklama

Doporučované